Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vatikáni kenyér

Vatikáni kenyér
Vatikáni kenyér
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy tökéletes kenyér a mindennapokra, melynek tésztájával, ha kellőképpen törődsz, a végeredményben nem fogsz csalódni, ami végül babonából a további életed szerencsés oldalára is kihathat. Egy héten keresztül egy cseppnyi gondoskodás naponta, a szobahőmérsékleten tárolt, konyharuhával letakart tésztáddal.

hozzávalók / 4 adag

Hétfő

  • 250 g ajándékba kapott kovász (változó mennyiség lehet)
  • 250 g cukor

Kedd

Szerda

Péntek

Vasárnap

ajánlat

Kör alakú kalácsformában lesz a legszebb. Hagyományos sütőben fél óra alatt gyönyörűen megsül, 3-as és 4-es fokozat között. A legkiválóbb nutellával, esetleg lekvárral megkenve fogyasztani.

Sok szerencsét és jó sütögetést! :)

Szólj hozzá!

elkészítés

Hétfő

  1. A kapott kovászt egy nagyobb falú üveg vagy műanyag edénybe öntjük, majd a tésztához 250 g cukrot adunk, de nem keverjük meg. (Azért fontos a tál anyaga, mert nem érintkezhet fémmel a kovász.)
  2. Szobahőmérsékleten tároljuk egy konyhatörlővel, vagy bármilyen más ruhaanyaggal lefedve. Légmentesen viszont nem szabad lezárni, szüksége van az élesztőnek a levegőre.

Kedd

  1. Kedden hozzáadunk 250 ml tejet, majd elkeverjük, de továbbra is fa-, vagy műanyag kanállal, majd visszatakarjuk.

Szerda

  1. Szerdán hozzáadunk 250 g lisztet, és ismét elkeverjük, lefedjük.

Csütörtök

  1. Csütörtökön a tésztát megkeverjük háromszor: reggel, délben és este.

Péntek

  1. Pénteken ismét hozzáadunk az előző hozzávalókból ugyanannyi mennyiségben: 250 ml tej, 250 g liszt, 250 g cukor, majd elkeverjük, és letakarjuk. (A sorrend fontos, hogy a lisztet csomómentesen eltudjuk keverni még.)
  2. Napközben érdemes rá-rá pillantgatni, nehogy túl kelesztődjön a tészta az edényen.

Szombat

  1. Szombaton összedolgozzuk, majd 4 részre osztjuk, és mindet lefedve félretesszük. Mást nem kell tennünk ma.
  2. A tésztákat továbbra sem szabad hűtőbe tenni, és nem érheti semmilyen fém!

Vasárnap

  1. Vasárnap végre süthetünk. A magunknak félrerakott tésztához adunk további: 150 ml olajat, 3 db tojást, 250 g lisztet, reszelt almát, fél csomag sütőport, fél kiskanál szódabikarbónát, fél kiskanál fahéjat, fél tábla főzőcsokit darabolva, 2 marék diót, 1 marék mazsolát. (Szintén figyeljünk a sorrendre.)
  2. Kivajazott, kilisztezett kuglófformába vagy őzgerincbe tesszük, majd aranybarnára sütjük.
  3. Végül vasárnap vagy hétfőn tovább ajándékozzuk a félretett 3 db nyers kovász tésztát a recepttel együtt, valamint figyelmeztessük a fortélyokra is.
  • sütési hőfok: 190°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 875
elküldve: 0
receptkönyvben: 12
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

MsMystyk

Mióta szakács: 2015.04.13.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szerencsés kenyér, püspökkenyér, diós-csokis-mazsolás süti, szerencsét hozó vatikáni kenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1998
kovász 250 g
cukor 250 g
tej 250 ml
finomliszt 250 g
cukor 250 g
tej 250 ml
finomliszt 250 g
finomliszt 250 g
napraforgó olaj 150 ml
tojás 3 db
alma 1 közepes db
sütőpor 0.5 csomag
szódabikarbóna 0.5 kávéskanál
fahéj 0.5 kávéskanál
étcsokoládé 100 g
dió 2 marék
mazsola 1 marék