Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vatrushka - Ватрушка, málnás vaníliakrémmel

Vatrushka  - Ватрушка, málnás vaníliakrémmel
Vatrushka  - Ватрушка, málnás vaníliakrémmel
70 perc / előkészület: 50 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vatrushka napokig puha állagú krémes, ízeiben nagyon finom sütemény.

A származása ősi szláv, orosz és ukrán konyhához tartozik. Sajttorta a név jelentése.

Ezért hagyományosan túrós töltelékkel készítik, de megtöltik még lekvárral is, különböző gyümölcsökkel. Nekem a vaníliakrémmel töltött recept volt szimpatikus.

De több receptnél tapasztaltam, hogy a gyümölcsöket itt is variálják, pl. eper, áfonya és -mint én is - málnával ízesítettem.

A családomban most ez lett a kedvenc süti. Amire azért időt kell szánni, de a végeredmény valóban megéri a fáradságot.

hozzávalók / 10 adag

kelt tészta

vaníliás krém

morzsaliszt

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet az élesztővel egy kiskanál cukorral összekeverjük, és 10 percig kelni hagyjuk.
  2. A tojásokat a cukorral és a joghurttal jól összekeverjük. A vaj kivételével mindent egy tálba öntünk, és jól összedolgozzuk, dagasztjuk. Két részletben a vajat is tésztába dolgozzuk. Egy nagyon lágy tésztát fogunk kapni.
  3. 10 percet pihentetjük a tésztánkat, és egy kiskanálnyi mennyiségű olajjal megkenjük a munkafelületet. Az enyhén olajozott felületen kicsit átdolgozzuk, majd párszor a munkafelülethez csapkodjuk a tésztát.
  4. Dagasztótálunk alját egy fél kiskanálnyi mennyiségű napraforgó olajjal bekenjük. A tésztát visszahelyezzük a tálba, és a tészta tetejét is nagyon vékonyan olajjal megkenjük. A tálat frissentartó fóliával letakarjuk, és kétszeres nagyságúra kelesztjük a tésztát, kb. 45-50 perc.
  5. Közben elkészítjük a pudingkrémet és a morzsát.
  6. A tej egy részét fölmelegítjük. Közben a többi hozzávalót (a vaj és a málna kivételével) összekeverjük, a maradék tejjel kicsit fölhígítjuk, és a meleg tejhez öntjük, sűrű állagúra főzzük (igény szerint lehet egy kevés lereszelt citromhéjat is a krémbe belefőzni).
  7. Miután elkészült a krém, hozzákeverjük a vajat. Frissentartó fóliával közvetlenül a krémet letakarjuk, és hűlni hagyjuk.
  8. Morzsa elkészítéséhez minden hozzávalót egy tálban morzsa állagúra keverünk. (Remek megoldás a konyhai robotgép dagasztóvilláival ezt a műveletet elvégezni.)
  9. Miután megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületen 10 db-ra elosztjuk. Nekem kb. 60 g-ra jött ki egy db tészta súlya. 10 db gombócot alkotunk. Ujjainkkal folyamatosan középre húzkodjuk a tésztát addig, ameddig egy gombóc formálódik. Távol egymástól egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. (Tanácsos mindjárt kettő tepsiben elosztani, hogy sütés alatt ne érjenek össze.)
  10. Frissentartó fóliával letakarjuk, és kb. 30 percig pihentetjük.
  11. Egy 2 dl-es pohár alját ecset segítségével megkenjük napraforgó olajjal, és pár másodpercig a gombóc közepébe belenyomjuk, egyfajta mélyedést alkotunk.
  12. Ezt a műveletet az összes gombóccal elvégezzük. Tojás, tej keverékével egy ecsettel lekenjük a tésztákat.
  13. A megformázott mélyedésekbe egyenletesen elosztjuk a krémet. A málnaszemeket is beletűzdeljük. 180 fokra fölmelegítjük a sütőnket.
  14. Ameddig fölmelegszik a sütőnk, addig még pihentetjük a tésztát, kb. 20 perc. Közvetlenül sütés előtt még a morzsás tésztával befedjük a krémes felületet.
  15. Kb. 20 perc alatt készre sütjük a Vatrushkákat.
  16. Jó étvágyat
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 767
elküldve: 0
receptkönyvben: 10
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva házias konyhája

Mióta szakács: 2014.02.15.
136 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, uzsonna
szezon: bármikor
alkalom: karácsonyi receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: orosz
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

pudingos párna

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

372
finomliszt 360 g
tej 100 ml
joghurt 90 ml
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
vaj 70 g
0 ízlés szerint
cukor 60 g
instant élesztő 7 g
napraforgó olaj 4 ek
tojássárgája 1 db
tej 2 ek
tej 250 ml
tojás 1 db
cukor 1 ek
vaníliás cukor 1 csomag
finomliszt 20 g
vaj 20 g
málna 140 g
finomliszt 50 g
porcukor 25 g
vaj 30 g