Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vegyes keszőce

Vegyes keszőce
Vegyes keszőce
55 perc / előkészület: 40 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

El tudnék élni gyümölcslevesen. Igazából el is élek - ha indul a gyümölcsszezon, mindig van a hűtőmben, ha látom, hogfy ma kivégzem, készül is a következő. Ha pár nap kimarad, az sem baj, jól behűtve, friss gyümölcsből készítve megvár, csak még jobb lesz. :)

És miért keszőce? Mert régen így hívták. És bármennyire is szeretem a lime-os, mentás, fahéjas, gyömbéres változatokat, a legnagyobb melegben mégis csak ez az egyszerű, autentikus verzió csúszik a legjobban. Ja, és ha tehetitek, tényleg próbáljátok ki aludtejjel - egyszerűen mennyei!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kimagozzuk  a meggyet és a cseresznyét
  2. Feltesszük főni mézestül (vagy cukrostul) és 5 percig kis lángon párolgatjuk, amíg a gyümölcs levet nem ereszt.
  3. Felöntjük kb. másfél liter vízzel, és puhára főzzük a gyümölcsöt (nem kell neki sok, akkor jó, ha a szemek nem plöttyednek szét).
  4. A lisztet egy kis tálba tesszük, és teszünk rá egy fél merőkanál főzőlevet. Jól kikeverjük, nehogy csomós maradjon. Hozzátesszük a tejfölt, azzal is elkeverjük, és teszünk bele még a fövővízből. (Ha hideg vizet teszünk rá, a habarás összecsomósodik, és pöttyös lesz a leves. Úgy nem olyan szép.)
  5. Beleöntjük a levesbe, és megvárjuk, míg kicsit beűrösödik. Elfelejtjük pár órára, hogy teljesen lehűljön, majd a legmelegebb déli órákban boldogan rátalálunk, és hűsítjük vele magunkat.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 19 135
elküldve: 27
receptkönyvben: 368
elkészítve: 17/31
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
diéta: tojásmentes

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csersznyés meggyleves, meggyes cseresznyeleves, vegyes meggyes-cseresznyés gyümölcsleves

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Sun, 2013-01-27 14:57

Nálunk gyakori télen-nyáron ez a leves. Télen a fagyasztóba elrakott gyümölcsökből készítem.
Nagyon finom még hozzá a birsalma. Ma is ez volt a levesünk, mert csak ketten vagyunk a férjemmel.
Én egész fahéjat, szegfűszeget is teszek bele, és eper, vagy puncs pudinggal habarom be.
Isteni így az íze.

gamica
gamica Wed, 2012-07-04 12:58

Biztosan nagyon finom lehet... feltétlenül kipróbálom!
A mi vidékünkön a meggykeszőce név még puritánabb ételt takar, ha lehet ilyet mondani. Valójában nem is leves, hanem desszert. A magozatlan, kis szemű meggyet cukrozott vízben főzzük (semmi fűszer !), majd a végén vékony lisztes habarást készítünk, de nem kell túl sűrűnek lennie. Lapos kenyértéglalapokat vágunk (kb. 1cm vastag, 3-4 cm széles), a kenyeret egy mélyebb tálba tesszük és rámerjük a keszőcét. Jól behűtjük. Valami isteni, ahogy a kenyér beissza a se nem híg, se nem sűrű levet. Csak azért írtam ide, mert azt tapasztaltam, hogy más vidékeken még nem is hallottak róla...

nyihaj
nyihaj / nyihaj Wed, 2012-07-04 19:42

Szia Gamica!
A Mamám és Anyum is csinált meggykeszőcét, de felénk ciberének hívják :) Kenyérrel csak a Papa ette, mi már anélkül :) Lehet a hétvégén keresek is a piacon pici meggyet hozzá! ;)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2012-07-04 17:03

Kedves Gamica,
Köszönöm szépen az infót. :) én sem hallottam még róla, pedig 5 évig néprajzot tanultam, és tudom, hogy a keszőce lehet lekvár, savanyító lé, és maga a leves is. Esetleg megkérdezhetem, hol csinálják ezt a finomságot? Sőt, ha van időd, akkor akár fel is tölthetnéd...:D Hátha másnak is van kedve kipróbálni! :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

gamica
gamica Fri, 2012-07-06 13:16

Kedves Dacota!
Szeged környékéről származik a keszőce kenyeres változata, de arra most nem vállalkoznék, hogy pontos receptet adjak, mert ahogy nagymamám mondta valamikor, mindenből úgy "érzés szerint" ... :-). Persze lehet, hogy legközelebb megfigyelem az arányokat és lejegyzem...
Szép napot!
Üdv.:
Marcsi

ladybird216
Petruska / ladybird216 Sun, 2012-06-24 10:36

Én is hasonlóképpen szoktam készíteni. Most már tudom, hogy ez a tejfölös a "régebbi" változat. Igaz, én még reszelt citromhéjat is teszek bele és keményítővel vagy vaníliás pudingporral is szoktam sűríteni.
Aludttejjel is ki fogom próbálni, mivel nálunk is nagy sláger ez a leves nyáron!
Köszi, hogy feltetted és ilyen jó leírást is adtál mellé!

bogica5
Detty / bogica5 Fri, 2012-06-22 12:59

Isteni leves, én is sokszor készítem. Nyáron főleg nagyon finom üdítő hatású! Készítem vegyesen is, de a fő alkotóeleme akkor is a meggy. Alma-ribizli- meggy, így vegyesen egyszerűen isteni!:)

305
meggy 35 dkg
cseresznye 35 dkg
tejföl 2.5 dl
finomliszt 2 csapott ek
méz 4 ek
víz 1.5 l