Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vegyes savanyúság télire 2.

Vegyes savanyúság télire 2.
Vegyes savanyúság télire 2.
45 perc / előkészület: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mi nagyon szeretjük a kovászos uborkát, kovászos káposztát. Ez a savanyúság nagyon hasonlít mindkettőre, és még paradicsom is van benne.
Hűvös kamrában szalicil nélkül is eláll sokáig, szalicillal meg egész télen.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Néha karfiolt is rakok bele, az is nagyon finom benne.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A terményeket alaposan megmossuk. A fokhagymát és sárgarépát megtisztítjuk.
  2. Nagy befőttesüveg aljára (én 12 litreset használtam) helyezzük a kaprot, csombort, zellerzöldet és a felekbe vágott fokhagymaszikokat.
  3. Rétegezve rápakoljuk az uborkát, zöldparadicsomot, felekbe vagy negyedekbe vágott káposztát, közbe karikázunk bele a sárgarépából is. A tetejére, hogy a termények ne jöjjenek a felszínre, a kapor vastagabb szárából teszünk.
  4. Feltöltjük vízzel úgy, hogy jól ellepje a zöldségeket, majd leöntjük egy nagyobb tiszta edénybe és hozzáadjuk a sót (6 l-es üveghez 12 ek só kellett). Amikor a só feloldódott, a vizet ismét az üvegbe töltjük.
  5. A tetejét szalicillel megszórjuk, az üveget celofánnal lekötjük és a kamrába helyezzük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 16
össznézettség: 51 665
elküldve: 1
receptkönyvben: 257
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Gammakka

Mióta szakács: 2010.07.13.
7 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

muratura

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

takacsneili34
dédi receptjei / takacsneili34 Wed, 2012-09-05 22:48

Finomak az üvegbe rakott savanyuságok, de én sokkal szivesebben rakom vödörbe.Én kb. 15 lt-s Vödörbe készítettem a következő képen.8 lt víz, 6 dl 10 %-os ecet, 60 dkg cukor, 12 dkg só, 2 dkg borkénpor, teszek bele kaprot, mustármagot, tormát, borsot.Ezeket hidegen kell összekeverni és már is lehet belerakni az összetevőket. Karfiol, uborka, gyalult káposzta, almapaprika, gyöngyhagyma, ha az nincs akkor apró vöröshagyma. Nekem ezek izlenek, azért csak ezeket irtam.Kétnap után már fogyasztható, akármikor utána rakhatsz, tarthatod a vödröt bárhol, nem kell kimondottan hideg helyentartani. Nekem egész nyáron a balkonon volt és semmi baja nem lett. Próbáljátok ki. Jó munkát.

dodoandgubi@freemail.hu
dodoandgubi@freemail.hu Tue, 2012-06-12 13:58

Nagyon finom a kovászos karfiol is. Télire eltéve is nagyon jóUgyanugy készül mint a kovászos uborka. caak az a különbség hogy hamarabb elkészül. Ha üvegbe töltöd a rózsákat jó szorosan kell tenni felönteni a kovászos lével a tetejére nátrium benzonát egy késhegynyi és lezárni. Lehet bele tenni egy pici bórként attol biztos kemény marad a karfiol. Én már több éve készítem és karácsonykor isteni a kajához. Sőt még marad tavaszra is és visszaidézi a nyarat,

gammakka
Gammakka / gammakka Sat, 2010-08-28 07:39

Szia Mária!
A csombort semmiképp nem jó kihagyni!
Én a kertmből szedtem, de valószinű zöldségárusoknál találhatsz.
A száritott is jó, csak ne legyen lemorzsolva a száráról, mert akkor mind feljön a savanyúság tetejére.
Sok sikert hozzá! Üdv Gammakka!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-08-28 11:36

Nem kell a csombortól megijedni, fedőneve borsikafű, nagyon sok helyen kapható fűszer:

171
uborka 4 kg
zöldparadicsom 1 kg
káposzta 2 közepes fej
sárgarépa 2 db
zeller 5 db
fokhagyma 1 fej
kapor 2 szál
borsikafű 2 szál
0 ízlés szerint
szalicil 0.5 kávéskanál