Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Velencei briós limoncellokrémmel

Velencei briós limoncellokrémmel
Velencei briós limoncellokrémmel
55 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

És még mindig a házi Limoncello felhasználása. Még mindig tart a szerelem, még mindig felcsillan a  szemem, ha olyan receptet találok, amibe belekerül.
Az ötletet a Limoncello tiramisunál hozzászóló hölgy adta, aki a tiramisut lazán reggelire kanalazta be. Eszternél a reggeli szó megfogant és keresni kezdett. Addig-addig, amíg egy olasz gasztroblogon bele nem botlott ennek a briósnak a receptjébe. Azonnal konferenciált Mrs. Smith-szel, szegény kikészülve ült a gép előtt, amikor meglátta. Úgyhogy annyira megesett rajta a szíve, hogy még azon nyomban este fél 11-kor legurult a konyhába, hogy bedagassza a tésztát. Kikerekedett szemmel néztem fel a könyvemből:
- Hát Te meg hova mész?
- Csak bedagasztok egy tésztát és már itt is vagyok - ugrott ki az ágyból.
- Ilyenkor?
- 10 perc az egész...
- Kizárt.
- Na, gyere le, ha nem hiszed el.
És így történt, hogy életemben először dagasztottam tésztát, először érintett szűz kezem vajtól, tojástól, tejtől csöpögő, ragadó kulimászt, a grimasz az arcomon minden erőfeszítés ellenére látszott...
Másnap reggel Eszter előbb kelt, hogy megjutalmazzon esti fáradtságos munkámért és gyorsan kisütötte a briósokat. Mire lejöttem a konyhába, már az egész lakás citromillatban úszott.
Ajánlom mindenkinek, aki kicsit ünnepibb reggelit szeretne az asztalra tenni vagy kedveskedni szeretne valakinek.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

ajánlat

A briósok más krémmel is megtölthetőek, akár csokisan, kávésan, túrósan, ahogyan csak szeretnénk. Bizonyos esetekben így hagyjuk ki a tésztájából a citromhéjat, és/vagy keverhetünk bele akár mazsolát is.
A sörélesztő, ami a receptben szerepel, egészen más, mint a sima élesztő. Ez az a gomba, amit sörkészítésnél használnak és tiszta malátán nevelik. Ásványi anyag-tartalma elképesztő. Alapvetően az íze keserű, de ezt a kész péksüteményen, kenyéren nem lehet érezni, sőt, sokkal könnyedebb, finomabb tésztát kapunk, mint sima élesztővel. Nem összekeverendő a sörélesztő pehellyel, ami táplálékkiegészítő és inaktív éleszőtgombákat tartalmaz - sütéshez nem használható.
Amennyire tudom otthon is beszerezhető, talán boltokban is, de gyógyszertárban biztosan. Ha nincs, használjunk sima élesztőt helyette.
pH besorolás: erősen savasít
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Este elkészítjük a tésztát: a liszteket tálba szitáljuk és az összes hozzávalóval, egyszerűen rugalmas tésztává gyúrjuk.
  2. Kilisztezett tálban, folpackkal lefedve éjszakára hűtőbe tesszük.
  3. Reggel kivesszük a hűtőből, és amíg ügyes-bajos dolgainkat intézzük, hagyjuk szobahőmérsékleten átlangyosodni kb. fél-egy órát.
  4. Közben elkészítjük a krémet. A tejet a limoncelloval feltesszük melegedni. A tojást, a cukrot, a keményítőt csomómentesre keverjük és a forró tejhez adjuk. Állandó keverés mellett addig főzzük közepes lángon, amíg be nem sűrűsödik. Hagyjuk kicsit kihűlni.
  5. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, erre kerülnek majd a gombócok. A kezünkkel 5-5,5 dekás darabokat tépkedünk és a két tenyerünk között görgetve gombóccá gyúrjuk őket, majd a tepsire rakosgatjuk.
  6. 1 tojássárgáját elkeverünk 1-2 ek tejjel, ezzel megkenjük őket és negyed órát még állni hagyjuk.
  7. Ezután ollóval bevagdossuk keresztben mindegyik tetejét, de a vágás ne legyen túl mély vagy széles. Ha kell, a kezünkkel húzkodjuk szét a vágást kicsit. Mindegyikbe 1-2 púpos tk krémet teszünk, ez épp elég a 9-10 gombóc tetejére.
  8. Előmelegített sütőben megsütjük, majd porcukorral meghintve hétvégi reggelire tálaljuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 15 545
elküldve: 9
receptkönyvben: 623
elkészítve: 7/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Gasztrobloggerférj

Mióta szakács: 2010.10.04.
7 recept

receptjellemzők

mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: briós
hasonló kategóriák: édes leveles, hamburger-buci, perec, buci, croissant, bagel, pita, zsemle, burek, kifli

egyéb elnevezések

citromkrémes briós, limoncellos péksütemény, briós citromos krémmel, citromkrémes batyu, limoncellokrémes táska

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

PaarneAdamEva
PaarneAdamEva Tue, 2012-05-15 12:33

Ez a süti fantasztikus!!!
Tegnap készítettem először, azonnal dupla adaggal kezdtem, de ma ismételnem kell, már a sütőben van a fele! (Én kenyérsütőben dagasztom, kelesztem, nincs rá egy éjszakám, hogy kivárjam. :-))
Köszönjük a receptet!

nyamóka
nyamóka / nyamóka Tue, 2010-09-28 23:14

Hűűűű! Hát hogy én ezt nem kommenteltem eddig! Ez már megint gyönyörűséges!
Eszter, benned tényleg benned van az x-faktor, most komolyan! :-)
Ideje, hogy leszakadjak innen, és eltegyem magam holnapra, mert nem lenne szép, ha a nyálamat csorgatnám a billentyűzetre, miközben ezt a tökélyt nézegetem :-DDDDD

eve1122
Szabó Éva / eve1122 Fri, 2010-09-24 19:34

Köszi a választ, Eszter!
Mindig csak a helyettesítéssel foglalkozom,sosincs az,ami kellene.. :P
De már dolgozom az üveg-projekten :D
Addig is a briós tésztája majd elkészül:) Mit gondolsz,ha teszek finomliszthez sikért,érhető el valami minőségjavulás? :) Ja,írtam a tiramisudhoz. Azt hiszem, nem vetted észre, úgyhogy szólok :) ha igen, akkor semmi :D
pusz :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-09-24 22:34

A sikér ugyanazt éri el, mintha eleve olyan lisztet vennél, úgyhogy hajrá! :-)

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Fri, 2010-09-24 15:01

A story alapján nem kellene jóuradat is regisztrálni a szakácsok sorába? Aki ilyent tud dagasztani, megérdemelné. Puszi. Zsóka néni.

crazymary
Makréla / crazymary Fri, 2010-09-24 12:44

Ismét egy szuper recept, szép, élethű képpel! Annyira étvágygerjesztő! Az ember legszívesebben azonnal nekiállna...De először meg kéne csinálni azt a házi limoncellot, most már csak azért is! :-)
Gratulálok kedves Eszter! És jó a story...:-)
(Eetleg tudja vki hol lehetne ezt a bizonyos sörélesztőt beszerezni?)
puszi,
Zsani

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-09-24 14:42

Zsani, sajnos nem tudom, hol lehet sörélesztőt kapni, bíztam benne, hogy esetleg valaki megmondja. Talán patikában érdemes megkérdezni, mert a neten csak a pehely van, ami viszont nem jó sütéshez. Passz. :-(
Persze meg lehet csinálni sima liszttel és élesztővel is, de akkor már kicsit más lesz a végeredmény.
Puszi,
Eszter

Ruszkicsaj
Ruszkicsaj / Ruszkicsaj Fri, 2010-09-24 10:56

Hali!
Láttam múltkor a Lidl-ben egy csini üveg Limoncello-t, nagyon megkívántam, mert még soha nem ittam ilyet.......most már még egy okkal több, hogy megvegyem.........OKÉ, TUDOM,TUDOM.....DE HÁT SÜTIBE KELL, NA....!!!! :))))

Suslinc
Suslinc Fri, 2010-09-24 10:26

Sziasztok! A manitoba liszt helyett mit ajánlanátok? Mert nagyon kedvet kaptam hozzá.... :-)
Azt hiszem dupla adaggal kellene kezdeni! :-)

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-09-24 14:39

Szia Suslinc!
Itt semmi sem szentírás, ha nincs magas sikértartalmú liszt (pl. ami kenyérsütéshez jó), nyugodtan csináld meg sima liszttel. Nagyon nem fogsz vele ártani. Viszont finom lesz. :-)

Suslinc
Suslinc Fri, 2010-09-24 15:57

Köszi, Eszter! Kenyérlisztem van, akkor azzal fogom kipróbálni. Már csak limoncello után kell kutatnom a pincében... :-D

Bató Edit
Bató Edit Fri, 2010-09-24 09:02

Ezt most nagyon szívesen megkóstolnám... Nem lehetne küldeni belőle?

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-09-24 14:40

Ó Edit, sajnos már nincs belőle. Legközelebb drótpostával... :-)

eve1122
Szabó Éva / eve1122 Thu, 2010-09-23 19:23

Ez már hihetetlen..tényleg komplett idiótának fognak nézni,ha beállítok hétfőn egy ilyennel suliba..
Már kivannak tőlem, hogy mindig viszem a kajás dobozomat..Mindenki jön az unásig evett szendviccsel..én meg,mivel magamnak teszem a reggelit,került a dobozba már bundás kenyér sült virslivel, reggel frissen sütött pizza,sült hús salátával,saját sütésű keksz..Ha viszek ilyet, tuti,hogy az egyik srác megkéri a kezem..már így is felajánlotta,hogy vegyem feleségül :D valahonnan csak kell szereznem üvegeket..
Egy kérdés: Biztos, hogy 4-5 g élesztő kell? Azt vajon frissen is lehet vagy csak porból? Ha ennyi kell hozzá,akkor nagyon gazdaságos :)
még egy: Esetleg, míg el nem készül a Limoncello,lehet valamivel helyettesíteni a krémben? Mondjuk Bailey's? :P Már dolgoznak a nyálmirigyeim.. :D Ez nem ér egyébként sem! Eddig se voltam vékony,de ezután! Jön itt mindig mindenki a sok finom recepttel! :D Na,nem baj.. :)
Ja,és már egyből tudtam kép alapján..annyira tudtam!!! :D

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-09-24 14:45

Évi, igazad van, elírtam az élesztőt, de javítottam is(frisset). Limoncello helyett? Passz. Annyira karakteresen érezni a krémben, hogy én már el sem tudom képzelni mással. :-)
De amihez csak kedved van.
Puszi!
Eszter

Zit
Zit / Zit Thu, 2010-09-23 18:56

Esztikém, Te vagy itt a legzseniálisabb kis szakácska!!! Nagyon-nagyon köszönöm ezt a receptedet is, ahogy az összes többit. Főként a Te receptjeid miatt nézem az oldalt. :-)

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Thu, 2010-09-23 18:03

Amindenit !!! Eszter benned van az X faktor, csak nem zenében nyilvánul meg, hanem gasztronómiában! És még te voltál az a kislány akit nem érdekelt a konyha? Vajon kinek a kedvéért bújt ki belőled ez a tehetség?
Ezt az egész limoncello őrületet azt hiszem jó lenne egy családi ünnepre megcsinálnom, majd meglátom, lessz-e hozzá erőm?
Egyelőre csak a képeidben gyönyörködöm. Pussz érte! Zsóka néni.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2010-09-23 17:39

Kedves Eszter!
Jaj de nagyon szép ez a kép!
Már azon jár az eszem, hogy honnan szerezzek sörélesztőt. Hú, de kipróbálnám.
Üdvözöllek: Fahéj

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Thu, 2010-09-23 16:45

Atya Úr Isten!!!!!!!!!!!!!! Már a látványtól is elaléltam. Most már csak el kell készítenem ezt a limoncellot. Biztosra veszem, h. ízlene, mert már a citromszósztól is megnyaltam mind a 10 ujjamat. A fotó pedig egy álom! Gratula! "makkermanó"

NLynda
NLynda / NLynda Thu, 2010-09-23 16:01

Szia Eszter!!
Ajjajj..Hát ezt is ki kell próbálnom...(Juszt se reggeli,hanem uzsonna lesz belőle :P )Amúgy gyönyörű fotó,fantasztikus recept..Elhiszem h. Mrs Smith-et kikészítette..Engem is.
Köszönet érte!!! :)
Lynda

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-09-23 15:54

Most, hogy megláttam újból ezt a gyönyörűséget, ismét elfogott az az érzés... megint kikészít...:DDD Egész addig, míg végre nem lesz egy kis időm elkészíteni! De eljön az az idő!!! Pusz: Mrs Smith

514
finomliszt 125 g
finomliszt 125 g
tojás 1 db
vaj 50 g
cukor 40 g
1 tk
élesztő 2 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
tej 1 dl
tojássárgája 1 db
tej 1 ek
tej 1.5 dl
limoncello 0.5 dl
tojás 1 db
cukor 1 ek
étkezési keményítő 1 evőkanál