Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Velő tojással

Velő tojással
Velő tojással
20 perc / előkészület: 15 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Manapság a sertéshúst az egészségtelen ételek közé sorolják, pedig nagyon finom. Minden évben disznót vágunk felesben a fiammal, aki falura nősült. Eltekintve a finomságoktól, a disznóölés nagy élmény. Még mindig rengeteg hagyomány kapcsolódik hozzá, kezdve a hajnali pálinkaivástól az esti rakott káposztáig. Mindig van forralt bor, pogácsa. Ja, és amikor a disznót már leforrázták, és a két hátsó lábánál felakasztották a feldaraboláshoz, a gyerekeknek meg kell húznia farkát, és a disznó "tojik" valami fimomat (a nagymama kötényében rejtőzik).

A belsőségeket és a disznó fejét nagy üstben főzik. Amikor a hús puha, nagy szűrőkanállal kimerik egy tálba, és beviszik a konyhába, kiborítják. Mindenki köré gyűlik és szemezget valami finomat, húst, májat, szívet, stb. Ami nem fogy el - márpedig ilyen rengeteg van- megy a hurkába. A velőt nem teszik az abalébe, egy bögrében külön tárolják, mint finomságot. Nagyon kicsi agyveleje van a disznónak. Ehhez jön még a gerincvelő. Soha nem vásároltam még boltban, hentesnél, ezért nem is tudom az árát. Különféle elkészítési módja van, amit most készítettem, az nagyon egyszerű, gyors.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Laktató étel, friss kenyérrel, pirítósal az igazi. Kicsit könnyebb, mint a hagymával készült változata. Reggelire 2 embernek elég, más étkezéskor - amikor más étel is van - többnek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A velőt hidegvízben jól kiáztatjuk, a vizet többször cseréljük, a hártyát eltávolítjuk.
  2. Egy edényben vizet forralunk, a velőt szűrőkanálban a forró vízben egy-két percig előfőzzük, majd lecspegtetjük.
  3. Az olajon az apróra vágott petrezselymet megfuttatjuk, a velővel néhány percig pirítjuk. Borssal, sóval ízesítjük.
  4. A tojást felverjük, a velőre öntjük, készre sütjük.
  5. Friss kenyérrel, pirítóssal tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 44 265
elküldve: 4
receptkönyvben: 107
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: 1

szakács

8zsuzsa8

Mióta szakács: 2011.04.05.
199 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: reggeli, vacsora
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

sertésvelő tojással, tojásos velő, pirított velő tojással

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

73
sertésvelő 10 dkg
tojás 2 db
petrezselyem 0.5 csokor
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 0.5 teáskanál