Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vendégváró falatkák és puliszkatál

Vendégváró falatkák és puliszkatál
Vendégváró falatkák és puliszkatál
55 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mint ismeretes, a puliszka edélyi étel. Különféle változatban el lehet készíteni, de Erdélyben a juhtúróval párosítják igazán.
Amikor először erdélyi ismerőseimnél ettem pulisztkát, csak úgy natúran kínálták fel. Nem igazán nyerte el a tetszésem. Ezt látva, a házigazda, felpakolt nekem az asztalra különféle sajtokat, túrót, sőt lekvárt is. Ha hiszitek, ha nem, a lekvárral sem volt rossz.

hozzávalók / 6 adag

A puliszkához

A falatkákhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kukoricadarát háromszoros mennyiségű sós vízben folytonos kevergetés közben megfőzzük.
  2. A kétfajta túrót villával összetörjük, majd óvatosan megsózzuk (a juhtúró is sós).
  3. Egy tűzálló tálat kivajazunk, és belesímítunk egy sor puliszkát. Erre egy réteg túrót, majd ismét puliszkát. Ha maradt túró, azt még rákenjük, és meglocsoljuk tejföllel, majd az íz és a "színek játéka" miatt  egy kis adag lecsóval beterítjük.
  4. Előmelegített sütőbe toljuk, és jól átforrósítjuk, illetve pirítjuk.
  5. Közben a vendégváró falatkákat forró olajban pirosra sütjük, papírtörlőre szedjük, majd mindegyik golyó tetejére teszünk egy kis kocka sajtot, erre kis kocka pritaminpaprikát vagy uborkát, és fogvájóval rögzítjük.
  6. Egy dekoratív tálra vagy tányérra megmosott, leszárított salátaleveleket rakunk, erre a "cicomázott" húsgolyókat rakjuk, majd még uborkaspirállal és paradicsomgerezdekkel is díszítjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 38 200
elküldve: 4
receptkönyvben: 186
elkészítve: 4/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Ancika

Mióta szakács: 2011.02.13.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi receptek, szilveszter, újév
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
kategória: tapas
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

puliszka, kukoricadarás étel, húsgolyós-zöldséges falatkák

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hegedusjanosne
Ancika / hegedusjanosne Mon, 2011-04-25 12:03

Yve, én is köszönöm a hozzászólást, természetesen a húsgolyó igazi fasírt alapanyagú és finom. Köszönöm a bacon kockás tippet is, bizonyára nagyon "feldobja" a puliszkát az is!

Yve
Yve / Yve Mon, 2011-04-25 04:32

Tetszik az iz kombinacio! Bar a mirelit husgolyokat nem ismerem, tutti valami fasirt alapanyagahoz hasonlo lehet... Meg fogom igy is probalni, ahogyan itt talaltam -"falatkakkal" :P . Mi husos bacon kockakat vagy eppen sult szalonna kockakat szoktunk a turora szorni es igy rakjuk meg a puliszkatalat. Nagyon finom lecsomaradek nelkul is (akinek eppen nem lenne), de akkor feltetlen turo vagy valamelyik szalonnafelevel kell megkockazzuk :)
Koszi az otletet IS!

929
kukoricadara 250 g
tehéntúró 40 dkg
juhtúró 25 dkg
lecsó 20 dkg
tejföl 175 g
vaj 1 ek
sajt 25 dkg
0 ízlés szerint
darált sertéshús 20 dkg
napraforgó olaj 2 dl
tv paprika 2 db
salátalevél 6 közepes db
paradicsom 2 db
kígyóuborka 0.5 db