Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vendégváró kenyerek

Vendégváró kenyerek
Vendégváró kenyerek
85 perc / előkészület: 40 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A többféle ízesítésű vendégváró kenyér ötletével az olasz séf, Raimondo Mendolia tanfolyamán találkoztam még februárban, de csak most hétvégén próbálkoztam ezzel először.
Az alapképlet a következő: gyúrunk egy nagy adag kenyértésztát, majd ezt több részre osztva többféleképp ízesítünk, s így több, különböző kis kenyeret sütünk.
Arra nézve már nem rendelkeztem útmutatással, mikor kell hozzáadni a tésztához az ízesítőket, így először a Szakácsok könyve instrukciói szerint elkészítettem a tésztát, éjszakára egyben hagytam kelni, majd reggel több részre osztottam, és akkor kevertem hozzá a különböző finomságokat.
Készült diós, olívabogyós, erőspaprikás-tökmagos és aszaltparadicsomos kenyér.
Vendégeimnek nagyon tetszett a végeredmény, én egyszerre szolgáltam fel sós dán vajjal, de az egyes ízesített kenyereket az egyes fogásokhoz igazítva is adhatjuk.
Az ízesítő adalékoknál nem írtam mennyiséget, ezeket egy-egy kis tálkába tettem, és annyit adtam a tésztához, amennyit kényelmesen bele tudtam dolgozni.

A recept forrása és további izgalmas ételek: http://husosfazek.blog.hu/

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tálba öntött vízben az élesztőt eldolgozzuk, a lisztet és sót egy másik tálban összekeverjük, majd az élesztős folyadékot hozzáöntve kézzel összekeverjük jó alaposan, dagasztás előtt 10 percet pihentetjük. 10-10 perces pihentetések beiktatásával dagasztjuk. A Szakácsok könyve azt írja, lisztezés helyett olívaolajjal kenjük be a munkafelületet és a kezünket, hát sajnos ez nekem nem jött be, maradok a lisztes módszernél.
  2. Éjszakára a hűtőbe tettem kelesztés céljából a tésztát (a kelesztésről is sokfélét olvastam már, ezt konkrétan az olasz szakács csinálta így).
  3. Másnap reggel neki lehet állni a hozzávalók beledolgozásához. A tésztát késsel négy részre vágjuk, cipókat formázunk belőlük. Az olívabogyót, aszalt paradicsomot és az erőspaprikát közepesen apróra vágjuk, a dióbelet durván megtörjük (se az aprítást, se a törést ne vigyük túlzásba, hogy láthatóak és felismerhetőek legyenek majd a kenyértésztában az adalékok).
  4. A felaprított hozzávalókat alaposan belegyúrjuk a négy részre osztott tésztába, majd 10 percig letakarva pihentetjük, cipó alakúra formázva.
  5. Ezután hosszúkásra alakítjuk a kenyérkéket, még úgy 20-30 percig hagyjuk kelni, de ekkor már egyenként konyharuhába tekerve, hogy ne lapuljanak szét.
  6. A tészták tetejét sütés előtt vízzel permetezzük, liszttel megszórjuk. A sütőt 220 fokra melegítsük elő, s a sütő közepére téve 15 percig tartsuk meg ezt a hőmérsékletet, ezután csökkentsük 190 fokra, és további 30 percig süssük így (illetve amíg meg nem sül a kenyér). A sütőből kivéve kenjük meg egy kis vízzel.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 47 272
elküldve: 3
receptkönyvben: 643
elkészítve: 8/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Húsosfazék

Mióta szakács: 2008.03.20.
22 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
fogás: hideg előétel
konyha: olasz
kalória: magas
mikor: uzsonna
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
alkalom: szilveszter

egyéb elnevezések

ízesített kenyér, paradicsomos kenyér, diós kenyér, tökmagos kenyér, ízesített kenyerek, aszalt paradicsomos kenyér, paprikás kenyér, erőspaprikás kenyér

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mikolt20
Mikolt20 Sun, 2017-01-01 18:53

Szinten eletunk elso kenyere (ferjemmel egyutt keszitettuk), de biztos, hogy nem az utolso. Tokeletes recept, semmin nem kellett modositani, (attol az egy dologtol eltekintve, hogy paprikas helyett hagymasat keszitettunk,) pont akkor lett kesz, amikor a recept irta.

Liguana
Liguana Sat, 2016-04-16 13:33

Eat a receptet választottam, hogy megsüssem életem elsô kenyerét. Lett belôle rögtön négy es hatalmas sikerem lett! A családom nem tud betelni velük, valószínûleg hetente sütnöm kelp make, de nem bánom, mert egyszerû es finom!

Fio
Fio Mon, 2011-02-28 11:32

Kedves Húsosfazék!

Gratulálok, nagyon jó a recept! Én hozzávalók híján egy diósat, két hagymásat -előzőleg kevés olíva olajon lepirítottam a kockára vágott vöröshagymát- és egy simát csináltam. Nagyon nagy sikerük volt a vendégségben, ahová vittem őket. Jóféle mangalicakolbásszal és avokádókrémmel ettük. Én egyszerre megsütöttem a négy kis veknit, 2-2 jutott 1-1 tepsibe és légkeveréses sütőben, az általad indikált módon, de 10 fokkal kevesebb hőfokon sütöttem meg őket. Gyöngyörű, ropogós héjú és nagyon szép, puha belsejű kenyerek sikeredtek! Köszönöm még egyszer!!!
Virág

Kat
Kat Sat, 2011-02-26 08:55

Kedves Húsosfazék!

Imádom a kenyereket, ezért ezt egyszer tuti, hogy kipróbálom. És mivel biztos fionom, gyanítom, hogy többször is. Köszönöm a receptet, és további szép napot kívánok Neked! Üdv: Kata

HZ1012
HZ1012 Mon, 2010-06-28 05:25

Ez egy remekül variálható és tényleg vendégváró kenyér. Egy pesti étteremben az előételhez (mindenféle vegyes ízelítő hidegtál) adtak ilyen kenyereket. Volt olívás és gombás is, nekem az utóbbi ízlett különösen. Látványnak és ízhatásnak sem volt egy utolsó a gyönyörű gombákkal megpakolt kenyér, önmagában is finom.
A hűtőben kelesztést én lángostésztánál próbáltam ki, jól működik. (Azt hiszem agglegénylángosnak hívják. Az elkészített tészta egy kiolajozott zacskóban kerül a hűtőbe, aztán mindig annyit vesz ki belőle az ember, amennyit épp meg akar sütni. Napokig eláll így.)

jucus8
jucus8 Wed, 2009-04-22 14:58

Szeretnék érdeklődni, hogy a kenyérkéket formában sütötted vagy csak egyszerűen a sütőlapra helyezve ?

858
finomliszt 1 kg
élesztő 20 g
víz 7 dl
20 g
szárított paradicsom 10 dkg
fekete olajbogyó 10 dkg
tökmag 10 dkg
dió 10 dkg
hegyes erős paprika 1 közepes db