Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vendégváró szelet Katharosz konyhájából

Vendégváró szelet Katharosz konyhájából
Vendégváró szelet Katharosz konyhájából
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon kiadós, finom sütemény, és tényleg lehet akár vendégváró is.

hozzávalók / 6 adag

Barna tészta

Piskóta

Krém

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A barna tészta hozzávalóit kettéosztjuk, enyhén lisztezett felületen kb. 32x32 centis lappá nyújtjuk, majd egy sütőpapíros tepsi hátoldalára tesszük, egy késsel néhány helyen megszurkáljuk. Két lapot sütünk belőle.
  2. Sütés 180 fokra előmelegített sütőben, pár perc alatt megsül, vigyázzunk, nehogy kiszáradjon!
  3. Piskóta: a tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, közben adagonként a cukrot is hozzáadjuk.
  4. Ezután a tojások sárgáját egyesével hozzáadjuk, de már csak óvatosan fakanállal dolgozunk, végül adagonként a sütőporral elkevert lisztet is beleforgatjuk.
  5. Egy 32x32 centis tepsit sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a masszát.
  6. Sütés 180 fokon kb. 20-25 perc alatt tűpróba, a sütés alatt a sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert összeesik a piskótánk.
  7. Krém: a tejet simára keverjük a liszttel, majd állandó keverés mellett sűrűre főzzük, és hűlni hagyjuk.
  8. Közben a puha margarint habosra keverjük a porcukorral és a citromhéjjal, majd adagonként beledolgozzuk a kihűlt, tejes pépet, végül hozzáadjuk a citrom levét, és jól kikeverjük.
  9. Összeállítás: a három lapot egyforma méretűre vágjuk. Egy tepsibe vagy tálcára teszünk egy barna tésztát, rákenjük a krém felét, befedjük a piskótával, majd rásimítjuk a maradék krémet, végül rátesszük a másik barna lapot, és kicsit lenyomkodjuk a tetejét.
  10. Ezután letakarjuk, és másnapig hidegre tesszük, hogy a lapok megpuhuljanak és összeérjenek.
  11. Porcukorral meghintve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 32x32 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 12 294
elküldve: 3
receptkönyvben: 155
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
457 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

főzött krémes sütemény, Cseszkó, réteges süti, vajkrémes sütemény, emeletes szelet, réteges piskóta, kétszínű sütemény

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

v.zsuzsi
v.zsuzsi Mon, 2013-10-21 11:01

Csak tanácsolnám annak, akinek problémás a piskóta sütése, hogy ebben a süteményben nyugodtan lehet helyettesíteni babapiskótával. Szépen sorba lerakosgatni a közepébe és még mutatós is és TÖKÉLETES. Gyakran készítem ezt a süteményt (citrom nélkül, vaniliás ízesítéssel) hol piskótával, hol csak egyszerűen babapiskótával a közepében :)

katharosz
Katharosz / katharosz Fri, 2013-10-18 22:11

Szia, nem tudom mi lehet az oka, hogy össze esik a piskótád nekem nem szokót, többféle elkészítési módot szoktam alkalmazni a receptnek megfelelően, ebben a sütiben van sütőpor és az nem engedi összeesni. Talán a tojásfehérjét túlzottan felvered, és a sülés alatt nem tud megfelelően tágulni ez okozhatja az összeesését. A sütő ajtaját csak a vége felé szoktam kinyitni amikor ellenőrzöm, sütés után rácsra szoktam tenni a kihűléséig. Ha piskóta tekercset készítek akkor porcukorral meghintett konyharuhára borítom a piskótát és a ruhával közte feltekerem, majd rácsra téve hűlni hagyom.
Remélem sikerült e segítenem.
Üdv.
Kati

Artemisz
Artemisz Fri, 2013-10-18 18:55

Kedves Katharosz!

Nem nyitogatom a sütőajtót, és amikor letelik a sütési idő, nem veszem ki azonnal a piskótát, csak kinyitom a sütő ajtaját, mégis mindig összeesik, bármilyen szép magas is lett (volt) sütés közben. A segítségedet kérem: mit kell tennem, hogy ne essen össze a piskóta (vagy egyéb süti)?

Boribon
Boribon / Boribon Sat, 2013-10-19 02:29

Ne haragudj, hogy beleszolok, de en is jartam igy tobbszor. Vegul valahol olvastam, hogy ha tul magas homersekleten sul a piskota, hamar feljon es utana gyorsan osszemegy. Nekem a 180 fok, amit itt sokan irnak, nagyon magas, a 150-160 jott be. Ja, es nekem a vizes piskota mindig tokeletes lesz, igy mar csak azt csinalok.

katharosz
Katharosz / katharosz Sat, 2013-10-19 22:58

Igaz a megfelelő hőfok nagyon fontos, de mindenkinek más- más a sütője, ki kell tapasztalni.

Boribon
Boribon / Boribon Sun, 2013-10-20 03:52

Igaz, az enyem ugyanis kriminalis. Az alja mindennek megeg, mig a belseje suletlen marad.

1003
finomliszt 30 dkg
mangalica zsír 5 dkg
porcukor 5 dkg
tojássárgája 1 db
szalalkáli 12 g
cukrozatlan kakaópor 1 ek
tej 1 dl
1 csipet
tojás 6 db
cukor 6 ek
finomliszt 6 dkg
1 csipet
sütőpor 6 g
tej 4 dl
finomliszt 5 evőkanál
porcukor 25 dkg
margarin 25 dkg
citrom 1 db