Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vénusz kagylói töltve

Vénusz  kagylói töltve
Vénusz  kagylói töltve
120 perc / előkészület: 50 perc főzés: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszer kaptunk, egy névnapi köszöntés alkalmából, (kb 1992, Zoltán-nap), ilyen húsos töltelékes Vénusz kagylót, aminek már az illata elvarázsolt. Egy volt kollégámnak volt a névnapja, és szegény felesége kitett magáért. 3 féle édes süti volt, 2 féle sós süti, és semmi sült húst, fasírtgolyó, szendvics, hanem ezzel a meleg csodával lepett meg minket, amit a felesége jó korán reggel felkelve készített el, hát elájultunk. Tudta, hogy tetszeni fog mindenkinek, úgyhogy eleve úgy készült, hogy le is fénymásoltatta az asszonnyal  mindenkinek!
Ez a süti nem is süti, mert ha a húsos változatot  veszem, akkor előtte egy finom zöldséges leves, csirkeaprólék leves és jó már második félének is.
Minden karácsonykor és húsvétkor szoktam készíteni, mert akkor mindig marad ki sült csirkehús.
Nagyon guszta, nagyon finom, nagyon hamar elfogy, de amennyi benne a nagyon, azt is elárulom, annyira macerás is elkészíteni.
Az első alkalmakkor már azt hittem, hogy a golyók mellett én is begolyózok, és ráadásul, sietni is kellett vele, mert a margarin a kéz melegétől olvadozni kezd, és nem mindegy, a kinyújtás, töltés miatt. Mindenesetre, sikerélmény, az biztos, ha elkészíti valaki. A formáért köszönet Stibernik Andinak! A régim tönkre ment és nem lehetett kapni. Ő segített. Köszi!
 

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tepsi előkészítéséhez

A sós töltelékhez

Az édes töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Nézze át mindenki a hozzávalókat, és annak alapján, ki mit szeret benne, készüljön elő hozzá. Édes töltésüt se fontos elkészíteni. A másik,egyéb házimunkát senki ne találjon ki, mosás, teregetés, vendégvárás, elfelejtve, mert ez a cucc nem engedi, amíg el nem készíti az ember, és szép aranysárgára nem süti. Aztán már bármi jöhet, csak addig nem.
Szerintem, egy csirkeaprólék leves után, húsos töltelékkel készült Vénusz kagyló, egy jó pohár bor - és le is lehet feküdni,azaz sziesztázni.
A tojások tíz perc alatt főnek meg. Keményre. A sütés tepsinként 6-8 perc, ez a mennyiség kb.:60 perc összesen.
Hidegen is tökéletesen finom. Lehet előétel is, főétel is, desszert is. Kinek, hogy tetszik. A húsosat szoktam csak szezámmaggal leszórni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálban összedolgozzuk a tészta hozzávalóit, és a hűtőben pihentetjük, amíg a tölteléke kész lesz.
  2. Egy tálba belerakjuk azokat a hozzávalókat, amelyek a sós töltelék alatt vannak felsorolva. Jól eldolgozzuk, hűtőbe tesszük.
  3. A nutellás variációhoz csak simán a nutella kell, a sárgabarackos sütőlekvároshoz is csak maga a lekvár kell.
  4. A tésztából dió nagyságú gombócokat szakítunk.
  5. Nyújtófával kissé lisztes deszkán kinyújtjuk, és nem túl vékonyra, nehogy kilyukadjon, derelyeformába helyezzük, beleigazítjuk, majd a töltelékből 1 teáskanállal teszünk a forma közepébe, és aztán összecsukjuk.
  6. Addig csináljuk, amíg a töltelék tart. Ha maradt még ki tésztagolyó, akkor jön elő a nutella, amivel szintén ugyanilyen módon eljárva töltjük meg. Ha még mindig maradt ki golyó, akkor a sütőlekvárral töltjük meg.
  7. Kimargarinozott tepsibe tesszük, és a tetejét felvert tojással megkenve, a húsos változatra szezámmagot szórva, az előmelegített sütőben kisütjük, 6-8 perc alatt mennyiségtől függ, és attól, hogy milyen a sütő.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x20x8, cm
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 431
elküldve: 1
receptkönyvben: 102
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kategória: sós süti
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
fogás: meleg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

húsos túrós-tésztás batyu, húsos töltött kagyló, nutellás töltött kagyló, sárgabarackos töltött kagyló

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1530
finomliszt 50 dkg
margarin 50 dkg
tehéntúró 50 dkg
2 kk
sütőpor 1 csomag
margarin 1 ek
csirkemell sonka 15 dkg
füstölt-főtt tarja 10 dkg
bacon 10 dkg
főtt tojás 2 db
trappista sajt 15 dkg
csirkemell filé 10 dkg
tojás 2 db
tejföl 2 dl
mustár 1.5 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint
petrezselyem 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
nutella 2 ek
sárgabaracklekvár 10 dkg
szezámmag 1 ek
tojás 3 db