Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Verdák torta csokoládékrémesen

Verdák torta csokoládékrémesen
Verdák torta csokoládékrémesen
180 perc / előkészület: 120 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Unokaöcsém 3. születésnapjára elkészültem életem első formatortájával :)  féltem, mi lesz ebből. Megnéztem pár oldalt, sok mindent nem tudtam meg belőlük, mint azt, hogy kell sok piskóta, amit összetart egy minőségi töltelék és faragni... vontam már be tortát fondanttal, de azt nem gondoltam volna, hogy ez lesz a legnagyobb mumus az egészben. Maga a faragás gyerekjáték. Eszembe jutott, hogy talán nem volt olyan nagy hülyeség anno rajzszakkörre járni - legalább tudom, milyen színek összekeveréséből milyen színeket kapok, na meg látom a formákat is. Első tortához képest talán nem olyan rossz. Persze lehetne jobb is, a sok ételfestéktől a piros fondant túl puha lett, ami szakadást és fényesedést eredményezett. Nálam fontos szempont, hogy egy torta ne csak szép, hanem ehető is legyen. Szerencsére nagyon finom lett. Ja és képzeljétek: este 9-kor vettem észre, hogy végig úgy dolgoztam, hogy az a nagy deszka több, mint 1/3 részig lelógott az asztalról és én a lelógós részén dolgoztam!!! Valakik szeretnek odafent, hogy nem lett ebből katasztrófa! :)

hozzávalók / 12 adag

A kakaós piskótához (2 db)

A csokoládékrémhez

A fondanthoz

A vajkrémhez

ajánlat

A recept a fázisfotókkal együtt itt látható.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Sütünk 2 darab kakaós piskóta tésztát. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
  2. A tojásfehérjéket habbá verjük, mikor majdnem kemény, 2-3 részletben hozzáadjuk a porcukrot, tovább verjük, aztán 1-2-esével hozzáadjuk a sárgáját és még mindig csak verjük, amíg elég levegőt forgatunk bele. A sütőporral és kakaóval elkevert lisztet végül beleforgatjuk.
  3. A tepsinek csak az aljára teszünk sütőpapírt (vajjal lehet odaragasztani), az oldalát sehogyan sem kezeljük. Beleöntjük a masszát.
  4. A sütőt visszavesszük 180-ra, betoljuk a tepsit. Nem légkeveréses! 15 perc elteltével a sütőt 160 fokra levesszük, tovább sütjük 25 percig. Tilos nyitogatni!
  5. A kihűlt lapokat kettévágjuk. 3 lesz a kocsi alapja, 1-et felhasználunk fabrikálásnak.
  6. Felülnézetből ellenőrizve kifaragjuk a kocsi alakját. A tésztákat is faragjuk oldalról, hogy szép egyenletes futása, lekerekített íve legyen. Csakis éles késsel érdemes belevágni.
  7. A harmadik lapból elkezdjük kifaragni azokat az elemeket, amik megadják a kocsi domborzatát. Érdemes félbevágni két részre, aztán azt is félbe, hogy könnyen vághassuk vízszintesen is (hiszen réteges lesz a puttonya, hogy kaphasson tölteléket!) Lesz egy középső lépcsőzetes részünk, jobb-bal elöl és jobb-bal hátul pedig domborulat (amit én a korábban leesett részekből alkalmas darabokat kikeresve formáltam meg). Ne feledkezzünk meg a spoillerről sem.
  8. Ha mindez megvan, vegyünk le róla mindent, csak a tésztalapok maradjanak. (Én 5 kistányérra kiraktam őket megfelelő sorrendben egy asztalra, nehogy összekeverjem, melyik hova tartozott.)
  9. Csokikrémet főzünk. A tejszínt vízgőz fölött kevergetve melegítjük. Mikor langyosodik, melegszik, beletesszük a kockára tördelt csokoládét. Folyamatosan keverjük, amíg teljesen besűrűsödik (nem fog forrni, az odaégés elkerülése végett van vízgőz fölött).
  10. A tölteléket gyakran kevergetve hűtjük, de nem hűtjük ki teljesen, mielőtt felhasználnánk.
  11. Fogjuk most már azt a tálcát, amin végül a tortánk lesz. Fogjuk a legalsó tortalapot, kenjük meg, tegyük rá a tésztát, ugyanez a következővel is. Utána szépen minden alkatrészt a helyére ragasztunk. Ha minden rajta van, akkor lehet elkezdeni a leszakadt puha részekkel feltölteni a kocsit, ahol szükséges. Ügyeljük, hogy minél egyenletesebb legyen, ugyanis amikor jön a fondant, az hihetetlenül képes felnagyítani minden hibát, minden puklit, minden kis egyenetlenséget.
  12. A csokikrémmel megtöltött csokoládét tegyük éjszakára hűtőbe.
  13. A sok leesett piskótát tegyük félre, jó lesz még somlói galuskának :)
  14. Készítsünk fondantot, aminek egy éjszakán át állnia kell a hűtőben, hogy összeálljon.
  15. A pillecukrot kisebb darabokra vágjuk. Egy mikrózható tálat kikenünk margarinnal, beletesszük a pillecukrot, teszünk rá 2 ek vizet. Egy fakanalat is átkenünk margarinnal. Betesszük a tálat a mikróba, fél perc után kivesszük, rákeverünk. Néhányszor ezt ismételjük, amíg teljesen el nem olvad a cukor. Ezután hozzáöntjük a porcukrot és a keményítőt. Elkezdjük a kanállal keverni, majd pár perc után kézzel folytatjuk. Ehhez az egész kezünket bemargarinozzuk, mintha kezet mosnánk. Még így is ragadni fog. ELŐTTE AZONBAN helyezzünk egy nagy folpack csíkot az asztalra, amire keresztben még egyet helyezünk, ugyanis a fondantos kezünkkel nem fogunk tudni folpack-ot szerezni magunknak. Sőt, kettő ilyet kell, ugyanis kettő színünk lesz még az este. Gyúrjuk a fondantot vagy 10 percig, míg jól össze nem áll. (Ez nem túl kellemes, de szerintem ez az én módszerem a legkímélőbb. Mikor eleinte mások tanácsait követtem, akkor odaragadtam két kézzel az asztalhoz... minek egy asztalt is bemocskolni?? Nem értem...)
  16. Egy kisebb mennyiséget tegyünk az első fóliára, mielőtt még jól beszíneznénk a másik mennyiséget. A piros színezést tökéletesre érdemes elvégezni. (A sőreginél vettem ételszínezőt. A hipermarketes folyadékokat kerüljük! Én nem kevertem be teljesen, csak olyan élénk, sötét rózsaszínre, ezért reggel belekeverve a többit el is rontottam a pirosat... túl lágy lett.) A fóliában becsomagolva tehát állnak éjjel a hűtőben.
  17. Reggel kivesszük őket, kis felengedés után enyhén margarinos kézzel átgyúrjuk. Sok-sok keményítős deszkán (az anyag teteje is keményítős) kinyújtjuk és ráemeljük a kocsira.
  18. A vajkrém tartja a fondant díszítést a tortához. Ideális esetben 10 percig verjük habverővel (én nem tudom, hogy valaha tudtam-e már addig várni). Érdemes sokáig keverni, hogy jó legyen.
  19. Ezzel először óvatosan, lazán bekenjük a kocsit. Ha megvan az alapozó réteg, akkor jöhet a többi, lehet merészebben kenni. Arra ügyeljünk, hogy maradjon vajkrém a további elemek felragasztásához. És szintén ügyeljünk, hogy egyenletesen kenjük, ne legyen hibaforrás.
  20. Erre emeljük rá a fondant rétegünket. Szépen rásimítjuk, körbevágjuk. (A spoilert külön vontam be és raktam rá a legvégén.) A többi elem már gyerekjáték, a félretett világosabb színt tudjuk bekeverni, kivagdosni és rárakni. (A kerekeknél pogácsa szaggatót használtam, a kisebb körökhöz pedig egyéb alkalmatos formákat a háztartásból.) Mindent a vajkrém tapaszt oda.
  21. (Húztam kis színt is Dr. Oetker cerkákkal, de ezek hihetetlen gagyik. Már akkor is tapasztaltam, mikor 2 éve próbáltam velük mézeskalácsot díszíteni.) A saját anyagommal aztán jobban dolgoztam, de most már nem akartam egyebet bekeverni.
  22. Így hát csak az egyik felére került villám. Ezen az oldalán az orra sajnos ronda, leszakadt a fondant több helyen, ahogy átemeltem, mert elrontottam a színkikeveréssel. :(
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x40 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 509
elküldve: 1
receptkönyvben: 56
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Angelocska

Mióta szakács: 2012.06.03.
23 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

verda torta, verdák torta, Villám McQueen torta, autó torta

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

müllercsilla
müllercsilla Tue, 2013-11-05 01:36

Nagyon jó lett! Már attól is boldog lennék, ha tized ilyen ügyes lennék... Gratulálok!!!

padlizsánka
padlizsánka Tue, 2012-09-25 09:58

Szia! Lehet kapni nyújtható cukormázt, 20dkg-os kiszerelésben,szerinted az ekkora tortádhoz elég lenne egy csomag ebből? Illetve a sötét részeket(kerekek) mivel színezted? Köszi!

Tundyanyu
Tundyanyu Sun, 2012-08-19 11:24

Szombaton készítek kisfiamnak 5. szülinapjára,mondjuk piskótát előtte nap sütöm.Remélem sikerül,formázástól,"piskóta szabás"-tól félek.

Angelocska
Angelocska / Angelocska Sun, 2012-08-19 11:28

Szia!
Azt javaslom, hogy mindenképpen előtte való este készítsd el az alapokat és keverd be a fondantot és másnap is számolj sok-sok órányi díszítéssel. Használtál már fondantot? Ha már igen, akkor szerintem sikerülni fog, de ha még nem, akkor javaslom, hogy kezdd előbb valami könnyebben - kör alakú tortával, ami szépen ki van díszítve.
A blogomban fent vannak a fázisfotók is, nézd meg: http://angelocska-habossutemeny.blogspot.com

Sok sikert hozzá és sok-sok türelmet. Csak nyugodtan minden pillanatban és menni fog! :)

witch
witch / witch Sun, 2012-06-10 19:35

Nem panaszkodhatsz, elsore ez nagyon profinak nez ki! :)
Meg mestercukraszoknak is tobb nap, meg jonehany segito
kez kell ahoz, hogy eloallitsanak egy ilyen tortat.

810
tojás 10 db
porcukor 125 g
finomliszt 125 g
cukrozatlan kakaópor 32 g
1 csipet
sütőpor 0.5 csomag
étcsokoládé 40 dkg
habtejszín 4 dl
pillecukor 300 g
porcukor 350 g
víz 2 ek
étkezési keményítő 30 g
margarin 5 dkg
teavaj 125 g
porcukor 250 g
vaníliaaroma 2 csepp
1 csipet
víz 2.5 ek