Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Verdens beste

Verdens beste
Verdens beste
65 perc / előkészület: 25 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (45)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Király! A világ legfinomabb süteménye -ennyit tesz az elnevezés magyarul.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A vaníliakrémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A margarint habosra keverünk  12,5 dkg cukorral, majd a 4 tojássárgájával.
  2. Hozzáadjuk a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet.
  3. A tojások fehérjét keményre verjük  20 dkg cukorral.
  4. A sárga masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük, majd rá a cukros tojáshabot. Előmelegített sütőben megsütjük. (Vigyázni kell, mert ha magas a hőmérséklet, a tojáshab megég, míg a sárga réteg nyers marad.)
  5. Ha kihűlt, függőlegesen két részre vágjuk, és vaníliakrémmel megtöltjük.

Vaníliakrém elkészítése:

  1. A vaníliakrémhez a tojásokat habosra keverjük 12 dkg cukorral, 1,5 ek finomliszttel, felöntjük 1,5 dl tejjel, teszünk bele 1 rúd vaníliát, és kis lángon -vagy gőzön- állandóan keverve sűrűre főzzük.
  2. A tűzről levéve tovább keverjük, és ha már csak langyos, kikeverjük a puha vajjal.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x28x5 cm
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 31 179
elküldve: 5
receptkönyvben: 580
elkészítve: 11/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Tünde

Mióta szakács: 2010.10.25.
44 recept

receptjellemzők

alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: skandináv
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

a világ legfinomabb süteménye, tojáshabos-vaníliakrémes norvég sütemény, norvég süti

Hozzászólások (45)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

barczimarika
barczimarika Sat, 2014-08-09 09:08

Nekem túl édes,de ötletnek nem rossz..Egy kis átalakítással még jobb lehet.Nekem nagyon nem úgy nézett ki mint a képen.Itt vízszintesen van kettévágva.Ha függőlegesen vágom ketté, akkor tészta,tojásfehérje,krém,megint tészta és tojásfehérje.Túl magas lett,mert a 4 tojásfehérje szerintem túl sok, a fele is elég.

speedy54
speedy54 Tue, 2012-05-22 22:02

Nagyon jól néz ki a süti,és a hozzászólások alapján nagyon finom is,mentettem a receptkönyvembe.Azt árulja el valaki,hogy mit lendít,vagy ront az eredményen fél deka cukor,vagy liszt,vagy bármi,és hogy méritek ki ezt az ici-pici mennyiséget?Nem lehet egyszerűen 12 vagy 13 dkg?
Bocsi,nem kötekedni akarok,de tényleg nem értem.

Babukari
Babukari Fri, 2012-05-11 11:45

Sziasztok!

Én is elkészítettem a sütit nagyon finom és tök jó a recept!Mindenkinek ajánlom!

Üdv:Babukari

csabimarika
csabimarika Mon, 2011-04-25 14:24

Én is megsütöttem ,és nagyon finom volt! Csak nem sikerült össze állítanom, úgy ahogy a képen van,de úgy is fincsi volt, mert elfogyott.Köszi a receptet, majd a következő sikerül.

csabimarika
csabimarika Mon, 2011-04-25 14:23

Én is megsütöttem ,és nagyon finom volt! Csak nem sikerült össze állítanom, úgy ahogy a képen van,de úgy is fincsi volt, mert elfogyott.Köszi a receptet, majd a következő sikerül.

bcsaba73
Buktakukta / bcsaba73 Sun, 2010-11-07 23:06

Ismételten elkészítettem. Most minden jól sikerült......de aki ezt a sült habos sütit kettévágja úgy,hogy a hab nem törik ripityára annak fizetek egy sört. :)

soroskovacs
soroskovacs Fri, 2010-10-22 17:40

Tényleg nagyon finom,bár nekem is édes egy kicsit.A vaníliakrém nagyon tuti.Azt viszont meg kell hagyni,hogy a sütiszépségversenyen nem lenne dobogós...:))
Köszi a receptet.Üdv.:Anikó

F.Edina
F.Edina / F.Edina Sat, 2010-10-16 14:31

Reggel egyből nekiálltam,egy kicsit hosszadalmas volt,mert két adagot csináltam.Így nem kellett kettévágni és persze a család is elég édesszájú.Féltem tőle,de feleslegesen.Gáztepsiben csináltam,így is sikerült.Köszönet a finomságért!!::))

erika34
erika34 Mon, 2010-09-20 17:47

Elkészítettem én is,hamar ment.Bár őszintén szólva ,amikor kenni kellett a tepsibe ami a nagyobbik,azt gondoltam "hú,mi lesz ebből,olyan kevés a tészta"de szépen megemelkedett.A főzött krém nagyon tuti és szerintem kell a vaj/margarin.Anyukám azt mondta nagyon finomat sütöttem.Szerintem is.

banyuska
banyuska / banyuska Sun, 2010-09-19 11:11

Elkészítettem:-))Nagyon finom,bár nekem túl édes,de biztos vagyok benne,hogy,hogy a párom kedvence lesz,mert ő imádja az ilyen típusú sütiket:-))Majd megírom a véleményét.....

Misssalty
Misssalty Fri, 2010-09-03 15:40

Ez a süti tényleg a világ legfinomabb sütije :) ! Ezer és ezer köszönet a receptért, ma újabb kedvenc született a konyhában :) !

Klarissza62
Klarissza62 Thu, 2010-08-12 17:19

Ma is megcsináltam,annyira finom.A krémet most másodszorra pudingból (2 cs van.pudingkb 0,5 l tej)
készítettem,így még fincsibb.Úgy örülök,hogy leírtad ezt a nagyon finom sütit,újból köszönet érte!

ednutka
Tünde / ednutka Mon, 2010-07-12 08:15

Egészségetekre! Legközelebb tökéletesebb lesz! De szerintem már ez is az lett, a lényeg, hogy ízlett!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-07-10 17:08

A süti kész!A tetején a hab igazi hegyek-völgyeknek nevezhető!Sajnos nem volt 40x28cm-es méretű tepsim sem!Így talán kissé vékonyabb a tészta a kelleténél.A krém az nagyon jól sikerült,végülis a tészta sem lett rossz!Remélem legközelebb tökéletesebben sikerül!Nagyon szépen köszi!Nem sikerülhet előszörre minden úgy ahogy szeretném!Igaz?Nem is tudom mit sopánkodom,hisz sikerült,csak talán nem olyan szép mint a képen,még egyszer köszike mindent!Szia

zsuzsi965
zsuzsi965 Sun, 2010-06-20 12:19

Ezt a sütit 3szor is elq..tuk a lányommal (az elvágásnál és a töltésnél), azóta gyurcsány sütinek hívjuk itthon.

laraed
Edit / laraed Thu, 2010-05-06 09:16

Tegnap megcsináltam! Nagyon finom lett, de nekem egy kicsit édes. Lehet kevesebb cukorral is csinálni gondolom? Legközelebb úgy fogom csinálni. Maradt mára belőle és most még finomabb mint tegnap frissen. Hasonlít az íze a Non- plus ultra - hoz / Azt hiszem ez a neve/:))))). Azt is nagyon szeretem! Köszi a receptet Üdv Edit

eszt2
eszt2 Tue, 2010-04-27 20:14

Amint megláttam a receptet a facebookon, neki is álltam a sütéséhez. Valami istenien finom lett, hárman vagyunk rá, de már majdnem elfogyott!:)

eszt2
eszt2 Tue, 2010-04-27 20:14

Amint megláttam a receptet a facebookon, neki is álltam a sütéséhez. Valami istenien finom lett, hárman vagyunk rá, de már majdnem elfogyott!:)

ednutka
Tünde / ednutka Sat, 2010-04-17 12:22

Szerintem vaj nélkül is fincsi lehet! Legközelebb úgy próbálom ki! Köszi :)
Mondjuk én 40 perc alatt inkább szárítani szoktam!

manócska2010
manócska2010 Sat, 2010-04-17 10:42

Szia! Elkészítettem és nagyon finom lett. Én 25 percig sütöttem a sütőben, de szerintem legközelebb csak 20 percig fogom, mert az alja egy kicsit sötétbarna lett. :) A sárga krém nagyon finom volt, míg bele nem tettem a vajat, mert utána más íze lett. :) Szerinted ha nem teszem bele a vajat úgyis megmarad a két lap között? Nekem szerencsére jó sűrű lett a krém, lassú tűzön állandó kavargatás mellett (kézi habverővel kavargatva) addig főztem, míg egy ici-picit fel nem forrt. Üdv Manó

ednutka
Tünde / ednutka Sat, 2010-04-17 07:29

A következõ már biztosan sikerülni fog! Fõzés közben nem keményedett a krém?

bcsaba73
Buktakukta / bcsaba73 Fri, 2010-04-16 14:10

Maga a sütemény nagyon jól sikerült,ahogy számítottam a fehérje összeesett miután kivettem a sütőből pont olyanra mit amilyennek lennie kell. Viszont a krém nem sikerült. :(
Mindent úgy csináltam ahogy leírtad,mégse lett olyan sűrű hogy be tudjam tölteni a két lap közé,nem is mertem megpróbálni mert tutira kifolyna. Annyit kentem rá csak amitől a két lap összeragadt a többi a süti mellé lesz adagolva mint a sodó. :)))

bcsaba73
Buktakukta / bcsaba73 Fri, 2010-04-16 09:43

Most sütöm,még bent van a sütőben de a hab a tetején már minimum a 20x-osára nőtt,és ez nem kamu!!! Remélem összeesik mikor kiveszem mert fogalmam sincs hogy fogom összeállítani ha nem. :))

bcsaba73
Buktakukta / bcsaba73 Thu, 2010-04-15 17:40

Szia
Oké,köszi ezt tudom,de valaki írta hogy a krémet elbaltázta és azt hittem valami ilyesmi történt.
Holnap megcsinálom. :)

ednutka
Tünde / ednutka Wed, 2010-04-14 17:31

bcsaba73! A z egész tojásokat elõsször habosra kevered a cujkorral, aztán adod hozzá a tejet, így egy sima masszát kapsz, ami a fõzés során krémmé alakul át!

bcsaba73
Buktakukta / bcsaba73 Wed, 2010-04-14 11:39

Szia
A krémbe egész tojásokat kell tenni? Nem igazán hallottam még olyat,hogy a fehérjét felfőzzük,nem lesz abból rántotta? :)

osztriga
OsztriGa / osztriga Wed, 2010-04-14 11:28

Makaróni! A rétegrend a következő lesz (alulról felfelé): tészta, sült hab, krém, tészta, sült hab!! A krémet a sült habra kell rákenni, és erre helyezni a másik fél sütit . Nekem is furi volt, főleg, hogy ezt a recept nem részletezi, meg nem is szokványos, és ráadásul a képen se látszik jól. Viszont marha finom!!

ednutka
Tünde / ednutka Tue, 2010-04-13 10:40

Ugy képzeld el mintha egy papít kettévágnál! Egyszerûen miután kiveszed a tepsibõl kettévágod két egyforma részre! Függõlegesen nem pedig vizsszintesen (-/- így!), vagyis simán ketté vágod a tésztát (felülrõl lefelé), két egyforma habos részt kapsz, majd az egyiket megkened krémmel, a másikat pedig ráhelyezed!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-04-11 22:16

De nem értem, h hogyan kell függőlegesen ketté vágni? a kép alapján ez inkább vízszintes, nem? ahogy a többi sütit is megkenjük lekvárral pl., ugye?

osztriga
OsztriGa / osztriga Sun, 2010-04-11 18:51

Először azt hittem, hogy az alsó részt kell majd valahogy kettévágni, és közé tölteni a krémet. De aztán rájöttem, hogy nem...kicsit furcsa a rétegrend, de nagyon finom lett. Igaz én a krémet jól elbénáztam, kicsapódott a tojás...de azért elfogyott. Ezt is csinálhatom meg újra...Köszi a receptet!!

Angibangi
Angi / Angibangi Sat, 2010-03-27 10:43

óó, pont a napokban akartam felrakni én is ezt a receptet, mert ez a kedvenc sütim =)

1206
margarin 12.5 dkg
cukor 32.5 dkg
finomliszt 12.5 dkg
tojás 4 db
tej 4 ek
sütőpor 2 kk
tojás 3 db
cukor 12 dkg
finomliszt 1.5 evőkanál
tej 1.5 dl
vanília 1 db
vaj 15 dkg