Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Véres pite disznótorra

Véres pite disznótorra
Véres pite disznótorra
90 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkorom emlékeit felevenítendően készítettük el anyukámmal ezt a disznótoros ételt. Faluhelyen, ahol lakott, ezt rendszerint feladták az asztalra a friss véreshurkatöltelékből. Elnézést kérek előre is, voltak nehézségeim a pontos mennyiségek megadását illetőleg, mert a papírokon, ahol le volt jegyzetelve a recept, erősen hozzávetőleges mennyiségek szerepeltek, s annó a nagyim (Pepike, akit már említettem egyszer) is csak olyan mértékekkel magyarázott el, mint összemarék - összmarék, annyi vér, hogy lágyas legyen, a pite legyen lágyabb mint a véreshurka, a só ízlés szerint, a tej annyi, hogy ellepje...Ja! Valamint úgy ellenőrizzük le, hogy kész a pite, hogy a villa fokát végighúzzuk a tetején, s ha zörög, akkor kész...no mindegy, azért megpróbáltuk feldolgozni a ránk maradt receptet úgy, hogy a mennyiségek nagyjából megfeleljenek nekünk.
Előfordulhat a fűszerezésnél eltérés, valamint a forró zsír adagolásánál. Ezek határozzák meg az ízt és az állagot. Ezt tényleg csak tapasztalattal lehet megtanulni. Vannak helyek ahol a vért is abálják, nálunk nem volt szokás. Tegye mindenki belátása szerint! A hurka töltését nem írom le, mert jelen esetben az nem volt cél, ezért is elnézést kérek. Ez szintén olyan recept, mint Edit receptje, hogy lesznek olyanok, akik nem bírják a vért, nem tetszik nekik, azoknak kéretik továbblapozni. Sokan vagyunk azonban olyanok, akik szeretjük a házias, jellegzetes vidéki ízeket, hagyományokat. Ezt a receptet azoknak ajánljuk sok szeretettel!

hozzávalók / 10 adag

  • 1 kg véreshurkatöltelék
  • kb. 0,5 - 0,7 kg sertésvér
  • kb. 0,5 - 0,7 l tej

A véreshurkához, (májashurkához):

  • 1 sertéstüdő, tisztítva
  • 1 sertésszív, tisztítva
  • 2 sertésvese, tisztítva  - az előzőekkel együtt kb. 3,5 kg-ot tesz ki
  • 2 kg sertésmáj
  • 1 kg sertéshús
  • a levágott sertés vére (ebből 0,5-0,7 kg mennyiséget félrerakunk a pitéhez, a többi megy a hurkába)
  • 1 kg zsírszalonna (disznóvágás esetén fodorháj, amennyiben vesszük a hozzávalókat, akkor zsírszalonna)
  • 1,5 kg sertészsír, + 3-4 dl forró sertészsír
  • 2 dkg só/ kg
  • 5 kg száraz rizs
  • 0,5 kg vöröshagyma, felaprítva
  • 5 dkg pirospaprika
  • 4 dkg őrölt feketebors
  • 1-2 dkg őrölt szegfűbors
  • 3-4 dkg majoranna
  • 1 cs bél, ha töltjük a hurkát (jelen esetben pitét készítünk, így nem kell)

ajánlat

Disznótor alkalmával ajánljuk elkészíteni! De azért ne keseredjünk el, mi már sütöttük úgy ís, hogy vettünk hentesnél hozzávalókat, és egész egyszerűen otthon panelkörülmények között megcsináltuk. Ha valakitől kapunk véreshurkát, azt is feldolgozhatjuk. Némelyik hentesnél lehet kapni sertésvért. Savanyúsággal, dinsztelt káposztával, jófajta házikenyérrel isteni! Az előkészületi időnél a pite előkészületi idejét adtam meg, mintha már kész véreshurkatöltelékkel rendelkeznénk. Ha nem, akkor azt számoljuk hozzá.
pH besorolás: erősen savasít

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a véreshurkatölteléket, (májashurkát). A tüdőt, a szívet és a vesét valamint a májat a szalonnával együtt bő vízben megfőzzük. Hideg vízben rakjuk oda a belsőségeket és a húst is, és főzzük kb 1és fél óráig felforralástól számítva. Amikor a májat feldobja a víz a tetejére akkor van kész. Majd kivesszük, az abáló levet megtartjuk.
  2. A belsőségeket valamint a húst és a zsírszalonnát ledaráljuk egy nagy tálba vagy teknőbe.
  3. Az abálólébe belerakjuk a rizst úgy, hogy minden kg rizsre 2 liter és 1 dl abálólevet számolunk. Megsózzuk kb. 3-4 ek sóval, és visszarakjuk a tűzre. Amikor felforrt, elzárjuk alatta a tüzet, és letakarjuk. Így hagyjuk, míg a rizs felszívja a vizet, és pergőssé válik.
  4. Ezalatt egy kis zsíron megdinszteljük a fél kg kockára vágott vöröshagymát.
  5. Amikor mindennel készen vagyunk, fogjuk az összes hozzávalót - rizst, hagymát, belsőségeket, húst, fűszereket és a zsírt is, (a vér kivételével), és beletesszük a teknőbe, jól átdolgozzuk, átgyúrjuk. Ízlés szerint fűszerrel még javítunk rajta, ha szükséges. Mi a véreshurkarészbe nem szoktunk majorannát rakni, de lehet, ha valaki úgy szereti. A forró zsírból annyit öntögetünk hozzá, hogy "lágyas" (ahogy a nagyi mondta) állagot kapjunk.
  6. Ekkor kétfelé vesszük a töltelékünket,. Az egyik fele a májashurka, amit betölthetünk a bélbe. A másik feléhez hozzákeverjük a sertésvért. Ez lesz a véreshurka, amit az eldolgozás után szintén bélbe tölthetünk. Azonban a pitéhez vegyünk el belőle kb. 1 kg-ot, és ezt ne töltsük be hurkának.
  7. A pite elkészítéséhez egy tepsit zsírozzunk ki, és a sütőt melegítsük elő.
  8. A tölteléket keverjük össze a kb. 0,5-0,7 kg mennyiségű vérrel (ezt nagymamám úgy mondta mindig, hogy "olyan két összmarék vér"), és tegyük bele a tepsibe.
  9. Majd itt a tepsiben kezdjük el beleadagolni a tejet, és kézzel-kanállal lassacskán oszlassunk el benne fél liter tejet. Majd a többi tejet öntsük lassan a tetejére, úgy, hogy kb. 3-4 mm vastagon belepje. Tegyük a sütőbe, míg a teteje szépen ropogósra megpirul, és az egész jól átsül. Ez kb 60 percet (esetleg kicsit többet) vesz igénybe.
  10. Ha kisült, kissé várjunk 10-15 percet, és kb. 12-15cm X 12-15 cm-es kockákra vágva tálaljuk, savanyúsággal, dinsztelt káposztával, kenyérrel vagy hagymás burgonyával, kinek hogy esik jól.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35X25 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 8 754
elküldve: 1
receptkönyvben: 36
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: húsételek
nehézség: közepes
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

véres hurka-pite, disznótoros véres hurka-pite, pite véres hurkából, pite sült vérből

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Glowaholic
Glowaholic / Glowaholic Thu, 2010-12-30 23:29

Imádom, imádom, imádom :)
Az Izabella utcában egy hentesnél szokott lenni hagymás vér, újra 8 éves leszek tőle, nagymamámnál, vágáskor.
Köszi már azt is, hogy téma lett itt:)))

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-12-04 21:07

mi 11-én vágunk disznót, köszi a receptet a véreshurkát ki fogjuk próbálni eddig csak a sima hurkát csináltuk! haza jönnek az unokák lessz nagy öröm még ök nem voltak disznóvágáson!üdv Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2010-11-10 15:06

Kedves Mrs.Smith!Jó az, ha a sok disznóságot a konyhámba behordják legyen az hús,csülök,levescsont,hurka és kolbász stb., igazad van.Én örülök, hogy egy évben háromszor van disznóvágás a barátnőméknél, csúnya dolog, tudom, de mivel megyünk segíteni, így mi azért kapunk jó kis kóstolócsomagot.Köszi, szép volt a mai nap, de nem volt sajna reggeltől délig áram.Neked is szép napot mára, meg holnapra is :-)).Éva-Anyóca is.

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Wed, 2010-11-10 09:52

megalájk szintén :) Imádom a hurkát, (a májasat) meg a vérpörköltet (abált vér) áááááááááááááá, de jó. Mondjuk hurkatöltésbe nem hiszem, hogy belefognék...:P

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-11-10 13:13

Köszönöm Juci!:))) Én is szeretme az ilyesmit, bár igaz nem minden nap eszem ilyet. Nem kell Neked belefogni hurkatöltésbe, kérj ismerőstől már kész tölteléket, s egy kis vért hozzá. Tej meg van otthon!:))) Sokszor mi is úgy készítjük, mert itt a panelban nem igazán tudnánk disznót nevelni...:DDDD Puszi Neked!

bokine
bokine / bokine Wed, 2010-11-10 09:50

Kedves Mr & Mrs Smith! Nagyon örülök ennek a receptnek. Mikor feltettem a házi kolbász receptemet, óriási érdeklődés volt iránta. Hát ez a recept is NYERŐ recept lesz. Nagyon tetszik a pités ötlet!!! Aranyos nagyikának a mértékegysége (mint ha a dédikénk mondta volna), én se tudtam dédikénkből kiszedni egy receptet sem, így a Drágám elvitte magával a hájastészta és a rétes receptjeit. Még egyszer gratulálok, további jó étkeket és jó ötleteket kivánva üdvözöllek Benneteket: Bokros Erika

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-11-10 13:10

Kedves Erika! Igen, okozott nehézséget a mértékek viszonylag pontos leírása. Egyébként is biztosan ahány ház, annyiféleképpen csinálják a hurkát is. Nagyi azt mondta még sokszor, Hogy kislányom majd úgyis érezni fogod, hogy mennyi v.mit - adj még hozzá... Mondom de könyörgöm elsőre honnan érezzem? :DDDD (Ez egy másik recepttel kapcsolatban történt nagyon régen) A kolbász recepted is nagyszerű, éppen említettem az előbb, milyen jó kis disznótoros kategória ban kialakulóban, úgyhogy hajrá mindenkinek, lehet a jó kis régi hagyományos recepteket felrakni!!!:))) Köszönjük a jó kívánságokat, Neked is minden jót: Mrs Smith

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2010-11-09 22:01

Mr. and Mrs. Smith! Nagyon csúcs ez a recept.Köszi szépen.:-)) Éva-Anyóca
Én se leszek vega, az tuti, de az más, hogyha sok zöldség és gyümölcs kerül az asztalra, valahogy egyensúlyba hozva minden ételünket,nem igaz???Akkor jöhet az a hús is.Jó főzést, sütés, és holnapra szép napot Nektek!:-))Éva-Anyóca

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-11-10 13:03

Kedves Éva! Nem hiszem, hogy el fogok menni disznóvágásra...:)) Nekem az is jó, ha idehozzák az ismerősök az alapanyagokat...:DDD De ez így van, az a jó, ha sok zöldség, gyümölcs is kerül az ember asztalára, meg egyébként sem vágnak disznót minden nap az emberek! (legalábbis aki nem mészáros...) Neked is a legjobbakat: Mrs Smith

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2010-11-09 21:59

Kedves Dacota! Az tuti, hogy a disznóvágást nem szerettem addig, amíg le nem szúrták, szegény állatot.Aztán előjöttünk, anyummal, és már ment minden mint a karikacsapás, mentem én is ki, segítettem.Csak a paplan és párna a sivalkodás ellen volt.Nem tudom, elvégre, ezért van az az állat tartva.Én is imádom a hurkát, főleg a májasat, de a véres se megvetendő, fűszerezés kérdése az egész.:-)) Bulizd ki, ha disznóvágásba eljutsz, megéri. Éva-Anyóca

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2010-11-09 22:43

Mi a múlt hétvégén voltunk,nagyon jó volt!Elmondani nem lehet,át kell élni.Persze én is a fejemre húztam reggel a takarót.170 kg-os volt.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-11-10 13:04

Láttam a facebook-on a képeket! :)) Gondoltam is, milyen jó, Te is biztosan raksz fel jó kis disznótoros receptet! Így a Nosaltyn lehet disznótoros kategória is!!!:))) Puszi: Mrs Smith

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2010-11-09 20:14

Hűűűűha...Ez a szívem közepébe talált! Hogy soha nem leszek vega, annak a hurka az oka.. :-)Na és a kép, meg a történet!
Régen, míg a nagypapim élt, mi is mindig vágtunk disznót (bár én csak akkor bújtam elő a takaró alól, ha a horrornak vége szakadt) de sajnos, már évek óta nem voltam, pedig ma már paplan alá se bújnék.
Szóval gratulálok, ha idén szerencsém lesz, és végre eljutok disznótorra, valahogy majd kibulizom :)
Puszi Nektek, és köszi!!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2010-11-09 20:48

Igazából engem is vontatókötéllel kellene odahúzni a disznóvágás helyszínére... Az is biztos, ha nekem kellene levágni az állatot, vegetáriánus lennék... No mindegy, én már csak ilyen vagyok, ezt a receptet azonban mindenképpen meg akartam "örökíteni". :))) Puszi Neked: Mrs Smith