Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vérnarancsos pite

Vérnarancsos pite
Vérnarancsos pite
50 perc / előkészület: 25 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ahogy a vérnarancs az édes narancs egy mutáns változata, ez a pite pedig egy variációja a lemon curd pie-nak. A csavar, amivel készült az, hogy a citromot vérnarancsra cseréltem. Ebben az angol pitekülönlegességben élvezhető a legjobban a citrushatás. Egy bomba színű csoda.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

ajánlat

Ha még izgalmasabban szeretnétek tálalni, süssétek hosszúkás, téglalap formájú sütőedényben. Egészen különleges, a piték újhullámja!

Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta készítése

  1. Sütőpapírból vágjunk ki egy kerek formát a sütőforma aljához és helyezzük bele.
  2. Egy keverőtálba szitáljuk össze a lisztet a porcukorral. Adjunk hozzá pici sót, majd kézzel csipkedjük össze a vajjal az egészet. Végül nyomogassuk bele egy cakkos szélű, lehetőleg lecsatolható aljú piteformába úgy, hogy mindenhol szép magasra jöjjön fel a széle a tál tetejééig.
  3. Tegyük a fagyasztóba a tálat, ameddig bemelegedik a sütő, de legalább 15 percre, hogy a vaj kicsit megdermessze a tésztát.
  4. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, a rácsot tegyük az alsó harmadba.
  5. Süssük az alaptésztát aranybarnára, ez kb. 25 perc, aztán vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni a formában.

A krém elkészítése

  1. Mialatt hűl a tészta, készítsük el a töltelékkrémet. Helyezzünk egy sűrű szövésű szitát egy hőálló tálra, és tegyük félre.
  2. Egy közepes méretű, vastag talpú szószos edényben habverővel keverjük össze a finomra reszelt narancshéjat, a három vérnarancsból nyert narancslevet, a citromlevet, a cukrot, a tojásokat és a tojássárgát.
  3. Alacsony tűz felett, folyamatos keverés mellett melegítsük, majd forraljuk addig, ameddig a keverék elkezd sűrűsödni, ez kb. 5-10 perc. Keverés közben figyeljünk arra, hogy az edény aljának minden pontján, még a széleken is dolgozzunk a habverővel, különben nem egy időben melegszik a keverék, és esetleg odaéghet.
  4. Ezután azonnal öntsük át a szűrőn a krémet. Habverővel keverjük hozzá rögtön a kockákba vágott vajat, míg teljesen fel nem olvad benne, és hűtsük úgy 10 percig. (Ha a szűrőn átöntve kicsi darabok maradnának benne, akkor turmixolással még megmenthetjük a krémet.)
  5. Tegyük a formában kihűlt alaptésztát egy egyenes felületre, pl. a konyhapultra. Öntsük bele a krémet a tésztába. Hagyjuk még egy ideig szobahőmérsékleten dermedni, majd ha már nem lötyög benne icipici mozdításra a krém, akkor tegyük hűtőbe teljesen kidermedni. Ez minimum 3 óra, de inkább egy egész éjszaka.

A díszítéshez

  1. Tálalás előtt vegyük le a piteforma oldalát, és az aljáról a sütőpapír segítségével húzzuk át egy szép tálra. Díszítsük filézett vérnarancs-szeletekkel. Adhatunk mellé tejszínhabot vagy vaníliafagyit. Hűtőben akár 3 napig eláll, jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 227
elküldve: 0
receptkönyvben: 31
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
342 recept

receptjellemzők

konyha: angol
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
alkalom: buli receptek, karácsonyi receptek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szezon: tél
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

narancsos pite, citrusos pite, blood orange pie, narancstorta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

258
finomliszt 150 g
porcukor 30 g
1 csipet
vaj 100 g
vérnarancs 3 közepes db
narancshéj 1 narancsból nyert
citromlé 2 ek
cukor 100 g
tojás 3 db
tojássárgája 1 db
vaj 120 g
vérnarancs 1 közepes db