Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vérnarancsos-túrós sakkszelet

Vérnarancsos-túrós sakkszelet
Vérnarancsos-túrós sakkszelet
75 perc / előkészület: 40 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A süteményt húgom névnapjára készítettem. Már rég ki szerettem volna próbálni a sakkszeletnek azt a változatát, ahol nem kétszínű piskótacsíkokat, hanem piskótát és krémet rétegezünk. A színekkel azonban én is játszottam :)! A tésztába kerülő vérnarancs aroma kissé barackszínűre színezte a tésztát. Természetesen az aroma mennyiségét lehet növelni, és akkor még intenzívebb ízt és színt kapunk, de arra ügyeljünk, hogy a vérnarancs aroma kissé kesernyés, ezért lehet, több cukor kell abban az esetben a tésztába. Én is növeltem az hagyományos piskótához szükséges mennyiséget kicsit. A túrós krémre - amellett, hogy itthon nagy kedvenc - azért esett a választásom, mert tudtam, hogy egy viszonylag stabilabb krémet kapok, ami jelentősen meg fogja könnyíteni a sütemény összeállítását, és vaníliás ízével jó összhangban van a vérnarancs aromájával is :) !!!!

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a vérnarancs aromát és az átszitált lisztet. Jól összedolgozzuk.
  2. A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztes masszába.
  3. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és nagyjából 35 perc alatt készre sütjük.
  4. A krémhez a túrót villával jól összetörjük, hozzákeverjük a cukrot, vaníliás cukrot és a tetszés szerinti vanília aromát. A tejszínt a zselatinnal és a habfixálóval felverjük, majd a 2/3 részét a túróhoz keverjük.
  5. A kisült tésztát két lapra vágjuk. Az egyik lapot hosszában megfelezzük, ez lesz a sütemény alja és teteje. A másik lapot hosszában csíkokra vágjuk (ebből a lapból hat csík lesz, de a süteményhez csak négyet használunk fel).
  6. A hosszában megfelezett lap egyik felére kenünk egy kis krémet, majd rétegezzük (piskótacsík - krém - piskótacsík - krém), majd a következő sorban ugyanígy, csak fordított sorrendben (a piskótacsíkra krém, a krémre piskóta kerül). Megkenjük még egy kis krémmel, és befedjük a maradék tésztalappal. A sütemény tetejét és oldalát a maradék tejszínhabbal bekenjük, és tetszés szerint díszítjük.
  7. Hűtőben kissé kifagyasztjuk, és szeletekre vágva tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x24x6 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 663
elküldve: 6
receptkönyvben: 97
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Kingus

Mióta szakács: 2012.08.01.
28 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: Anyák napja, buli receptek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

túrós sakkszelet, vérnarancsos túrószelet sakkmintásan, túrós-vérnarancsos szelet

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2013-03-27 11:24

De gyönyörű és guszta finomság!!
Nagyon ügyes vagy, az a pontosság, és szépség,nahát... :) . - köszönöm, mentve. :)
Szép Húsvétot, és kellemes ünnepeket, jó családi együttlétet kívánok!
Éva-Anyóca

theodelinda
Kingus / theodelinda Wed, 2013-03-27 14:30

Óóóó...nagyon szépen köszönöm ezeket a kedves szavakat, de tényleg....nagyon :)! Örülök, hogy tetszik a sütim :) !! Neked és Családodnak is Nagyon Kellemes Ünnepeket Kívánok!!! Kinga

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár Tue, 2013-03-26 21:07

Szia!
Nagyon tetszik a sütid! Annyi kérdésem lenne mielőtt megcsinálom, hogy a zselatint csak simán por alakban teszed a tejszínhez, vagy előtte feloldod??

theodelinda
Kingus / theodelinda Tue, 2013-03-26 21:23

Szia! Köszi szépen :)! Én Dr. Oetker Zselatin fixet szoktam használni, amit nem kell feloldani, hanem csak por alakban a már kissé felvert tejszínhez keverni! Nagyon könnyű vele dolgozni :) ! Remélem sikerülni fog a süti és nem csalódsz benne! Jó sütögetést :) !

883
tojás 8 db
finomliszt 20 dkg
cukor 18 dkg
vaj 4 dkg
vérnarancs aroma 20 ml
1 csipet
tehéntúró 50 dkg
habtejszín 4 dl
vaníliás cukor 2 csomag
cukor 2 ek
vaníliaaroma 10 ml
zselatin 20 g
habfixáló 1 csomag