Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Veronka néni kígyórétese szilvával töltve

Veronka néni kígyórétese szilvával töltve
Veronka néni kígyórétese szilvával töltve
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet régen egy kedves szomszédnénitől kaptuk, és ezért azóta is így hívjuk, hogy Veronka néni kígyórétese. Csak az elnevezése az, hogy rétes, ezt a formája miatt kapta, mert igazából kelt tészta. Senki ne ijedjen meg az elkészítésétől, csak leírva tűnik bonyolultnak, a valóságban könnyű, és egy fél óra alatt össze lehet állítani az egészet, mert közben nem kell keleszteni, csak a végén. Ráadásul nagyon mutatós az eredmény, és nagyon finom langyosan, frissen.


hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A tészta kenéséhez

A töltelékhez

A tetejére

  • 3 ek cukor (kristály)
  • 1 dl víz (a cukrot belekeverve, de nem feloldva!)

ajánlat

Finom más gyümölccsel is, pl meggy, sárgabarack is szóbajöhet, a lényeg, hogy kissé savanykás ízű legyen, és ne legyen túl érett, mert akkor veszít a látványosságából, igaz az íze akkor is finom! :)
pH besorolás: erősen savasít

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 2 dl tejet meglangyosítjuk, belerakunk 1 kk kristálycukrot, és megfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. Egy keverőtálban elkeverjük a lisztet a sóval, és elmorzsoljuk a liszttel a zsiradékokat (a zsírt és a margarint is). Egy mélyedést készítünk a közepében.
  3. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a megfuttatot élesztőt, a kristálycukrot, és lágy tésztává gyúrjuk. Ha nem tűnik elég lágynak, akkor még egy kis tej kerülhet bele. Ha kész, két részre osztjuk.
  4. Előveszünk egy sütőlemezt, kizsírozzuk, és a sütőt előmelegítjük 180°C fokra /légkeverése 160°C/.
  5. Egy nyújtódeszkát meglisztezünk és az egyik cipóból hosszúkás téglalap alakú formát nyújtunk, a tészta vastagsága kb. 0,5 cm lesz, a hossza, mint a sütőlemez, a szélessége kb. 15-20 cm.
  6. A tészta szélét bevagdossuk csíkokra teljesen körben, úgy hogy a csíkok szélessége kb 1-1,5 cm a hossza kb 5-7 cm, és a csíkok szembe essenek egymással, hogy majd a töltelék felett össze lehessen csípni. Így a tészta közepén marad egy 10-15 cm széles hely, ahová helyezhetjük a gyümölcsöket.
  7. A fél szilvaszemeket egyenként megforgatjuk a fahéjas kristálycukorban, rétesenként 10 szem szilva (20 félszem) jut, és ráhelyezzük a tésztacsík közepére, vágott felükkel felfelé. (Ettől a gyümölcsmennyiségtől természetesen egy kissé el lehet térni, ezt csak irányadónak szántam. Amint kész, a tetejét megszórjuk 1 ek zsemlemorzsával.
  8. Ezután fogjuk az első két szembehelyezkedő csíkot, és a töltelék felett kissé megcsavarva, összenyomjuk, majd a következőt is, és így tovább a tészta végéig, míg a töltelék el nem lesz takarva. A tészta két végén érdemes egy kissé zártabbra nyomni a csíkokat, hogy a töltelék ne csússzon ki.
  9. Amint megvagyunk, csúsztassuk rá a sütőlemezre, és ismételjük meg az egészet a másik tésztaadaggal is.
  10. A két "rétest" fedjük le egy tiszta ruhával, és kelesszük kb. 30 percig
  11. Kelés után kenjük meg a tetejüket tojássárgájával, rakjuk be a sütőbe, és süssük 30-40 percig. A sütési idő függ a gyümölcsök víztartalmától.
  12. Amint megsült, kivesszük a sütőből, és megkenjük a tetejüket a kristálycukros vízzel.
  13. Majd ha langyosra hűlt, felszeleteljük, és tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 597
elküldve: 2
receptkönyvben: 296
elkészítve: 6/8
Facebookon megjelent: 1

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
szezon: nyár
kategória: rétes
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

szilvás kígyórétes, gyümölcsös kígyórétes, kígyórétes, gyümölcsös kelt tészta, szilvás kelt tészta

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

palice
palice / palice Thu, 2012-09-13 17:24

Sziasztok!
Csatlakomzom az elottem szolohoz,nekem is folyos lett a teszta,de kb.100 g lisztet tettem meg hozza es egy nagyon jo tesztat kaptam,amivel nagyon jol lehetet dolgozni.Az ize,az valami fantasztikus,nem lehet betelni vele.
Mindenkinek ajanlom csak egyszer probalja ki,nem tud majd szabadulni a buvoletebol.Mi is igy jartunk :)
Koszonom a receptet Mrs.Smith!
Udv,Alice.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2012-09-16 19:48

Kedves palice! :)
Köszönöm az észrevételt, és a tapasztalatot, nem tudom mi lehet a gond, a legközelebbi sütésnél leellenőrzöm!!!
Örülök, hogy azért nem adtad fel, és végül sikeres lett a süti! :)
A legjobbakat:
Mrs Smith

kissa07
kissa07 Thu, 2012-08-30 20:27

Én nem tudom mit ronthattam el, de mérleggel mértem mindent és nekem ezekből a mennyiségekből kb nokedli sűrűségű tészta lett. De pótoltam bőven liszttel és egyébként isteni lett a végeredmény a kezdeti pánik ellenére. :-) Tipikus "nemlehetabbahagyni" süti

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2012-09-16 19:50

Kedves kissa07!

Örülök, hogy végül sikeresen meg tudtad oldani a sütemény elkészítését, és végül ízlett! :)
Magam részéről megpróbálok ennek az adagnak még egyszer utánanézni, és leellenőrzöm.
A legjobbakat:
Mrs Smith

Tmea
Tmea / Tmea Sun, 2011-08-21 13:59

Kedves Mrs Smith!
A pizzatészta után ez a 2. tőletek, ami rendszeres vendég lesz a konyhánkban!
Naggyon finom! Tettem egy kis fahéjat a tésztájába, kifejezetten jót tett neki. Nekem nagyon bejött így szilvával, és almával is. Másodjára dupla adagot sütöttem belőle, fele almás fele szilvás, mind a kettő mesés...:-))
Szép hétvégét!
Tímea

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2011-08-30 22:13

Kedves Tmea! Nagyon örülök a recept sikerének! Bármilyen gyümölcs szóbajöhet nálunk is...:))) Köszönöm a visszajelzést! A legjobbakat: Mrs Smith

tücsökkutya
tücsökkutya Thu, 2010-05-27 14:16

Én mák ,dió vagy túró töltelékkel szoktam készíteni.Finom és gyorsan el is fogy .

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-05-27 16:38

Biztosan finom úgy, kedves tücsökkutya! Bátran kombinálhatóak a töltelékek. Én kedvelem nagyon a gyümölcsös sütiket, mert lédúsak, és a gyümölcs savanykás ízét szeretem a sütemény édes ízével együtt, nyami!:) A legjobbakat: Mrs Smith

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-01-25 18:55

Kedves Verity! Biztosan nagyon finom úgy is! Finom még akkor is, ha vegyesen használjuk a gyümölcsöket. Üdv: Mrs Smith

341
finomliszt 30 dkg
sertészsír 10 dkg
margarin 1 ek
tojás 1 db
cukor 1 ek
tej 2 dl
1 csipet
élesztő 3 dkg
tojássárgája 1 db
szilva 20 közepes db
cukor 6 dkg
fahéj 2 kk
zsemlemorzsa 2 ek
cukor 3 ek
víz 1 dl