Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vidám fondant torta

Vidám fondant torta
Vidám fondant torta
100 perc / előkészület: 60 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tv-ben láttam egy tortás műsort, kedvet kaptam a sütéshez, így kipróbáltam. A recepteket a tortaimado.hu oldalon találtam.
Még nem vagyok egy gyakorlott tortakészítő, ez volt az első ilyen tortám :).

hozzávalók / 6 adag

A mandulás piskóta tortalaphoz

A diós krémhez

A bevonó vajas krémhez

A pillecukros fondant bevonóhoz

  • 20 dkg pillecukor (fehér, kis darabokra vagdalva)
  • 35 dkg porcukor (finom)
  • 2 ek víz
  • 20 dkg margarin (szükség szerint az olvasztáshoz, az edény kikenéséhez, a gyúráshoz és a nyújtáshoz )
Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta összeállítása:


  1. A tojások fehérjét csipetnyi sóval habosra verjük, a cukrot kanalanként hozzáadva kemény habot készítünk belőle.
  2. Amikor a hab szép fényes, egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáit, majd lassan a sütőporral és mandulával elkevert lisztet is.
  3. A masszát egy legalább 18 cm átmérőjű, alul sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk.
  4. Előmelegített sütőben sütjük ki, kb. 30-35 perc alatt, sütőtől függően.
  5. A lapot a formában hagyjuk kihűlni. A forma oldala mellett meglazítjuk vékony pengéjű késsel, és tálcára borítjuk. 

A diós krém készítése:

  1. A cukrot a vízzel felfőzzük, hozzáadjuk a diót, majd levesszük a tűzről, és még melegen hozzáadjuk a vajat, és a rumot.
  2. Kihűtjük, és addig keverjük, míg fehér, kemény, habos krémet kapunk.
  3. Esetleg sűríthetjük egy kiskanál liszttel. A kihűlt tortalapot vágjuk ketté, és töltsük bele a krémet. Helyezzük vissza rá a tetejét.

A bevonó krém készítése:


  1. A margarint elkeverjük, fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot, jó alaposan kikeverjük.
  2. A tejben elkeverjük a lisztet és a tojást csomómentesen, és lassú tűzön, kevergetve besűrítve krémet főzünk.
  3. Időnként megkavargatva kihűtjük, majd a margarinos masszával elegyítjük.
  4. Ezután ízesítjük tetszés szerint ezt az alapkrémet, amit torták, sütemények töltésére használhatunk.
  5. A krém állaga az ízesítés után is maradjon meg. A bevonó krémet szépen egyenletesen vigyük fel a tortára, a széleire is.
  6. Olyan krémet kell kapnunk, ami kenhető, de nem túl híg, mert akkor lecsurogna a tésztáról.

A fondant készítése:


  1. A pillecukrot egy alaposan kikent, mikrózható edénybe tesszük, hozzáadunk 2 evőkanál vizet, és felolvasztjuk a mikróban. 
  2. Kb. 20-30 mp-ig melegítsük, keverjük át fakanállal, amit előzőleg margarinnal bekentünk, hogy ne ragadjon rá az anyag.
  3. Ismételjük 2-3 alkalommal, míg teljesen lágyra, folyósra felolvad (kb. 2,5 perc).
  4. A porcukor ¾-ed részét először lassan, adagolva adjuk hozzá, és amikor már nem annyira meleg, kézzel gyúrjuk össze, a maradék cukorral állítva be az állagát.
  5. Ragadni fog, ezért, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, a tetejére is szórjunk bőven porcukrot.
  6. A felületet, amelyen gyúrjuk, szintén kenjük át alaposan, majd lassacskán a széléről befelé forgatva a masszát, gyúrjuk össze. Kezünket többször jól kenegessük meg margarinnal. 
  7. Mire a porcukrot felveszi, szépen összeáll, és puha, rugalmas, könnyen kezelhető, formálható massza lesz belőle, gyurma állagú, amelyet jó vékonyra ki tudunk nyújtani. (Nyújtáskor a sodrófát is érdemes bekenni margarinnal. Amennyiben a massza nem akarna összeállni, vagy túl sok cukor került volna bele, amitől szakadozik, akkor érdemes egy pici vizet adni hozzá, visszatenni pár másodpercre a mikróba, és újra átgyúrni. )
  8. Kinyújtás után óvatosan helyezzük a bevonó krémmel egyenletesen bekent tortára, mintha egy kinyújtott tésztát tennénk rá, majd simítgassuk a torta széleihez is. 
  9. Díszítés során csak a fantáziánk szab határt. Én két kisebb darabot a fondantból ( ami a bevonó sorám fölöslegesen maradt ) újra átgyúrtam, ételszínezővel beszíneztem és kivágtam a kellő mintákat). Egy kis vizet kell a formákra tenni ezzel ragasztható fel a kívánt minta.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 18 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 20 268
elküldve: 0
receptkönyvben: 124
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

dorci85

Mióta szakács: 2010.04.03.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szülestésnapi torta cukorfondant-nal, torta diókémmel és cukorfondant-nal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hacsek
hacsek Mon, 2011-08-08 16:28

&nbspÉrdeklődni szeretnék,hogy milyen vastagra kell nyújtani?Köszönöm.

Dorci85
dorci85 / Dorci85 Sat, 2010-10-09 16:59

Szia! Köszönöm szépen! A pillecukorból készült fondant íze a pillecukor ízű végülis ezt csak felolvasztom, és cukrot adok hozzá, de akármilyen aromával ízesítheted. Szerintem jó a puncstortához is. Bár talán, ami eredtileg van a puncstortán az valami cukormáz lehet. Majd írd meg, hogyan sikerült :))

Milumano
Milumano / Milumano Fri, 2010-10-08 10:36

Szia!nagyon szép lett a tortád!Kifgogom próbálni!:)
Amúgy milyen izre a fondant?Puncstortára jó lenne?
Köszi!

1579
tojás 6 db
cukor 6 ek
finomliszt 6 evőkanál
sütőpor 0.5 csomag
mandula 12 dkg
víz 0.5 dl
cukor 10 dkg
dió 10 dkg
vaj 10 dkg
rum 1 ek
margarin 20 dkg
porcukor 20 dkg
tojás 1 db
finomliszt 5 dkg
tej 2 dl
pillecukor 20 dkg
porcukor 35 dkg
víz 2 ek
margarin 20 dkg