Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Viktoriánus tejkenyér

Viktoriánus tejkenyér
Viktoriánus tejkenyér
55 perc / előkészület: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ahogy a neve is mondja... tejkenyér... tehát viszonylag sok tejjel készül (a kenyerekhez viszonyítva), amitől igen puha lesz, és nemcsak a belseje, hanem kívül is. Tehát ez nem az a ropogós héjú kenyérke.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat összedolgozzuk, lehet természetesen kézzel is, géppel is.
  2. Ha összeállt a tészta, letakarva hagyjuk pihenni kb. 40-45 percet, ill. amíg kb. a duplájára nagyobbodik.
  3. Ezután egy enyhén lisztezett felületen megformázzuk, sütőpapírral bélelt jénaiba rakjuk. A tetejét rátéve ismét pihenni hagyjuk, kb. amíg a duplájára kel.
  4. Majd egy éles késsel bevágjuk a kenyér tetejét, a jénai tetejét bespricceljük hideg vízzel.
  5. Végül 220 fokra előmelegített sütőben (nálam 40-45 perc alatt) megsütjük.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 657
elküldve: 5
receptkönyvben: 158
elkészítve: 10/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Bettymami

Mióta szakács: 2013.07.28.
24 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

tejes kenyér, fehér kenyér, házi kenyér, puha héjú kenyér

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

katicica1221
katicica1221 Tue, 2018-01-16 16:59

Köszönöm a receptet éppen sül, de én tojás sárgájával még lekentem a kenyeret ropogós legyen, mert olvastam más receptet is és máshol is lekenték és így megmerészeltem próbálni! :)

kittike23
kitti25 / kittike23 Sun, 2013-09-01 21:37

Kedves Betty,

Nekem csak az lenne a kérdésem, hogy jénai helyett másban is süthetem? Ha tepsibe rakok sütőpapírt az is jó szerinted?
Köszönöm a választ előre is,

Kitti

Bettymami
Bettymami / Bettymami Tue, 2013-09-03 10:00

Szia Kittike!
Bocsi, hogy csak most válaszolok, 2 napig internetproblémáim voltak...:(((
Szóval, nyugodtan persze lehet sütöpapiros tepsin is sütni. Én is úgy sütöttem mindig, amíg nem volt jénaim...:) Annyi itt a fontos, hogy így valamivel keményebb tésztát kell dagasztani, különben a tepsiben a keléskor meglágyul, "elterpeszkedik a tészta" és széles, lapos kenyér lesz belőle.
Üdv. Betty

kittike23
kitti25 / kittike23 Tue, 2013-09-03 22:40

Szia,

Szuper, köszönöm :) Még egy kérdésem lenne, szerinted ezt a kenyeret meg lehet csinálni más lisztből is?

Köszi előre is :)

Kitti

blackb1rd
blackb1rd Mon, 2013-08-26 12:50

Szia Bettymami! Az lenne a kérdésem, hogy napraforgó olaj helyett jó más is vagy ez ilyen mágikus hozzávaló? :) Válaszod előre is köszönöm.

Bettymami
Bettymami / Bettymami Mon, 2013-08-26 14:23

Szia!
Neeem, nem mágikus hozzávaló:) Én készítettem már vajjal is, kukoricacsíraolajjal is(mert többnyire azzal fözök, az van itthon mindig), nem volt igazán különbség... Mivel mi olíva- és hasonló intenzívebb ízüeket nem szeretünk, nem tudom, olyasmivel milyen lehet, de sztem nyugodtan próbáld meg helyettesíteni amivel szeretnéd. A lényeg, hogy egy kis zsiradék legyen...:)
Üdv. Betty

zsuzsi76
zsuzsi76 Sun, 2013-08-25 15:22

Ha kenyérsütőbe teszitek, melyik programra rakjátok be (időben milyen hosszú)? A kenyérsütőnél is lehet friss élesztőt használni? Köszi

Bettymami
Bettymami / Bettymami Sun, 2013-08-25 17:18

Szia Zsuzsi!
Az én beállításaim az én kenyérsütőgépemben: fehér kenyér-közepes barnaság-közepes nagyság, ez 2óra 32perc.
Friss élesztőt is persze, hogy lehet használni... de itt a gépben NEM kell a tejbe rakni és felfuttatni, csak simán bele kell morzsolni a lisztre, a gép úgyis tökéletesen beledolgozza majd.
Remélem tudtam segíteni. Sok sikert!:)
Üdv. Betty

sz.wiolka
sz.wiolka Wed, 2013-08-21 00:56

Köszönöm,végre egy olyan kenyér,amit lehet szeletelni,és nem potyog szét,ha megfogom.Hosszú idő után ma újra elővettem a kenyérsütő gépemet,és erre a receptre esett a választásom,amit nem bántam meg.Instant élesztővel és kenyérsütővel is tökéletes lett.Nagyon jó volt a bolti kenyérnek nevezett istensetudja mik után végre igazi KENYERET enni :) Azt hiszem,ha fehér kenyeret szeretnék enni,akkor csak ezt sütöm :) Ha lesz türelmem,sütőben is el fogom készíteni.

Bettymami
Bettymami / Bettymami Wed, 2013-08-21 09:46

Szia Wiolka!
Örülök, hogy neked is bevált ez a kenyér:)
Régebben én is a kenyérsütőgépben sütöttem mindent, valóban nagyon finom onnan is. Viszont ha van időd, tényleg érdemes a sütőben is kipróbálni. Én amióta kipróbáltam a sütőben sütést, azóta csak ott sütök kenyereket...:)
Üdv. Betty

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-08-15 11:58

Gyönyörû hófehér :))) Most vajjal, zöldpaprikával enném! ha lehetne...,GRATULA, üdv, Torma :)

555
finomliszt 50 dkg
tej 3 dl
cukor 1 ek
friss élesztő 1.5 dkg
1 kávéskanál
napraforgó olaj 2 ek
burgonyapehely 1 dkg