Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Villám krémes Vicikótól

Villám krémes Vicikótól
Villám krémes Vicikótól
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (70)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár éve egy Príma Konyha újságban volt ez a recept. Húsvét előtt jöttek kedves unokanővéremék, és én ezt feltétlenül el akartam készíteni. A recept vajas-leveles tésztát ír. És rögtön mellette ott szerepelt egy másik recept is, a saját, kézzel készített vajas - leveles tésztához is.

Hát mit ne mondjak, kissé idő-, és türelemigényes elfoglaltság az!

Tudtam, hogy nekem arra, akkor biztos nem lesz időm, mert több mindent készítettem, sütöttem, és ez a hajtogatósdis tésztakészítés tuti, hogy nem fér bele. De krémes az kell!

Na már most, elkezdtem keresgélni az üzletekben, hátha van kész vajas - leveles tészta? Mert ha van leveles tészta, amit rögtön kapunk mindenhol, akkor nem egy ördögtől való feltevés, hogy van a vajas is, nem? Elvégre a receptben is az állt, hogy fagyasztott vajas leveles tészta. Nemsokára rájöttem, hogy van, hurrá, de nem tudom, hogy hol.

Budapest elég nagy, jól körbejártuk, megismerve szinte minden típusú, nevű üzletet, mindenhol mondták, hogy szokott lenni, csak pont most, épp kifogyott. De próbáljam meg a másik, itt-meg ott levő boltjukban. Ok. A 6. - 8. bolt után kínomban felhívtam a sima leveles tészta csomagján lévő forgalmazói telefonszámot Győrben, és az illetékes hölgy azt válaszolta, hogy mindenhova szállítanak Budapesten, ide is-oda is, biztos, hogy csak kifogyott. Hát jó! Sokba került a keresgélés...., míg ezek után már az is megtörtént, hogy felhívtam a kocsiból az üzletet, hogy van- e nekik (hogy ne menjünk a város másik felére hiába), mire az osztályon dolgozó szakértő alkalmazott azt mondta, hogy van, menjek, el is tesz nekem kettő csomagot, ha már ennyire kell nekem.

Rohantunk A-ból B-be. És mit látunk? A kedves dolgozó mutatja, hogy itt van a csomag, vihetem. ÓÓh, hála Istennek gondoltam, kész, mehetünk haza.

Ránézek, és döbbenten nézem, hogy ez sima leveles tészta! Meglehetősen mérges lettem, az eladó mit sem törődve a problémámmal lerázott, hogy nekik csak ez van... MOST! Ő is kezdte!.. Erre még mérgesebb lettem. Egyszerűen nem hittem el, hogy mi ez, mindenki összeesküdött ellenem? Mivel hithű kos vagyok, nem igazán akartam beadni a derekam, és amit elhatározok, azt elég "kososan" csinálom is. Egyszóval nem adtam fel.

Nem volt mit tenni, megint telefon Győrbe, a hölgy még éppen benn volt, mert már délutánra járt, és "kisebb  vitázás, és némi szóváltás" után is váltig állította, hogy pedig mindenhol van Budapesten! Majd elkérte a telefonszámomat, hogy megpróbál kitalálni valamit. Jó, - gondoltam, de hogy lesz nekem ebből krémesem másnapra?

Kis idő után visszahívott, hogy keresni fog egy kollégája, és vele megbeszélhetek valamit. Nemsokára hív a kolléga... Nagyon nagy, óriási elnézések közepette, a kolléganő félretájékoztatásáért is,  felajánlotta, hogy hoz nekem vajas-leveles tésztát! HÁZHOZ! - Hogy kérem??? - erre,  -mivel Ő az egyedüli szállítója cégnek, és másnap, ha jó, akkor délelőtt azonnal hozzánk jön, én leszek az első, ahova Budapestre jön. Nem a Kaiser, Auchan, Tesco, Spar.... Nem! Én hozzám! Egyenesen a gyárból. Meg kell mondjam teljesen meglepődve álltam ezelőtt, de nagyon jól esett, és nevettünk a férjemmel. Bevallotta, hogy Budapesten csak a Cora áruházakban lehet ezt kapni, egyébként minden terméküket mindenhol, de ezt csak ott. És az volt az egyetlen, ahol mi nem jártunk!!!

Kérdezte, hogy hány darab kell? Mondtam, - hogy kettő. Rendben. Másnap délelőtt még egyszer egyeztettünk, és óraműszerűen csengetett a "privát szállítóm"  :-)))  Megkaptam a két db kért csomagot, és még hat darabot, hogy tudjak duplázni, triplázni, ha szeretnék. Teljesen grátisz :-))) a cég ajándékaként!

Egy jót beszélgettünk a kapunkban, majd kaptam még két aktuális Magyar Konyha újságot is, azt is csak úgy, amit egyébként  a "szállítóm" felesége szerkeszt. Na ezen aztán már tényleg csak röhögtünk a párommal.

Azóta sem láttam máshol ilyen tésztát, de a Corában van már egy magyar gyártónak is kiváló vajas-leveles tésztája.

Ez a "rövid", kissé kalandos sztorija ennek a sütimnek.

Maga a süti nagyon finom, könnyű, olyan igazi házi- cukrász krémes, szerintem tökéletes. Nagyon gyorsan elkészül, erre utal a neve is, maga a hűtési idő a leghosszabb, amit ki kell várnunk. Csak ajánlani tudom az elkészítését, na persze csak akkor, ha be tudjuk szerezni a tésztát. :-)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztát kivesszük a csomagból, és kettőbe vágjuk, hogy 2 db kb. 20x25 cm-es téglalapot kapjunk (amik sülés után kb. 18 x 23 cm-esek lesznek).
  2. A sütőpapírral együtt sütőlemezre helyezzük őket. Villával több helyen megszurkáljuk, és előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. Ha kész, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
  3. A tojásfehérjéket 1-2 ek cukorral nagyon kemény habbá felverjük.
  4. A krémhez a a pudingport összekeverjük 1 ek cukorral, öntünk bele kb. 150 ml hideg tejet, majd összekeverjük.
  5. A tejet feltesszük forrni a maradék, ill. az 1 ek vaníliás cukorral. Ha felforr, beleöntjük a pudingporos tejet, és állandó keverés mellett egy sűrű pudingot főzünk belőle. Amint kész, egy nagyobb átmérőjű keverőtálba szedjük át, és egy keverőlapáttal a tojáshabot óvatosan, de alaposan beledolgozzuk.
  6. Az alsó tésztalapot egy megfelelő nagyságú tepsibe, magasabb falú edénybe tesszük, ráhalmozzuk a kész krémet, és szépen elsimítjuk.
  7. A teteje lapot egy fűrészes késsel egyenlő nagyságú négyzetekre vágjuk, és egyenként ráhelyezzük a krémre, óvatosan, kissé rá is nyomhatjuk.
  8. Hűtőbe tesszük, és kb. 1 óra múlva már fogyasztható.
  9. Tálaláskor a felső elvágott négyszögtetők mentén vágjuk a szeleteket. Házi vaníliás porcukorral nagyon vékonyan megszórjuk és fogyaszthatjuk is.

  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 342 279
elküldve: 168
receptkönyvben: 2 966
elkészítve: 109/159
Facebookon megjelent: 9

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

krémes kocka, pudingos krémes, vaníliás krémes, házi krémes

Hozzászólások (70)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Sat, 2017-12-30 01:39

Kedves Vicikó! Jót derültem a Storyban leírtakon, a kommentek nagy részét is elolvastam, de csak nem jöttem rá, hogy a vajas leveles tésztád milyen súlyú, gyanítom, hogy 25 dkg-os, lehet, hogy megalkuvó leszek és sima leveles tésztával fogom majd elkészíteni jobb híján, az Auchanban kapható Morzsi névre hallgató, (igaz nyújtani kell) fagyasztott, de igen jó minőség és ár arányban is megfelelő, melyből igencsak betankoltam egy fiók a fagyóban ezzel van tele. Azért egyszer ez is elfogy, kíváncsi lennék azóta van-e beszerző helyed vajas leveles tésztára, lévén már azt hiszem CORA sincsen, ahol akkoriban ez kapható volt, ha van ilyen hely kérlek oszd meg a titkot.
üdvözlettel: Margó

AnikóZ
AnikóZ Fri, 2017-10-20 19:33

Nagyon köszönöm ezt a receptet. Nem is tudom, hányszor készítettem már el, és mindig nagy siker volt. A gyerekek odavannak érte, nem tudok annyit készíteni, hogy másnapra is maradjon. A krém nem teljesen olyan, mint a cukrászdai krémesé, viszont hihetetlenül gyorsan elkészül. Ez is fontos szempont, ha az ember vendégeket vár és ezer dolga van. Mindenkit el lehet kápráztatni vele!

nagynono
nagynono Sun, 2017-01-22 13:39

A krémest már 2x készítettem el, pontosan a receptben leírtak szerint. A krémeslapom is akkora, mint a recept szerint. Ízre kiváló, de ennyi krém mennyiséggel fele akkora a magassága, mint a fotón. Persze azért elfogyott :-).

vmzsuzsa
vmzsuzsa Fri, 2017-01-20 19:03

Ez a süti kétszeresen villámgyors, ahogy készül és ahogy elfogy. Nagyon finom volt. Sima leveles tésztával, mert vajasat én sem találtam sehol. Sokszor csinálok krémest, hagyományosan, tojással, liszttel. Ünnepnapokra azt hiszem annál maradok, de sokkal több munka és mosogatás. Hétköznapra egy kis finom nasinak ez a villámgyors is nagyon finom. Köszönöm a receptet. Zsuzsa.

Borsóleves
Borsóleves Wed, 2017-01-18 14:32

Kedves Vicikó!
Tegnap elkészítettem a krémest, és el kell mondanom, tökéletes, egyszerű és fenséges:) Puding por ide oda ez így ahogy van ízlett az egész családomnak!!!! Köszönöm a receptet!

_melinda_
_melinda_ Sun, 2016-09-18 19:22

Szia Vicikó! Köszönöm szépen ezt a fantasztikus receptet! Igaz, még csak most dobtam össze, de már úgy áll a krémje, mint a nagykönyvben! A krém maga ízletes, a család kinyalta a keverőtálat! :) Kíváncsiak vagyunk már rá egyben! :)

Lady Di
Lady Di Tue, 2016-06-14 12:34

a recept jo, valahol itt olvastam hozzaszolast hogy vizzel csinalni es igazi cukraszdai kremest kapunk, sosem szerettem cukraszdaba jarni, nekem anyukam csinalta a legjobb kalacsokat izre, lehet hogy kinezesre nem volt olyan de az ize messze elhagyta a cukraszdakat. A kremest sosem pudinporbol csinalom hanem 20 tojasbol fozom a kremet, igazi hazi es nem mesterseges krem, jo etvagyat (hozzateszem hogy probaltam pudingporbol is, hat nem jott be), par csepp rum nem art aki szereti :)

Memci
Memci Mon, 2016-06-13 12:23

Bár nem mostanában lett a recept posztolva,de én csak véletlenül most olvastam végig.
Mivel valaki kérdezte,hogy tej helyett vízzel készítve milyen az ízélmény ezért leírom a személyes tapasztalatom,hogy:Isteni és úgy az igazi cukrászdai az ízélmény.
Évek óta csinálok én is itthon krémest,de mindig vízzel,egyszer kóstoltam a tejes verziót és túl tömény,számomra meg sem közelíti a cukrászdai krémest,aminek ugye légiesen könnyű a krémje.
Mindenkinek ajánlom,hogy bátran használjon vizet tej helyett! ;)

Julia666
Julia666 Fri, 2015-11-13 12:27

Isteni finom es nagyon egyszeru es gyorsan kesz. Igaz hogy en rendes vaniliat hasznaltam de igy is nagyon finom. Nagyon szepen koszonom a receptet...

Finimini
Finimini / Finimini Mon, 2015-09-28 17:54

A feltett kép annyira gyönyörű, hogy nem véletlenül kapott ennyi hozzászólást, nem lehet elmenni mellette. Könnyű az elkészítése és olcsó is, finom is.
Az én bánatom,hogy a tojássárgákat sajnálom, lefagyasztani nem szeretném. Addig várni, míg a fehérjék összegyűlnek (azt viszont fagyasztom), hát...nem is tudom, de biztos nem a krémes jutna először az eszembe a felhasználásnál. Ja, és aki kérdezte, hogy vízzel jó-e, válaszom, hogy nagyon rossz, már ettem olyat. Még egy, ha nem bánod: mindenki tud fél kézzel is pudingot csinálni. DE: nemrég elolvastam egy Lidl-s puding papírján, hogy fél liter 3,5 %-os zsírtartalmú (!) tejjel készítsük el! Ez meglepett és választ ad a kezdőknek, ha nem tökéletes a pudingjuk 1,5-es tejből. Remélem a hozzászólásom nem kritikus, nem annak szántam. A jó szándék vezérelt. Üdv. Edit

Galagonya2
Galagonya2 Fri, 2015-09-25 09:24

Érdeklődni szeretnék, hogy van-e olyan, aki a krémet tej helyett vízzel csinálta? Úgy is működik? Mennyire lehet érezni, hogy vízzel készült?

Márcy
Márcy Sun, 2015-06-21 17:34

Tudom nem mostanában került fel a recept hanem röpke 3 éve, de az lenne a kérdésem ha még mai napig készíted ezt a sütit, akkor most hogy Cora nincs többé hanem helyette Auchan van honnan szerzed be a vajas leveles tésztát hozzá? Vagy esetleg lehet találni ma már máshol is?
Előre is köszi,

Márcy

Galagonya2
Galagonya2 Fri, 2015-09-25 09:26

Nem én vagyok ugyan a receptíró, de én sima leveles tésztából csináltam. Úgy is nagyon finom. Azt meg bárhol kapni.

Andrea9
Andrea9 Sun, 2014-11-02 09:54

Kedves Vicikó!
Nem szoktam kommenteket írni, de most muszáj! Már 2x is megsütöttem a villám krémesedet és tegnap 26! főnek nagyon tetszett! :-) Köszönöm szépen! Isteni recept, csak ajánlani tudom mindenkinek! :-)

Bandeee
Bandeee Wed, 2014-10-22 18:02

Szia Vicikó!
Már régóta szemezgettem a krémessel, ha pedig a Te recepted alapján megcsináltam, jelentem alig bírtuk kivárni míg elhűlt, aztán ahogy gondoltam hipp hopp el is fogyott. Igaz elfelejtettem én is, a habba kevertem a pudingot és nem fordítva, de a habzsolóknak mindegy volt :D nagyon finom, egyszerű, családbarát (egy 2 éves és egy 9 hónapos mellett nincs sok idő pepecselni :) ) csak ajánlani tudom mindenkinek!!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2014-10-20 02:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.10.19. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

tamarika
tamarika Sun, 2014-10-19 10:43

Segítséget kérek, mert elkészítettem, de hiába kevertem a keményre főtt pudingot a fehérjehabba, csak csomós maradt a krém. Van valami praktikája?

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2014-10-19 11:57

Kedves tamarika!
Ahogy a recept leírásban is szerepel, a pudingot áttesszük egy nagyobb tálba, majd a tojáshabot óvatosan belekeverjük.
NEM A FEHÉRJEHABBA A PUDINGOT!
Először egy keveset a habból, ezzel kicsit fellazítva a pudingot, majd ezután szinte egyszerre hozzáadhatjuk az összes habot.
Ez volt a hiba!Fordítva csináltad,nem úgy ahogy a leírásban szerepel.
Sajnálom, hogy nem úgy sikerült,ami az optimális, de majd legközelebb....

Üdv:-) Vici

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2016-10-15 17:11

Kedves Réka!
Nem kell várni, sőt a forró pudingba kell belekeverni a habot, mégpedig úgy, hogy a pudingba a habot!!!
Először egy kevés habot, ezzel fellazítjuk, majd mehet bele az egész.
A leírásomban is így szerepel.
Remélem nincs későn a válasz

Zsuzsima
Zsuzsima Tue, 2014-09-23 11:18

A recept kiváló, nem kritizálni akarom. Amiért mégis írok, annak az az oka, hogy van egy módja, hogy a sima leveles tésztából is csodát tudjunk varázsolni.Mindenkinek ajánlom... a különbséget zongorázni lehet. Karamellizálni kell !!!
Vegyél egy Spáros, vagy Lidlis leveles tésztát, egy tepsi hátuljára tegyél sütőpapírt, majd fektesd rá a tésztát. Hints rá 2 ek. porcukrot, tegyél rá sütőpapírt, majd nyomattékként rácsot, vagy egy másik tepsit. Süsd előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig. Vedd ki a sütőből és fordítsd át, majd a tetejét /ami eddig az alja volt/hintsd meg 2 ek. porcukorral. Tedd vissza a sütőbe 10 percre, de 5 perc után emeld ahőmérsékletet 220 fokra. Az utolsó percekben tartsd szemmel, ha látod, hogy a porcukor karamellizálódott a tetején, vedd ki, mert könnyen megéghet.
A fenti eljárás garantáltan egy minőségileg új színt és ízt ad a tésztának.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2014-09-21 02:46

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.09.20. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Pihe40
Pihe40 Sun, 2014-03-02 13:36

Ez egy nagyon szuper recept !!! Egyszerű gyors és mennyei !!!! Köszönet érte :D !!!!

Kilteh
Kilteh / Kilteh Wed, 2014-01-29 17:08

Szia!
Ez egy teljesen jó recept, én ugyanígy főzöm a krémest, csak vízzel, megsúgom, a cukrászdákban, éttermekben ugyanígy csinálják(csak vízzel).
Aki rinyál a pudingpor miatt, az nézze meg a pudingpor papírját és összetevőit. =) /KEMÉNYÍÍÍTŐŐŐ semmi extra.../
Cukrászként ismerem a 2 féle krémes receptet, (A sárgakrémesben benne van a sárgája is) és én is és a családom is sokkal jobban szeretjük ezt a fajtát amit Te is feltettél ide.
No de nem magyarázok, csak szúrta a szemem a sok okoskodó.
A lényeg, hogy finooooom. =)

apecs
apecs / apecs Sun, 2012-11-25 19:25

Köszi a receptet! Irigyellek a türelmedért amivel válaszolsz a dilettáns hozzászólásokra.

ani0228
ani0228 Sun, 2012-08-26 21:39

szia.hát ez hietetlen de ügyes vagy én is kiprobálom majd,nem semmi sztorid volt.minden elismerésem a tied.

570
leveles tészta 1 csomag
tojásfehérje 5 db
cukor 120 g
tej 500 ml
vaníliás pudingpor 2 tasak
vaníliás cukor 1 ek
porcukor 1 ek