Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Villámgyors piskótatekercs

Villámgyors piskótatekercs
Villámgyors piskótatekercs
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy főzőműsorban hallottam, hogy ha van a mixerünkön turbófokozat, akkor nem kell szétválasztani a tojásokat. Gondoltam, hogy én ezt kipróbálom, és első próbálkozásra ragyogóan sikerült. Nem csak piskótatekercs, de bármilyen piskóta süthető e módszerrel, de csak turbófokozatos mixerrel! A cukor helyettesíthető glukononnal (szorbit), illetve gyümölcscukorral (fruktóz). Ezeket pont annyi mennyiségben kell alkalmazni, mint a cukrot, így süteményünk diabetikus lesz. A glukononnal (szorbit) vigyázzunk, mert hashajtó hatása van! Fogyasztásnál jelenléte észrevehetetlen, 2-3 óra után leírhatatlan!:() A tekercset tölthetjük lekvárral is, így 30 perc alatt lesz egy komplett süteményünk váratlan vendégek esetére.

hozzávalók / 4 adag

A piskótához

A krémhez

ajánlat

Régen ugye vajaztuk, és liszteztük a sütőlemezt piskóta sütésnél. Ennek hátrányai a következők, a piskóta felszíne lisztes lesz, illetve bőrös felülete képződik, ami valljuk be nem igazán gusztusos látvány, illetve a krémek tapadása miatt nem is nagyon praktikus, sőt a liszt íze sem igazán jó. Ezért ajánlom ezt a vizezéses, sütőpapíros, olajos megoldást. Előnyei a következők: a piskóta a gőzben sütés miatt nem szárad ki, olyan lesz mint a harmat, később sem hajlamos a száradásra, az olajozás egységes, bőrréteg nélküli alsó felületet eredményez, és tekerésnél nyugodtan lehúzhatjuk róla a papírt, nem fog összeragadni, mert a felülete olajos, de nagyon fontos, hogy az olaj mindenütt fedje a sütőpapírt, mert ahol nem fedi, a tészta hozzáragad, aztán annyi a sima felületünknek! A forma oldalát nem kell bekenni semmivel, engedjük, hogy a piskótánk az oldalhoz ragadva fel tudjon azon mászni! (ettől lesz magas). Sütés után, éles késsel el kell választani a piskótát a formától, de ez nagyon könnyen fog sikerülni. Jó étvágyat kívánok mindenkinek!

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta elkészítése:

  1. Melegítsük elő a villanysütőt közepes fokozaton.
  2. 4 egész tojást! (nem elírás) felütve és egy jó csipetnyi sót tegyünk habüstbe.
  3. Keverjük közepes fokozaton, amíg el nem kezd habosodni.
  4. Öntsük bele az összes cukrot, és a kézi mixer turbó fokozatán keverjük habosra. Nem lesz olyan kemény hab, mintha csak tojásfehérjét kevernénk, de olyan kemény lesz, mintha a tojásfehérje és a cukros sárgája habot összekevernénk a piskótánál.
  5. Adagoljuk hozzá keverés közben a 4 ek vizet (az összes keverési idő 5 perc legyen).
  6. A gép használata itt befejeződik. Hintsük bele lazán fakanállal a szódabikarbónás lisztet, alaposan keverjük át, de vigyázzunk, hogy a habot ne törjük össze.
  7. Gáztepsit öntsük tele vízzel, alaposan öblítsük át, majd öntsük ki belőle a vizet.
  8. Sütőpapírral béleljük ki a gáztepsit, ez a víztől a tepsi aljára fog tapadni
  9. A sütőpapírra öntsünk 1/2 dl olajat, és ecset segítségével nagyon alaposan kenjük be a papírt, úgy, hogy mindenütt olajos legyen.
  10. Öntsük a masszát a sütőpapírra, nem kell simogatni, a tepsi döntögetésével oszlassuk el egyenletesen.
  11. Vegyük a sütőt egy fokozattal feljebb, és helyezzük be a tepsit, süssük 20 percig, tűpróbával ellenőrizzük.
  12. Vegyük ki a süteményt, és sütőpapír segítségével göngyölítsük forrón fel a piskótát, úgy, hogy közben húzzuk le róla a papírt. A göngyölt vége kerüljön alulra.
  13. Hűvös helyen hagyjuk kihűlni.

Krém elkészítése:

  1. Amíg a tészta sül, keverjük habosra a krém összetevőit a habüstben. Ízlés szerint édesítsük csöpögtetős édesítővel. Itt azért kevesebb a tej az előírtnál, hogy a krém szilárdabb legyen, és ne folyjon ki a tésztából szeletelés közben.
  2. A kihűlt tésztát csavarjuk ki, és kenjük meg a krémmel, majd tekerjük vissza (a tekerés alulra kerüljön).
  3. Szorosan fedjük be alufóliával (nem kell betekerni), és hűtőben fagyasszuk ki, legalább 2-3 órát.
  4. Éles késsel egyenletes szeletekre vágva tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 48 752
elküldve: 39
receptkönyvben: 473
elkészítve: 7/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

piskótatekercs alaprecept, piskótatekercs gyorsan

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Wica83
Wica83 Sat, 2013-11-02 20:10

Szia. Lenne egy kérdésem, a kihült piskóta mikor kitekered akkor nem törik meg? Eddig 1x csináltam csak piskóta tekercset, de mikor kitekertem, hogy töltsem sajna,szét tört. :-(

loncsi
loncsi Sun, 2013-11-03 11:00

Kedves Wica83!

Óvatosan, türelmesen kell vele bánni, különösen amikor a sütőpapírról fejted le, ilyenkor egy kést is szoktam használni. Bár ha alaposan bevajaztad a sütőpapírt, akkor könnye el fogja engedni, majd a konyharuhával együtt szoktam feltekerni és abban hagyom kihűlni.

Szeretettel
loncsi

Wica83
Wica83 Sun, 2013-11-03 16:40

Kedves loncsi !
Köszönöm a válaszod, hát most a hétvégén már nem próbálom ki, de valamelyik héten feltétlen sorra kerül.
Köszönettel
Wica83 ;-)

kfvera
kfVera / kfvera Sat, 2013-03-23 15:16

Napok óta motoszkál a fejemben, hogy piskótatekercset kéne sütni, úgy örülök, hogy megtaláltam a recepted, ez megadta a végső löketet. :) Tetszenek ezek a praktikák, köszönjük, hogy megosztottad. :)

Reset
Reset Fri, 2013-03-22 18:59

Nem kell hozzá feltétlenül turbo fokozatú gép, elég egy nagyobb teljesítményű, én csak így csinálom a piskótát, sose választom szét a tojásokat. (Amúgy az enyémen van turbo fokozat, de még soha nem használtam, mégis tökéletes az eredmény.) Ezt csak azért írom le, hogy nyugodtan próbálja ki az is, akinek esetleg nincs ilyen gépe...

loncsi
loncsi Thu, 2010-03-25 08:31

kedves rozaliacsiko!

Köszönöm szépen, igazán kedves vagy, sok sikert kívánok a sütéshez! Kár, hogy nem adtad meg az oldalad linkjét, így nem tudlak megkeresni.
Szeretettel
loncsi

crazygirl26
crazygirl26 / crazygirl26 Wed, 2010-03-24 14:46

Szia.Nagyon tetszik a sütési fortélyod.Ötletes és nagyon hasznos.A krémet én úgy szoktam készíteni,hogy a főzés nélküli pudingport hulalával jó keményre verem és azzal töltöm meg a tekercset.Nálunk bevált és bármilyen ízzel kipróbálható...nagyon finom krém.
Ez csak egy ötlet a bátor kísérletezőkedvű konyhatündéreknek:)

loncsi
loncsi Wed, 2010-03-24 14:51

Kedves crazygirl26!

Köszönöm szépen az elismerést, de nem engem illet, hanem a tv2-ön A hal a tortán című műsorából a Szilárd nevezetű szakácstól hallottam, ezért az elismerés az övé. Köszönöm az ötletedet, ki fogom próbálni. Nagyon kedves vagy, Neked is sok sikert kívánok minden téren!
Szeretettel
loncsi

457
tojás 4 db
cukor 8 ek
finomliszt 8 púpozott ek
víz 4 ek
szódabikarbóna 1 késhegynyi
1 csipet
napraforgó olaj 0.5 dl
pudingpor 1 tasak
tej 2 dl
instant kávé 1 ek
folyékony édesítőszer 10 ml