Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Virágos almás pite

Virágos almás pite
Virágos almás pite
75 perc / előkészület: 45 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Karácsonykor férjem nagyszüleitől kaptunk egy óriási táska almát, amit ugye nem bírtunk megenni. Mivel vasárnap ebédre vendégeket vártunk, adott volt számomra, hogy itt az idő, az almát fel kell használnom. Anyukám almás receptjét véve alapul állítottam össze a tésztát, a reszelt citrom héja pedig a saját ötletem volt. Azt hiszem sokat dobott rajta. A széleknél megmaradt tészta sem ment kárba, hisz az apró kis virágok még izgalmasabbá tették a már megszokott almás pitét. Nagy izgalommal vártam, hogy kisüljön. Először a fahéj, majd a citrom illata lengte be a lakást. Azt hiszem a legnehezebb az volt, hogy kivárjuk, míg kellőképp meghűl és végre szeletelhessem. Mindenkinek nagyon ízlett, készítettem útravalót is a vendégeknek belőle. 24 nagyobb szelet lett ebből az adagból.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez és a tálaláshoz

ajánlat

Porcukorral meghintve tálaljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almákat alaposan tisztítsuk és hámozzuk meg. A reszelő nagyobb lyukán reszeljük le. A levét csavarjuk ki, arra nem lesz szükség.

  2. Az almát ízesítsük a cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal.

  3. A lisztet szitáljuk egy tálba, szórjuk bele a sütőport, morzsoljuk el benne a szobahőmérsékletű margarint.

  4. Szórjuk bele a sót, a cukrot, üssük bele a tojások sárgáját, kanalazzuk bele a tejfölt, reszeljük bele a citrom héját.

  5. Alaposan dolgozzuk össze. Osszuk két egyforma méretű cipóvá.

  6. Egy 38*30 cm méretű tepsit kenjünk ki margarinnal, és szórjuk meg liszttel.

  7. Az egyik tésztát nyújtsuk a tepsi méretére, a nyújtófára feltekerve fektessük bele úgy, hogy tepsi oldalán is legyen a tésztából.

  8. Egy villával szurkáljuk meg kicsit a tésztát.

  9. Szórjuk meg a búzadarával.

  10. Az almát kanalazzuk bele, és a kanál domború felével szépen simítsuk el a tésztán a tölteléket.

  11. A másik tésztát is nyújtsuk el, fektessük az almára.

  12. A széleknél nyomkodjuk össze kicsit, majd a túlnyúló részeket egy éles késsel vágjuk le, ebből lesznek a virágok.

  13. A hulladék tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk vékonyra, és nagyon kicsi kiszúróval nyomjunk ki virágokat.

  14. Rakjuk a tészta tetejére kb. olyan távolságra, amekkora szeletekre szeretnénk majd a sütit szeletelni.

  15. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

  16. A sütőből kivéve kenjük le tejjel, és takarjuk le kb. 10 percre egy konyharuhával.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 370
elküldve: 12
receptkönyvben: 250
elkészítve: 3/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: szüret, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

almás lepény, almás pite virágdísszel, almás süti

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sultan
Sultan Mon, 2015-01-12 01:45

Kedves Andi! Most már elmondhatod, hogy Brazíliában is imádják a sütidet.
Férfiként is megbírkóztam a feladattal és előléptem cukrásznak a jóvoltodból.
BUÉK! Bali

kicsisas
kicsisas / kicsisas Sun, 2013-03-17 17:54

Elkészítettük a sütit...hát ez életem legfinomabb almás pitéje lett pedig a tojás sárgája tojás híján ki is maradt a tésztából. Köszi :)

veressandrea
Andi80 / veressandrea Mon, 2013-03-18 15:37

Kedves Kicsisas,
Örülök, hogy kipróbáltad és nem okozott csalódást :-)
Kedves egészségetekre!
Szép napot kívánok!
Üdv:Andi

Széphajú
Széphajú Sun, 2013-03-17 12:42

Hogy fér bele 20 percbe az almapucolás, -reszelés, tészta összeállítás? :) Egyébként a kifacsart lé isteni finom.

veressandrea
Andi80 / veressandrea Mon, 2013-03-18 15:36

Kedves Széphajú,
Igazad van, köszönöm az észrevételt :-) Mivel a tölteléket még előző este készítettem el, ezért lehetett az elírás. Már javítom is.
Szép napot kívánok!
Andi

petrezselyem
petrezselyem Sun, 2013-01-27 08:22

Húúúúú,ez nagyon szép!MENTVE!Mindenképpen így fogom csinálni legközelebb!
Köszi,hogy feltetted!
Üdv.:petrezselyem

712
finomliszt 60 dkg
sütőpor 1 csomag
1 csipet
cukor 15 dkg
margarin 25 dkg
tojássárgája 2 db
tejföl 1 dl
citromhéj 1 citromból nyert
margarin 3 dkg
finomliszt 2 evőkanál
alma 2 kg
cukor 20 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
fahéj 1 tk
búzadara 2 evőkanál
tej 3 ek
porcukor 2 ek