Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Virslis fejtett bableves sonkával

Virslis fejtett bableves sonkával
Virslis fejtett bableves sonkával
105 perc / előkészület: 25 perc főzés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a húsvéti "kötelező" leves, amikor a sonkafőzés idején a legtöbb háztartásban elkészül, kinek-kinek az ízlése szerint ez a finom leves. Mi így készítjük, és szeretjük, a Nagyitól tanultam. Bár én annyit módosítottam rajta, hogy a Nagyi ecetet használt, én pedig citromot csavarok bele, mert szerintem a citrom leve nem annyira "karcos". A bab áztatási idejét nem írtam be az előkészületi időnél, mert lehet akár 10-24 óra.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A levesbetéthez

A tálaláshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot a főzést megelőző este beáztatjuk.
  2. Másnap átmossuk, leszűrjük. Ha a sonka főzőlevét használjuk, akkor abba beletesszük a babot.
  3. A zöldségeket megtisztítjuk, a zeller levelével együtt. A zöldségeket tetszés szerinti nagyságra vágjuk. (Én a zellert nem vágom fel, és a répákat is csak félbe, mert nem eszik mindenki mindent.) Beletesszük a bab mellé.
  4. A fokhagymát is megtisztítjuk, és belereszeljük a babhoz.
  5. A virslit megmossuk, felkarikázzuk, és a babhoz adjuk. Ha nem a sonka főzőlevével készítjük, akkor a füstölt húst is megmosva a babhoz adjuk.
  6. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje. (Én 6 literes lábosba szoktam főzni.)
  7. Ha felforrt a levesünk, kicsire vesszük, hogy csak gyöngyözzön a víz, és a bab puhulásáig főzzük. (Ezt az időt elég nehéz meghatározni, mert a bab öregségétől, és minőségétől is függ a főzési idő. A lényeg, hogy a bab puha legyen.)
  8. Közben elkészítjük a rántást. Egy kisebb lábasba tesszük az olajat, megpároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, majd beletesszük a lisztet, és enyhén megpirítjuk. Ha színt kapott, beletesszük a pirospaprikát, a tűzről rögtön lehúzzuk, elkeverjük, és hideg vízzel bőven felengedjük. Csomómentesre keverjük.
  9. A csipetkét is begyúrjuk. A liszthez adjuk a tojást, kicsit megsózzuk. Rugalmas, aránylag kemény tésztát gyúrunk belőle.
  10. Ha a bab megpuhult, hőkiegyenlítéssel berántjuk, és belecsipkedjük a csipetkét. (Én nagyobb csipetkéket csinálok, mert mi úgy szeretjük, hogy bele lehet  harapni, de természetesen a csipetke mérete ízléstől függ.) A csipetkével még 2-3 percig forraljuk kevergetve. Ha a füstölt hússal együtt főztük, akkor kivesszük, és szeletekre, kockára vágjuk. Ha kell megsózzuk, és belecsavarjuk egy citrom levét.
  11. Melegen tálaljuk, tejföllel meglocsolva.
  • elkészítettem: 60 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 3 154
elküldve: 2
receptkönyvben: 23
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

fejtett bableves csipetkével, sonkalében főzött bableves, virslis fejtett bableves

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1422
fejtett bab 50 dkg
sárgarépa 2 db
fehérrépa 1 db
zeller 1 db
fokhagyma 2 gerezd
vöröshagyma 1 nagy fej
virsli 50 dkg
füstölt tarja 60 dkg
sonkalé 3 l
napraforgó olaj 5 ek
finomliszt 6 dkg
fűszerpaprika 2 ek
0 ízlés szerint
víz 2 l
finomliszt 10 dkg
tojás 1 db
0 ízlés szerint
tejföl 150 g
citromlé 1 citromból nyert