Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vízben főtt krumpliknédli dinsztelt káposztával és oldalassal

Vízben főtt krumpliknédli dinsztelt káposztával és oldalassal
Vízben főtt krumpliknédli dinsztelt káposztával és oldalassal
150 perc / előkészület: 30 perc főzés: 90 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel otthon felejtettem a knédlipárolót (nem tudom, igazából mi a neve annak a lyukacsos, virág kinézetű, lábacskás, kinyitható ízének, bocsi), így számomra a krumpliknédli egy valódi mentőöv, és áldom a nevét annak, aki ezt a knédlifajtát feltalálta :) A dinsztelt káposzta és a oldalas csak mellékes, a krumpliknédli az, amit meg szeretnék megosztani veletek. Elég melós kigyúrni, és tömzsibb, mint a hagyományos, dagasztott, párolt knédli, de nagyon finom, laktató, és teljesen más eljárással készül, mint a hagyományos. Íme :)

hozzávalók / 6 adag

Krumpliknédli

Dinsztelt káposzta

Sült oldalas

Szólj hozzá!

elkészítés

Krumpliknédli

  1. A burgonyákat megmossuk, és héjában megfőzzük sós vízben. Miután megfőttek, félretesszük őket kihűlni. Mikor már kihűltek, meghámozzuk őket és széttörjük. Nem kell annyira pépesre, mint ha krumplipürét készítenénk, annál kicsit darabosabbra (de csak kicsit).
  2. A széttört krumplihoz hozzáadjuk az egész tojásokat, sót, 1 csipet borsot és (hát itt kezdődik a tudomány) a lisztet. A lisztet NEM egyben szórjuk bele, hanem szépen fokozatosan gyúrjuk a tésztánkat, és fokozatosan adjuk hozzá a lisztet. Ebben az a trükk, hogy pontosan nem tudom, mennyit fog felvenni nektek, nekem 3/4 kg lisztet vett fel. Nem kell bele se víz, se tej, se semmi más, mint amit feltüntettem, de addig-addig kell beleszórogatni a lisztet és gyúrni, míg már nem ragad a kezünkhöz többé a tészta.
  3. Ha ez megvan, akkor 4 fele vágjuk, és henger formára gyúrjuk mind a 4 knédlinket.
  4. Miután megvannak a knédlijeink, egy nagy edényt 3/4-ig engedünk vízzel, teszünk bele 1 csipet sót, és csak azután tesszük bele a knédliket (2 fér el egymás mellett, mert nem nőnek meg nagyon), hogy a víz forr. De igazán forrnia kell, mikor beletesszük őket, nem csak simán forrónak lennie, mert különben szétfőnek. Ezt a forrási szintet egy pillanatra sem vesszük vissza, míg meg nem főttek teljesen. Először teljesen elsüllyednek, utána, mikor már kezdenek átfőni, felúsznak, de még nem szabad kivenni őket. Miután feljöttek, várunk még legalább 30 percet, és csak utána vesszük ki őket (sajnos nem tudok tippet adni arra, hogy mikor kész igazán, itt nincs szúrópróba vagy ilyesmi, egyszerűen csak időt kell nekik adni, és akkor tuti jók lesznek). Én tányérra szoktam kitenni őket, lekenni olajjal a tetejüket, és egy konyharuhával lefedni.
  5. A knédlik készek.

Dinsztelt káposzta

  1. A káposztáról leszedjük a külső leveleket, ha nem szépek, utána kivágjuk az alsó kemény részeit, és legyaluljuk szép vékonyra, és átmossuk folyó víz alatt. A hagymákat megpucoljuk, és vékony félholdakra vágjuk.
  2. Egy nagy edény alá alágyújtunk, és beleteszünk kb. 6 ek cukrot. Lekaramellizáljuk, hozzáadunk kevés vizet (lehet utána még felönteni, de én utálom, ha tocsog a sok vízben), kb. 3 dl, vigyázzunk, mert fröcsögni szokott. Ha a víz benne van, jöhet az ecet, végül a káposzta, hagyma, pici só, kömény, és nagyon pici bors. Lefedjük az edényt, és közepes lángon itt-ott kevergetve adunk neki legalább 1 órát. Közben kóstolgatjuk, nem-e kell még bele ecet/cukor/kömény (én pl. az ecetet csak ,,ésszel" használhatom, merthogy a férjem utálja), és persze, hogy a káposztánk megpuhult-e már.
  3. TIPP: nem épp koleszterinbarát, de azért nagyon finom (mivel én a cukor karamellizálásával indítok, de mégis imádjuk, ha kicsit zsíros a dinsztelt káposzta), én szoktam még beletenni 1 csapott ek zsírt, mikor már minden benne van.:)

Sült oldalas

  1. A fokhagymát megpucoljuk, összetörjük. A húsokat befűszerezzük és megsütjük (jobb, ha tepsiben sül alufólia alatt, de nekem serpenyőben kellett készítenem). A szeletekre vágott knédlivel, dinsztelt káposztával tálaljuk. Jó étvágyat :)
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 422
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1123 recept

receptjellemzők

konyha: cseh
szezon: bármikor
kategória: köretek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

süt oldalas knédlivel, burgonyás knédli

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1065
burgonya 1 kg
finomliszt 70 dkg
tojás 3 db
5 csipet
bors 1 csipet
vöröshagyma 2 közepes db
vöröskáposzta 1 közepes fej
cukor 6 púpozott ek
ecet 3 ek
őrölt fűszerkömény 4 teáskanál
4 csipet
bors 1 csipet
víz 3 dl
sertésoldalas 1 kg
1 csipet
bors 1 csipet
fokhagyma 2 gerezd
napraforgó olaj 3 ek