Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vízen kullogó

Vízen kullogó
Vízen kullogó
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy tipikus nagymamarecept! A mamim csinálta gyerekkorunkban, de mára már elfelejtettem. A "Hagyományos magyar konyha" című könyvemet lapozgattam, amikor rábukkantam, és "Jé, tényleg, ilyen is volt" felkiáltást a süti megsütése követte. Először simán csináltam, másodjára lekvárral töltve, mennyei mindenhogy, annyira puha a tésztája! És ahogy a cukor karamellizálódik a tetején... Elfeledteti a készítés nehézségeit, mert elég nehéz a ragacsos tésztával dolgozni, mivel csak cukorral szórjuk. Lehetne liszttel is, de nem akartam a tészta könnyű állagán rontani a plusz liszt beleszitálásával.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A konyharuha kikenéséhez

A hintéshez

ajánlat

Tokaji édes szamorodni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejbe kevés cukrot teszünk, az élesztőt belemorzsoljuk. Félretesszük 10 percre, ezalatt fölfut.
  2. A szobahőmérsékletű lisztet tálba szitáljuk, és a felfuttatott élesztővel,a tejföllel, a porcukorral, a puha margarinnal, sóval, citromhéjjal megdagasztjuk. A tészta elég ragacsos, ezért jobban járunk, ha konyhai robotgép dagasztókarjával végezzük. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Végül beledolgozzuk a két tojássárgáját.
  3. Egy nagy konyharuhát olvasztott margarinnal megkenünk, és a tésztát a közepére helyezzük. Átlós sarkait összekötjük, és egy fakanalat a csomók alatt átdugva, egy fazék hideg vízbe lógatjuk. Kb. másfél órán át kelesztjük. Akkor jó, ha a tészta feljön a víz tetejére.
  4. A gyúrólapot kristálycukorral meghintjük, és erre tesszük a tésztát. Kisebb ökölnyi darabokat tépünk belőle, kerek lappá nyújtjuk, felcsavarjuk, és kifli alakra hajtjuk.
  5. A cukrot úgy használjuk a szóráshoz, mint a lisztet. Lehet a tésztába sütésálló lekvárt is tenni, úgy még finomabb. A kifliket porcukorba forgatjuk, és 3-4 centi távolságra sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
  6. Hideg sütőbe toljuk - addig is kel a tészta, amíg a sütő melegszik -, és megsütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 048
elküldve: 4
receptkönyvben: 163
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

fzizu

Mióta szakács: 2011.11.21.
66 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kullogó, vízben kelt kifli, édes kifli vízben kelesztve

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Sun, 2012-11-04 22:56

Nekem a dedim sütött ilyet es sokszor eszembe jut, köszönöm a receptet! Egyszer biztos kiprobalom! Üdv, Torma :)

ildike.ecser
Ikó / ildike.ecser Tue, 2012-01-31 07:40

Gyermekkorom egyik kedvence! Én rúdra tekerve (mint a sajtos rolót) szoktam készíteni (így tanultam a nagyitól), fogyasztásnál tejszínhabot nyomunk bele! Nyami :) ... azt hiszem ez lesz hétvégén! ;)

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2012-01-29 16:30

Nagyon ügyes vagy! Ez egy elég nehéz recept. De annál finomabb. :-)

fzizu
fzizu / fzizu Sun, 2012-01-29 19:51

Köszönöm!Ez egy mára elfeledett recept,pedig érdemes nekiállni.Azt nem tudom,mi lenne,ha nem vízben kelne,nem merem megpróbálni,hátha más a végeredmény,és akkor feleslegesen fáradtam!:-)

872
tej 1 dl
élesztő 2.5 dkg
porcukor 2 ek
finomliszt 50 dkg
tejföl 2 dl
margarin 10 dkg
1 kk
citromhéj 1 citromból nyert
tojássárgája 2 db
margarin 3 dkg
cukor 2 ek