Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vödrös savanyúság cseréphordóban

Vödrös savanyúság cseréphordóban
Vödrös savanyúság cseréphordóban
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy kedves kolléganőmtől kaptam néhány éve ezt a receptet. Igaz, hogy műanyag vödörhöz íródott a recept, de mivel nekünk volt egy cseréphordónk, így megpróbáltam abban savanyítani az uborkát. Ez a savanyúság nagyon ropogós és különlegesen finom lett. Ha már minden üveget teleraktam, akkor veszem elő ezt a receptet és rakom tele a hordónkat mindenféle földi jóval, mert inkább nyár végén érdemes ezt a savanyúságot készíteni. Hűvös spejz, esetleg pince a legjobb hely a tárolására.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Összekeverjük a fűszereket a hideg vízzel, beleöntjük a hordóba vagy vödörbe.
  2. Belerakjuk a megmosott uborkát vagy kisdinnyét, karfiolt, cukkinit, zöld paradicsomot, csillagtököt, káposztát stb.
  3. A hordóba vagy vödörbe bármikor újra rakhatunk zöldségfélét, mikor milyen szezon van.
  4. Érdemes naponta, kétnaponta átkeverni. Néhány nap múlva fogyasztható ez a finom, különleges savanyúság.
  5. Ha hordóba rakjuk, akkor mindig legyen víz a tető melletti mélyedésben.
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 23 183
elküldve: 12
receptkönyvben: 168
elkészítve: 7/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
szezon: nyár
kategória: savanyúság
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 15-30 perc
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

vödrös savanyúság, házi savanyúság cseréphordóban, ecetes savanyúság

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Blazsanna
Blazsanna Sat, 2012-09-01 15:27

Kedves Kata! Ez a mennyiség milyen méretű, azaz hány literes cseréphordóra íródott? Áttérünk mi is a cseréphordós savanyúságokra, mert sokkal gazdaságosabb, mint ha sok üveget használ az ember. Persze a higiéniára ügyelni kell, mikor szedjük ki a finomságokat. Uborkán kívül te milyen zöldségeket teszel még a hordóba?

bjk
Bjkata / bjk Sat, 2012-09-01 18:04

Kedves Blazsanna! A mi hordónk 10 literes, így az a lé, amennyit írtam, bőven elég bele, most már azóta teljesen teleraktam apró uborkával. (És már elég sokat el is fogyasztottunk az első belerakás óta.)Ebben az edényben hagyományos káposztát is szoktak savanyítani, de én kovászos káposztát szoktam inkább készíteni, mert azt még jobban szeretjük, mint a sima savanyú káposztát. (A kovászos káposztát természetesen nem cserépedényben készítem.) Az ismerőseim vegyesen is savanyítanak azokból a zöldségekből, amiket a receptemben is írtam, de én inkább uborkát szoktam bele rakni. De kerülhet bele almapaprika, karfiol, cukkini, csillagtök és minden olyan zöldségféle, amit üvegekben is savanyítunk.
További szép hétvégét kívánok!
Kata

Blazsanna
Blazsanna Sat, 2012-09-01 22:46

Lenne még egy kérdésem, ha nem zavarok vele. Az elkészített lébe meddig lehet cserélgetni, pakolni a zöldféléket? Magyarán: az egyszer elkészített lé meddig jó, mondjuk egy szezonon keresztül lehet be- és kirakosgatni a savanyúságnak valót, a következő ősszel pedig friss lével indítok ismételten? Amúgy nagyon tetszik a recept, el is mentettem magamnak. A mi hordónk 17 literes, majd erre számoljuk át a hozzávalókat.
Köszönöm a receptet, szép hétvégét neked is.

bjk
Bjkata / bjk Sun, 2012-09-02 10:54

Kedves Anna! Új szezon, új lé a biztonság kedvéért. Amire nagyon kell vigyázni: csak friss zöldség kerüljön bele és minden darabnak hibátlannak kell lenni. Ne álljon a spejzban napokig a savanyítani való zöldség, mielőtt a hordóba vagy vödörbe raknánk. Az uborka ne legyen lyukas belül, mert akkor az egész savanyúság tönkremehet. És ami a legfontosabb, nem szabad elfeledkezni a kevergetésről, és mindig legyen víz a tető mellett a kis vályúban! A kipróbálást akár fél hordóval is elkezdheted, nem baj, ha nincs teli az edény!
Üdvözlettel:
Kata

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-09-01 19:22

Nahát! pár napja hallottam ezt a savanyítási megoldást egy kedves ismerősömtől, aki azt mondta, hogy az uborkát a lében elteszi, és igen vödrös megoldást említett, és a kivárt nap után, elkezdik enni belőle a savanyú uborkát, aztán ahogy fogy, úgy raknak bele, folyamatosan: karfiolt, újra uborkát, paprikát, kis cukkinit,bármit, stb.,....kérdem, a maradék lében van, amibe a már savanyított ubi és abba teszed a friss zöldeket? A válasz igen, és hogy ettől még finomabb lesz.
Köszönöm szépen.:-o

190
víz 5 l
borkén 5 g
ecet 2.5 dl
25 dkg
babérlevél 10 db
citromsav 5 g
cukor 50 dkg
fekete bors 30 szem
uborka 2 kg
nátrium-benzoát 2 kk
timsó 15 g