Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vőfély kalács

Vőfély kalács
Vőfély kalács
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az esküvők elmaradhatatlan kelléke volt a Vőfély kalács vagy Lakodalmas kalács. Attól függően változott a neve, formája, hogy az ország, mely részén került sor a lakodalomra, és ott milyen népszokások a jellemzőek. Volt ahol mézeskaláccsal, gyümölcsökkel, zöld ágakkal díszítették a kalácsot. A zöld ágaknak más szerepük is volt. A népi hagyományok szerint zöld ágakból kaput készítettek,mely távol tartotta a háztól a rontást, és jelképezte a termékenységet. Hatalmas kalácsokat sütöttek, melyből még a kíváncsiskodó, hívatlan vendégeknek is jutott! Az Alföldön szokás e kalácsnak a kisebb formája is. Esküvőre menet a vőfély tele borospalackot visz, a palack nyakán ezzel a díszes, fonatos kaláccsal.

(A nehézségi fokozatnak azért jelöltem a "nehéz " meghatározást, mert a hatos fonás- hősiesen bevallom - nekem nehéz volt!)

hozzávalók / 8 adag

A kalácstésztához

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 dl tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Keverőtálba szitáljuk a lisztet, közepébe kis mélyedést képezünk. Beletesszük az olvasztott vajat és a többi hozzávalót, a tej kivételével.
  3. Ha az élesztő felfutott, azt is hozzáadjuk, és kézzel vagy géppel jól kidagasztjuk. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy ne túl lágy kalácstésztát kapjunk.
  4. Fél óra pihentetés után, 6 db cipóba osztjuk. ( ezek a cipócskák kb. 20 dkg-ok lesznek ) Lisztezett deszkán jól átgyúrjuk, majd 15 perc pihentetés következik.
  5. 50-60 cm-es hengerekké sodorjuk a cipókat. Egymás mellé tesszük a hengereket, egyik végüket (mind a hatot) összenyomjuk.
  6. Mindig a külső szálakat behozva hatos fonatot készítünk. A végéből letépünk egy 10 dkg-os darabot, téglalap alakúvá igazítjuk. A kész fonat két végét összenyomjuk, és a kis téglalap alakú darabbal átfogjuk. Egy középen üres koszorú formát kapunk.
  7. Tojássárgával megkenjük, és pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 11 343
elküldve: 5
receptkönyvben: 252
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: 1

szakács

Olaszné Anci

Mióta szakács: 2011.01.01.
191 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: szüret, húsvét, karácsonyi édességek, Márton-nap, szilveszter
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

fonott kalács, lakodalmas kalács, vőfély kalács hatos fonással

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2014-11-10 10:45

Kedves NoSalty csapat!
Köszönöm szépen a Recept kiemelést,örömet szereztetek vele.
További sikeres munkát kívánok ! Üdv: Olaszné Anci

Bató Edit
Bató Edit Wed, 2012-01-11 09:44

Ancikám, megint remekeltél, gyönyörű a kalácsod és ez a hatos fonás...
Én egyszer próbálkoztam vele, de nehéz volt. Lezsik fonottkalács receptjénél van egy videó, én abból lestem el, bár még így sem volt könnyű (pedig amikor csak néztem, annak tűnt)
Most megint kedvet kaptam hozzá, általad!
(Arra gondoltam, talán gyerekeknek való gyurmával is lehetne gyakorolni)
Puszi, Edit

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Wed, 2012-01-11 10:07

Kedves Editkém!
Jaj de klassz ötletet adtál ! Tényleg gyurmával nagyon jól lehet gyakorolni, szerintem is.
Próbáltam spárgával, szép rendezettnek tűntek a fonások, de nem élethű .
Nem úgy adja vissza, mint esetleg a gyurma. Köszönöm a dicséretet és örülök,
hogy te is kedvet kaptál az elkészítéséhez ! Hajrá ! Gyakorolni !Puszi: Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2012-01-10 07:06

Köszönöm Évikém ! biztosan gyakorolni fogom a hatos fonást, mert számomra legalábbis ez egy kihívás !
Puszi :Anci

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-01-09 21:48

Kedves Anci!

Nagyon guszta, nagyon tetszik, látszik nagyon finom, de ha Neked nehéz volt, mit csinálok én:-(((
Kacérkodom vele, de ha el is készítem, én is csak hármassal próbálkozok majd.:-))
Nagyon ügyes vagy!!!!! :-))))
Éva-Anyóca

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2012-01-09 16:51

Hát képzeld el Piroskám, majdnem kifogott rajtam a hatos fonás !
Gyakorolni fogom szalagon vagy valamin még nem tudom.
Nem adom fel !Köszönöm, puszi: Anci

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2012-01-09 14:48

Kedves Anci! Meg se próbálom a hatos fonást, de hármassal biztosan megsütöm, mert nagyon guszta és a fotó is jó. Puszi Piroska

412
finomliszt 60 dkg
1 tk
cukor 8 dkg
tojássárgája 2 db
tojás 1 db
vaj 5 dkg
élesztő 3 dkg
tej 2.5 dl
tojássárgája 1 db