Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Volkswagen Bogár puncstorta

Volkswagen Bogár puncstorta
Volkswagen Bogár puncstorta
265 perc / előkészület: 240 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a tortán Volkswagen-rajongó és értő Férjemnek készítettem egyik születésnapjára. A torta belsejét egy puncstorta recept alapján készíetettem, de megbolondítottam még a gesztenyepürével, és lazítottam egy kicsit a nagyobb piskótadarabokkal. Elkészítése igen időigényes, és türelmet meg némi kézügyességet igényel, de megéri, nálunk is osztatlan sikert aratott.

hozzávalók / 8 adag

A piskótához

A krémhez és díszítéshez

ajánlat

A tortát a marcipánon kívül még cukormázzal is bevonhatjuk, de színezhetjük magát a marcipánt is, akkor nem kell külön cukormázat készíteni.
Minden Volkswagen Bogár és más autókat szerető fiúnak, férfinek - és persze lánynak, nőnek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először kerek tortaformában piskótát készítünk. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket magas fokozaton habbá verjük, hozzáadjuk kanalanként a cukrot és fényesedésig verjük. Alacsonyabb fokozaton hozzákeverjük a tojássárgájákat.
  2. Végül kanalanként belekeverjük a lisztet és a szódabikarbónát. Ezt már nem robotgéppel, hanem kanállal.
  3. Alul kivajazott és liszttel megszórt tortaformában, előmelegített sütőben először 10 percig magas fokozaton, majd alacsonyabb hőfokon sütjük. Körülbelül 20 perc alatt kész.
  4. A mazsolát vízbe vagy rumba áztatjuk, a diót durvára vágjuk. A kisült és kihűlt piskóta 2/3-át összemorzsáljuk, 1/3-át féltenyérnyi darabokra tördeljük.
  5. A rum felét összekeverjük a tejjel, és a tésztát meglocsoljuk vele.
  6. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a kakaót és a kávét. Láboskába töltjük, és gőz fölött, állandóan kevergetve forrásig hevítjük, de nem forraljuk.
  7. A tűzről levéve még melegen belekeverjük a margarint, az elmorzsolt tortabelsőt, a gesztenyepürét, a maradék rumot, a beáztatott és lecsepegtetett mazsolát és a durvára vágott diót.
  8. Egy órára hűtőbe tesszük a masszát. Ezalatt a marcipánt előkészítjük: kevés porcukorral meghintett deszkán kezünkkel átgyúrjuk, így felmelegítve könnyebben formálható, nyújtható. Utána a tetejét is meghintjük egy kevés por- vagy szőlőcukorral és nyújtófával vékonyra kinyújtjuk. Nem szabad túl vékonyra, mert akkor a torta bevonásánál kilyukad. Ha színezni szeretnénk a marcipánt, azt inkább előző napon tegyük meg, az itt leírt módon: http://www.tortaimado.hu/2008/12/marcipn-hasznlata-bevonshoz.html.
  9. Most jön a legnehezebb rész: a hűtőből kivett puncsos masszából Volkswagen Bogár formát formálunk. Ehhez a kezünkre, egy fotóra és némi kézügyességre lesz szükségünk. A nagyobb darabokban meghagyott piskótát használhatjuk a kerekek és az ún. combok elkészítésénél, valamint a torta (az autó) belsejébe is kerüljön belőle egyenletesen, hogy a szeletelésnél majd mindenkinek jusson nem csak töltelékes rész.
  10. Nem kevésbé időigényes feladat a kész forma marcipánnal való bevonása, de megéri, mert nagyon széppé, egyenletesség, simává teszi a végeredményt.
  11. A Bogár lámpáit ételfestékkel színezett cukormázzal készítetjük el.
  12. Az ablaküvegeket és a kerekeket csokoládémázzal és ecsettel festjük meg: a kakaóport összekeverjük a cukorral, pici vízzel és összeforraljuk egy apró lábasban, majd a tűzről levéve egy kiskanálnyi margarinnal keverjük össze.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 428
elküldve: 4
receptkönyvben: 96
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

VWTulipán

Mióta szakács: 2010.09.03.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

marcipános-gesztenyés puncstorta, autós torta, autó alakú torta, bogártorta

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mano750
Mano750 Wed, 2012-07-04 16:25

Kedves VW Tulipán,

nagyon tetszik a tortád. :)
Gratulálok hozzá.
Én is ezt vagy legalábbis ilyet szeretnék csinálni a Párom születésnapjára.
Az lenne a kérdésem, hogy ehhez a méretű tortához mennyi masszára volt szükséged?
Melyik márkát használtad és hol vetted a masszát?
Köszönöm előre a segítséged.
Üdv
Kata

Aranta
Aranta Mon, 2012-02-06 10:14

Vegre megtalaltam, h milyen tortat keszitsek kisbabam kozelgo masodik szulinapjara aki mar szinten VW bogar rajongo es lelkes kisinasa apukajanak ha busz v bogar szerelesrol van szo. Remelem, ha nem is lesz ennyire szep az enyem, de legalabb felismerheto lesz, hogy az egy VW bogar. :o) Koszonom az otletet!

szelbarbi
szelbarbi / szelbarbi Wed, 2011-04-06 17:22

Kedves VWTulipán!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy ebből az alapanyag mennyiségből kb. mekkora lett a tortád (szélesség x hosszúság x magasság)? A válaszodat előre is köszönöm.

VWTulipan
VWTulipán / VWTulipan Sat, 2011-08-13 16:05

Kedves Szelbarbi!

A torta amolyan "átlagos" méretű torta lett, persze nem szokványos alakban! :)
A hossza körülbelül 27-30 cm volt, a magassága körülbelül 16-18 cm, de nem mértem le, most csak saccolok.
A szélesség talán 19-22 cm közötti lehetett.

tims
Tims / tims Thu, 2010-11-18 21:29

Eszméletlen jól néz ki! Gratula! Nem lehet inkább tejszínnel bevonni? Abba úgy belejöttem :)

VWTulipan
VWTulipán / VWTulipan Sun, 2010-12-12 10:47

Szerintem tejszínnel is meg lehet próbálni a külső bevonást, én azért használtam marcipánt, mert nagyon szép felületet ad, viszonylag könnyű vele dolgozni, jól lehet színezni és nagyon finommá teszi az amúgy is igencsak ízes és laktató tortát.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-11-18 20:32

Hát ez nagyon cuki lett! Gratulálok a leleményességedhez.:()

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2010-11-18 20:27

Kedves WTulipán. Nagyon ötletes a tortád.Elkészítem majd az unokáimnak.Ha nem is egy Volkswagen ,egy tragacs csak ki sül belőle.Köszi a receptet.Üdv Piroska.

Geleva
Geleva / Geleva Thu, 2010-11-18 20:23

Húúúú! Ez nagyon aranyos és ötletes!
Most gondolkodhatok azon, hogy készítsem el feketében a vőjelöltemnek:) Neki ilyen van, csak fekete és cabrio. Igaz elötte kékben volt...az még nehezebb:)
Üdv.:G Éva

VWTulipan
VWTulipán / VWTulipan Sun, 2010-12-12 10:45

Köszönöm szépen!
A cabrióhoz kevesebb tészta és töltelék kell, a fekete színt én a most újra kapható bocskorszíjjal készíteném (igaz így kicsit csíkos lenne a torta, de annak nagyon finom ánizsos az íze) - persze lehet ételfestékkel is, de én azt ha csak lehet nem vagy minimális mennyiségben használok, hiszen azt is megesszük, márpedig ha már otthon készítem, igyekszem minél kevesebb adalékanyaggal megoldani.
Jó sütést neked!

1198
tojás 7 db
cukor 6 ek
finomliszt 7 csapott ek
szódabikarbóna 1 kk
margarin 20 dkg
porcukor 22 dkg
tojás 2 db
tej 2 dl
rum 1 dl
feketekávé 2 dl
cukrozatlan kakaópor 4 ek
mazsola 10 dkg
dió 10 dkg
habtejszín 2 dl
gesztenyemassza 250 g
marcipán 80 dkg
tojásfehérje 1 db
barna cukor 2 ek
ételfesték 5 csepp