Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vörös tonhal kerti fűszerekkel, vajas újburgonyával

Vörös tonhal kerti fűszerekkel, vajas újburgonyával
Vörös tonhal kerti fűszerekkel, vajas újburgonyával
12 perc / előkészület: 10 perc sütés: 2 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pofonegyszerű, viszont különleges, könnyed ebéd/ vacsora, vagy meleg előétel.
A friss tonhal köszönőviszonyban sincs dobozba zárt testvérével, ami - főleg, ha rossz minőségűt fogunk ki, illetve a sós vízben konzervált - leginkább a fűrészporra emlékeztet.


A friss tonhal  ellenben olyan nagyszerű alapanyag, mint a marhahús. Omlós, szaftos...már, ha jól készítjük el.
Süthetjük borskéregben, vagy csak simán önmagában. Nem kell neki semmi cécó, hozza önmagát.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Egy pohár száraz fehérbor.

A tányér harmóniáját kontrasztos körettel-mártással érhetjük el. A tonhal semleges ízvilágához remekül passzolnak a friss, markáns, citrusos vagy csípős fűszernövények, olyan köretek, mint a spárga, a zöldbab, édeskömény, vajban pirítva vagy gratinírozva, dominánsabb ízű mártások, a lehetőségeknek csak a fantáziánk vagy a szezonalitás szab határt.
Ilyenkor tavasszal-nyáron ott sorakozik a zsálya, a menta, a kakukkfű stb. a kertemben, lassan már kinövik a ládát. :)
És mivel újkrumpli-szezon van, ezt a fogást gondoltam ki ma estére a hűtőben pihenő két szelet friss tonhalam mellé.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tonhalszeleteket frissen őrölt borssal meghintjük, kevéske olívaolajjal meglocsoljuk, hűtőbe tesszük.
  2. A zsályaleveleket, mentaleveleket, kakukkfüvet (leveleit lemorzsolva), kapribogyót apróra vágjuk, majd egy csavarintásnyi citromlével, frissen őrölt rózsaborssal, kevéske chilivel, sóval ízesítjük és annyi olívaolajat adunk hozzá, hogy sűrű, amolyan pesto-szerű krémet kapjunk. Ezt is hűtőbe tesszük.
  3. Ezután elkészítjük a burgonyát: héjukat kissé megkapargatva tisztítjuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, félbevágjuk, majd serpenyőben olvasztott vajon átforgatjuk-kissé megpirítjuk. Ha sós vajat használunk (azzal nagyon finom!), nem nagyon kell sózni, egyébként ízlés szerint sózzuk.
  4. A halszeleteket kevés olajon forró serpenyőben, nagy lángon, oldalanként pontosan 1-1 percig sütjük. Ennyi idő bőven elég neki, a belseje szép rózsaszín és szaftos marad.
  5. Tálaláskor a zöldfűszeres "mártásból" kanalazunk rá.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 15 972
elküldve: 4
receptkönyvben: 79
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: halételek
nehézség: könnyű
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: főétel

egyéb elnevezések

vörös tonhal steak zöldfűszerekkel

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Sat, 2017-12-09 00:51

Kedves Juci!
A storyban leírtakkal csak egyetérteni tudok, és ajánlani a receptedet, tavaly karácsonykor készítettem el, és lehet, hogy idén is ez lesz, a ünnepen amikor nem mindenki szereti a halat, tehát két félét kell készíteni fontos, hogy finom legyen, de ne sok faxni legyen vele, mivel a halat nem szeretők ételével is kell foglalkozni. Ez erre a célra is tökéletes, és nagyon finom. Köszönet a receptért.
üdv: Margó

556
tonhal 20 dkg
zsálya 4 db
menta 4 db
kakukkfű 2 szál
kapribogyó 1 ek
citromlé 1 tk
chili 0.25 tk
rózsabors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
újkrumpli 40 dkg
vaj 5 dkg
olívaolaj 3 ek