Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vörösboros birkapörkölt sós krumplival

Vörösboros birkapörkölt sós krumplival
Vörösboros birkapörkölt sós krumplival
135 perc / előkészület: 15 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bár a birkapörkölt bográcsban főzve az igazi, azért így is élvezhető ez az étel.

hozzávalók / 4 adag

pörkölt

krumpli

tálalás

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A birkahúst megmossuk, feldaraboljuk. A hagymát, fokhagymát apróra vágjuk, a paprikákat, paradicsomot szeleteljük, daraboljuk.
  2. A krumplit meghámozzuk, s megfőzzük.
  3. Egy serpenyőben a bacont kisütjük, a hagymát kacsazsíron és fűszeres olívaolajon megdinszteljük, rátesszük a húst, megpörköljük. Hozzáadjuk a fokhagymát, fűszerezzük, pároljuk.
  4. Hozzáadjuk a paprikákat, majd a paradicsomot. Időnként öntünk hozzá vörösbort, s készre főzzük.
  5. Tálaláskor teszünk a tányérra a főtt sós krumpliból, amit megszórunk fokhagymás-petrezselymes fűszerkeverékkel, a pörköltből, s díszítjük salátával, paradicsommal és paprikával.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 17 523
elküldve: 1
receptkönyvben: 21
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Hobbychef

Mióta szakács: 2013.06.27.
738 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

birkapörkölt, birkapörkölt vörösborosan, vörösboros birkapörkölt krumpli körettel

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pataygyz
Zoli / pataygyz Thu, 2015-03-12 15:41

Kedves Hobbychef!
Most aztán kaptál hideget - meleget. Alapfelfogásom, hogy aki nem képes egyetlen receptet sem felrakni, az ne is kritizáljon. Miután nekem is van egy néhány feltöltött receptet, így felbátorítva érzem magamat is egy kis kritizálásra. Pörköltnél alapban 25 dkg nyers húst számolok fejenként. Tisztítva, lehártyázva a legjobb minőség esetén is, legalább 5 dkg veszteség lesz négy főnél. Ezért inkább egy kilogramm hússal kezdenék neki, mert különben csak nézegetnénk egymást a szedéskor. Borból is egy üveggel kezdeném meg a főzést, amiből 2 dl. belefér a pörköltbe, a többit a szakács és a kukták kóstolgatják. Egyébként a többi ízlés dolga, amibe nem szeretnék beleszólni. További sikeres sütés - főzést és sok jó receptet kívánok :
Zoli

Hobbychef
Hobbychef / Hobbychef Thu, 2015-03-12 22:36

Kedves Zoli!

Értékelem a hozzászólásod. De egy dolgot mindenképpen szeretnék lerögzíteni, hogy én egy egyszemélyes konyhát vezetek, így a receptjeim is egy személyre szólnak, legfeljebb 2-4 személyre. A 25 dkg húst egyébként túlzottnak tartom. Persze nem egyformák vagyunk kapacitás tekintetében. Énnekem a fele is elégséges egy adagra.

Wasabirozi
Wasabirozi Wed, 2015-03-11 17:43

Ismét egy slendrián recept. Birkapörköltbe fűszeres olívaolaj, BRRRRRR. Mi lett a kisütött szalonnával? Az ötödik pont értelmezhetetlen. Mi lesz ha ezt valaki így készíti el???

Hobbychef
Hobbychef / Hobbychef Thu, 2015-03-12 15:05

Zsír gyanánt ott van a kacsazsír és a szalonna zsírja. A fűszeres olívaolaj elsősorban ízesítés miatt került bele. Az 5. pont az már a tálalás. Szerintem annyira egyértelmű, hogy akár le sem kellett volna írni. A fotó önmagáért beszél.
Ha valaki így készíti el, akkor egy finom ételt fog enni. Tőled viszont egyetlen receptet sem látok. Ezek szerint nem szakács, hanem ételkritikus vagy.

kosoma
kosoma Wed, 2015-03-11 12:24

Kedves Hobbychef !

Birka vagy báránypörkölt?
Én igazán szeretem az erős ételeket, de 60 dkg húshoz 2 hegyes paprika, 3 db chilipaprika, 2 teáskanál csípős fűszerpaprika, 2 evőkanál chiliszósz még nekem is soknak tűnik. Nem veszi el a többi fűszer aromáját az erős íz?

Üdvözlettel
Zsuzsa

Hobbychef
Hobbychef / Hobbychef Wed, 2015-03-11 13:22

Kedves Zsuzsa!

Tetszés szerint készíthető bárányból, vagy birkából. Az én húsom is valószínűleg egy fiatalabb birka volt. Ami a csípősséget illeti, én így szeretem. Természetesen ki-ki a saját szájíze szerint készítse. Én szívem szerint a fűszereknél nem is írnék mennyiséget (ráadásul én nem is mérek semmit), de a NoSalty új rendszere nem fogadja el azt, hogy szórok rá paprikát, vagy locsolok bele chiliszószt. Muszáj mennyiséget írni. Egy pörköltnél szerintem a paprikának, a csípős íznek kell dominálnia.

700
bárányhús 60 dkg
vöröshagyma 2 nagy db
fokhagyma 3 gerezd
paprika 1 db
paradicsom 2 db
bacon 5 dkg
kacsazsír 1 ek
olívaolaj 1 ek
hegyes erős paprika 2 db
chili 3 db
fűszersó 1 teáskanál
fekete bors 1 teáskanál
csípős fűszerpaprika 2 teáskanál
chiliszósz 1 ek
chiliszósz 1 ek
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
kakukkfű 1 teáskanál
majoranna 1 teáskanál
bazsalikom 1 teáskanál
vörösbor 2 dl
fokhagymapor 0.5 kk
petrezselyem 0.25 tk
burgonya 6 db
0 ízlés szerint
paradicsom 1 db
hegyes erős paprika 1 db
jégsaláta 10 dkg