Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vörösboros-erdei gombás-áfonyás szarvasragu tejfölös dödöllével

Vörösboros-erdei gombás-áfonyás szarvasragu tejfölös dödöllével
Vörösboros-erdei gombás-áfonyás szarvasragu tejfölös dödöllével
135 perc / előkészület: 15 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szarvasragu bejegyzést már írtam. Ezúttal azonban egy kicsit másképp készült szarvasraguval leplek meg benneteket, s nem a szokásos zsemlegombóccal, hanem dödöllével körítettem. Míg a gombóc inkább a cseh, szlovák, osztrák, bajor konyha étele, a dödölle inkább magyar. Még a népdalban is előfordul: Egy tál dödölle, ettél belőle...

A dödöllét sokan nem főzik, hanem sütik.

hozzávalók / 3 adag

A raguhoz:

A dödölléhez:

A tálaláshoz:

Szólj hozzá!

elkészítés

A raguhoz:

  1. A combot alaposan megmossuk, felkockázzuk. A szalonnát daraboljuk, a hagymákat aprítjuk. A zöldségeket daraboljuk.
  2. Egy serpenyőben zsíron a szalonnát megpirítjuk, egy kanállal félreteszünk belőle.
  3. A többire rátesszük a hagymákat, dinszteljük. Hozzáadjuk a húst, majd a paprikákat, megszórjuk pirospaprikával, öntünk rá vizet, fűszerezzük. Lassú tűzön főzzük.
  4. Amikor a hús már félig megfőtt, belerakjuk a zöldségeket, s tovább főzzük. Majd ha már csaknem puha, beleöntjük a bort, locsolunk rá chiliszószt, hozzákeverjük az áfonyadzsemet.

A dödölléhez:

  1. Közben krumplit sós vízben megfőzzük. A krumplit áttörjük, hozzákeverjük a lisztet, s annyi vizet adunk hozzá a főzővízből, hogy egy formázható állagot kapjunk. (Ne legyen túl kemény, de ne is ragadjon.)
  2. Sós vízben kifőzzük a dödölléket. A narancsot megpucoljuk, s a cikkelyeinél kinyitjuk.

A tálaláshoz:

  1. Tálaláskor szedünk a tányérra a raguból, mellé dödöllét. Meglocsoljuk a félretett zsírral, dobunk rá sült szalonnát, kanalazunk rá tejfölt, s szórunk rá újhagyma zöldet. Díszítjük egy "narancsvirággal".

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 10 704
elküldve: 4
receptkönyvben: 21
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Hobbychef

Mióta szakács: 2013.06.27.
738 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
kalória: magas
diéta: tojásmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

szarvaspörkölt erdei gombával és dödöllével, vörösboros szarvasragu gánicával

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

677
szarvascomb 30 dkg
sertészsír 1 ek
füstölt szalonna 5 dkg
vöröshagyma 1 db
fokhagyma 1 gerezd
gomba 15 dkg
sárgarépa 1 db
zeller 0.5 kis db
hegyes erős paprika 1 db
paradicsom 1 db
zellerlevél 1 db
petrezselyem 3 szál
babérlevél 1 db
borókabogyó 2 db
szegfűszeg 2 db
0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
fekete bors 1 kávéskanál
csípős fűszerpaprika 1 kávéskanál
magyaros fűszerkeverék 1 kávéskanál
áfonyadzsem 3 teáskanál
chiliszósz 1 teáskanál
víz 1 dl
vörösbor 1 dl
burgonya 3 db
finomliszt 3 púpozott ek
0 ízlés szerint
víz 1 dl
tejföl 6 ek
újhagyma zöldje 1 db
narancs 3 közepes db