Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vörösboros-konyakos fácán sült almával

Vörösboros-konyakos fácán sült almával
Vörösboros-konyakos fácán sült almával
140 perc / előkészület: 40 perc sütés: 100 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukámtól kaptam ajándékba egy csodaszép egész fácánt. Vadhúsok elkészítése terén még nem sok tapasztalatra sikerült szert tennem, ezért egy kedves barátnőm segítségét vettem igénybe. Jó mulatság volt együtt alkotni a konyhában, hatalmasakat nevettünk egy üveg finom vörösbor (na jó és rozé is) mellett és közben süldögélt a mennyei csemege.
Íme a mi interpretációnk fácán témára alkohol mollban :-)
Nagyon finomra sikerült. A fácán finom, omlós húsúra sikerült, cseppet sem lett száraz, és ez valljuk be, a vadhúsok elkészítésénél nagyon fontos. 

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fácánt fektessük egy nagy méretű alufóliára. Dörzsöljük be kívül-belül jó alaposan vajjal/ margarinnal, szórjuk meg sóval, borssal és kakukkfűvel. A fácán testnyílásait és a belsejét se felejtsük ki! Belsejébe tegyünk egy diónyi nagyságú vajdarabkát (és a csirkemájat). 
  2. Csomagoljuk be a madarat az alufóliába, majd a 'csomagot' helyezzük tűzálló tálba. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és a középső rácson kb. 1,5 órán át hagyjuk sülni/ párolódni.
  3. A megmosott almákat és burgonyákat alufóliába csomagoljuk egy kevés rozmaringgal, majd megsütjük. Vigyázzunk, az alma hamarabb elkészül, így előbb ki kell vennünk, másként túlsül és szétesik! 
  4. Közben elkezdjük elkészíteni a szószt. Keverjünk össze sót, borsot, kakukkfüvet, fokhagymaport, cukrot, Merlot-t, whisky-t, citromlevet, apróra vágott lilahagymát, csirkealaplevet, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk össze. Igény szerint adagoljuk az összetevőket folyamatos kóstolgatás mellett. Mikor úgy érezzük, hogy finom, hozzáadjuk a lisztet és alacsony lángon besűrítjük, majd melegen tartjuk a szószt. 
  5. Vegyük ki a fácánt a sütőből, távolítsuk el az alufólia kabátkáját, helyezzük mellé a héjában sült burgonyákat (én darabokra vágtam) és az almákat, majd öntsük rá a szószt.
  6. Tálaljuk barackkompóttal.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 17 522
elküldve: 4
receptkönyvben: 58
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Na ezt süsd ki!

Mióta szakács: 2012.02.05.
47 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Vörösboros-konyakos fácán sült almával és burgonyával, fácán sütve, fácánsült

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

viola01
Hagymafaló / viola01 Sat, 2015-02-28 19:54

Két kérdésem lenne: az egyik, hogy a hozzávalóknál száraz vörösbort írtál, a receptben pedig Merlot, ami édes, akkor most melyik kell hozzá? Illetve a nevében konyakos, mégis whiskey szerepel a receptben.

yeti0616
yeti0616 Thu, 2015-01-08 16:22

Hogy lesz a szósz olyan fényes? Nekem ilyen világos rózsaszínes-barnás lett.

1162
fácánhús 1.2 kg
vaj 150 g
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
csirke alaplé 750 ml
finomliszt 2 evőkanál
csirkemáj 100 g
rozmaring 1 csipet
citromlé 1 fél citromból nyert
whiskey 3 ek
száraz vörösbor 100 ml
cukor 2 teáskanál
fokhagymapor 1 tk
burgonya 1 kg
lila hagyma 1 közepes fej
alma 4 kis db
őszibarack konzerv 420 g