Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vörösboros marhahús

Vörösboros marhahús
Vörösboros marhahús
210 perc / előkészület: 30 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A franciák egyik legismertebb marhahúsos étele. Jellemzően vaslábosban készítik. A hozzávalók külön-külön megpirítva kerülnek az ételbe, majd néhány órát lassú tűzön, sütőben sütve érik össze a marhahús a zöldségekkel. Fűszercsokorral (bouquet garni) ízesítik, amely tipikusan kakukkfüvet, póréhagymát, babérlevelet, esetleg petrezselymet tartalmaz, csokorba kötve adják a páchoz, majd az ételhez.
A recept a Kifőztük 3. számában jelent meg.
Az újság ingyenesen letölthető itt.
(Az étel készítéséről néhány fáziskép itt található.)

hozzávalók / 4 adag

A marhahúshoz

A fűszerezéshez

  • kakukkfű ízlés szerint (friss vagy szárított)
  • 1 db babérlevél
  • 1 db póréhagyma (kisebb, A fűszereket csokorba kötve, de külön-külön a póréhagymát szeletelve is hozzáadhatjuk az ételhez.)

ajánlat

Ízlés szerint fehér kenyérrel, burgonyafánkkal, petrezselymes burgonyával kínálhatjuk ezt a szaftos laktató ételt.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst 4-5 cm-es kockákra vágjuk, egy tálba tesszük a vörösborral, a kakukkfűvel, babérlevéllel, fokhagymával és 3-4 órát, de legjobb ha egy éjszakán át - letakarva, hűvös helyen – pácoljuk.
  2. Ezt követően a sütőt 160 fokra előmelegítjük.
  3. Megtisztítjuk a zöldségeket, a hagymát és a zellert felkockázzuk, a sárgarépát karikákra szeleteljük. Ha nagyobb gombát kaptunk, azt is szeleteljük fel, az aprót hagyjuk egészben.
  4. Egy vaslábosban (vagy sütőben használható lábosban) 3 dkg vajat felolvasztunk, hozzáadjuk a hagymát, a zellert, a sárgarépát a pácléből kivett fűszereket és 10 percig pároljuk, majd levesszük a tűzről.
  5. A húst kivesszük a pácléből, letörölgetjük. Egy serpenyőben felolvasztunk 4 dkg vajat, nagy lángon kis adagokban addig sütjük a húst, amíg megpirul (kb. 5 perc)
  6. A megpirított húsokat a lábosban lévő zöldségekre szedjük.
  7. A hússütésből visszamaradt zsiradékra öntjük a páclevet és hagyjuk 1 percet forrni.
  8. A lábost visszatesszük a tűzre, majd a húsra és a zöldségekre szórjuk a lisztet, jól átkeverjük és felöntjük páclével, felforraljuk, majd az előmelegített sütőbe tesszük és 1,5-2 órán át sütjük.
  9. A megtisztított, egészben hagyott mogyoróhagymát 6-8 perc alatt megpirítjuk a maradék vajon a csíkokra vágott szalonnával együtt. Az utolsó percekben hozzáadjuk a gombát.
  10. A pirítást követően a húshoz keverjük a gombát és a hagymát, sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük, majd további 0,5-1 órán keresztül sütjük a vörösboros marhahúst. (A hús minősége befolyásolhatja az elkészítési időt.)
  11. Amikor elkészült a hús, kivesszük a fűszereket.

  • sütési hőfok: 160°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 20 521
elküldve: 5
receptkönyvben: 163
elkészítve: 8/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

vörösboros marha

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1090
marhalapocka 1 kg
vörösbor 6 dl
fokhagyma 4 gerezd
sárgarépa 2 közepes db
zeller 1 kis db
vöröshagyma 1 közepes fej
vaj 10 dkg
füstölt szalonna 20 dkg
csiperkegomba 20 dkg
salottahagyma 20 dkg
finomliszt 2 evőkanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
babérlevél 1 db
póréhagyma 1 db