Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vörösboros marhapörkölt bográcsban

Vörösboros marhapörkölt bográcsban
Vörösboros marhapörkölt bográcsban
300 perc / előkészület: 60 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évek óta minden osztálytalálkozón és egyéb összejövetelen én főzök. Nekem ez épp' elég elismerés. :)

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Lehet tarhonyával is tálalni, de szerintem házi kenyér való hozzá, és persze házi kovászos uborka. Jó étvágyat kívánok!
Száraz minőségi vörösbort ajánlok mellé.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kisebb bográcsban (lehet gázon is lábasban, de persze más lesz az íze) 10 dkg zsírban kiolvasztjuk a szalonna zsírját.
  2. Kivesszük a szalonnát, és félretesszük. (Amíg megfő a pöri, addig el lehet rágcsálni.)
  3. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük, majd félretesszük a kisbográcsot.
  4. A nagyobb bográcsban megolvasztjuk a maradék zsírt, majd beletesszük a lábszárat. Amikor elkezdi engedni a levét, hozzátesszük a nyakat.
  5. Amint – úgymond – pörkölődni kezd, hozzátesszük a hagymát. Mivel a hús folyamatosan ereszti a levét, így csak 3-5 percig fűzzük együtt. Ezután levesszük a bográcsot a tűzről, és beletesszük a pirospaprikát. Összekeverjük, majd visszatesszük a tűzre. A tűz állapotától függően – nehogy leégjen – néhány perc múlva ráöntjük a sört. (Kb. 1 órát nyerünk a hús puhításánál, valamint kicsit vad jellegű ízt ad.)
  6. Ezután tesszük hozzá a paprikát és a fűszereket. Kb. 1 óra elteltével a paradicsomot. (A paradicsom mennyisége lehet kevesebb, mivel édesít.) 
  7. Mivel minimum 3 órát főzzük (általában 4-5 óra a megfelelő, mivel a húsba „nem látunk bele”, azaz lehet öregebb is a marha), így a 3. óra után öntjük hozzá a vörösbort. Innentől kezdve, minimum 40 perc a főzési idő, hogy az alkohol elpárologjon, és a vörösbor íze „beépüljön” az ételbe.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 105 599
elküldve: 27
receptkönyvben: 141
elkészítve: 8/9
Facebookon megjelent: -

szakács

skorpiophoenix

Mióta szakács: 2011.08.18.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
kategória: pörkölt
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

vörösboros-sörös marhapörkölt, bográcsos marhalábszár pörkölt

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fulmi
Fulmi Fri, 2015-10-09 08:43

Nagyon szuper recept, de erdemes csak marhalabszarbol csinalni. 6 kg hussal, a tobbi adatot nem modositva nagyjabol 20-22 fonek lett eleg.

1395
mangalica zsír 50 dkg
füstölt szalonna 40 dkg
marhalábszár 6 kg
vöröshagyma 1.5 kg
paprika 1 kg
hegyes erős paprika 2 db
paradicsom 0.5 kg
fokhagyma 1 fej
fűszerpaprika 10 dkg
füstölt pirospaprika 2 teáskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
kakukkfű 1 tk
őrölt fűszerkömény 1 teáskanál
babérlevél 0 ízlés szerint
borsikafű 0 ízlés szerint
sör 0.33 l
száraz vörösbor 5 dl
leveskocka 5 db
paprikakrém 40 g