Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vörösboros marhapörkölt cserépköcsögben

Vörösboros marhapörkölt cserépköcsögben
Vörösboros marhapörkölt cserépköcsögben
300 perc / előkészület: 60 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kijött a kellemes idő, és a tavaly beszerzett cserépköcsögöket a szabadban is beüzemeltem. A vörösboros, gombás marhapörköltet hagyományosan bográcsban szoktam elkészíteni. A bográcsos változatnál a bort a főzés vége felé szoktam hozzáadni, amikor a hús már majdnem teljesen puha. Ezt a köcsögnél nem lehet megtenni, mert a forró köcsög a belekerülő hideg bor hatására elpattanhat. Forralt bort pedig csak hidegben készítek. Ezért maradt a pácolásos eljárás, ami be is vált. A gombát is azért pirítottam meg, hogy forró legyen. Összességében remekül sikerült a köcsögben főzés.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Baráti társaságoknak egy igazán jó délutáni beszélgetés megalapozásához.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lábszárfejtést lehártyázzuk és felkockázzuk, egy tálba rakjuk. Rárakjuk a babérlevelet, a borókabogyókat és a koriandermagokat. Ráöntjük a vörösbort és egy éjszakára pácoljuk.
  2. A vöröshagymát megtisztítjuk és apróra felkockázzuk.
  3. A füstölt szalonnát a bőréről lefejtjük és apróra felkockázzuk.  A bőrét félretesszük, mert belefőzzük a pörköltbe. A szalonnát zsírjára sütjük, beletesszük a hagymát és üvegesre pároljuk. Hagyjuk, hogy kihűljön. (A felsorolt műveleteket előző este szoktam elvégezni, és a köcsögben főzés miatt szükséges. A köcsögbe csak enyhén hideg, vagy langyos alapanyagokat szabad belerakni.)
  4. A gombákat megmossuk, felszeleteljük és félrerakjuk.
  5. A fokhagymát megtisztítjuk és szétzúzzuk a gerezdeket.
  6. A paradicsomokat lobogó forró vízben blansírozzuk, majd jeges vízbe rakjuk. Így nagyon könnyű meghámozni. A paprikákat felkarikázzuk. (Amennyiben nem kapok a piacon hazai termelői árut, üveges natúr lecsót használok. Importot elvből sem veszek.)
  7. A pácból kivesszük a babérleveleket, és a húst a páclével együtt a köcsögbe tesszük. A többi alapanyagot a gomba kivételével szintén a köcsögbe tesszük. Felöntjük a köcsögöt meleg, de nem forró vízzel. Tűz mellé  tesszük a feltöltött köcsögöt.
  8. Folyamatosan rakunk a tűzre keményfát, hogy egyenletesen égjen a tűz. A köcsögben lassan megindul a főlés folyamata. Időnként elfordítjuk egy kicsit a tengelye körül a köcsögöt. Amikor már bugyog, beállítjuk az ízét. A sóval óvatosan kell bánni, mert a darált pritaminpaprika is sós.
  9. Amikor már majdnem kész a pörkölt, a mangalica zsíron megpirítjuk a felszeletelt gombát, és a köcsögbe tesszük.
  10. A lisztet elkeverjük a tejföllel, és a kész pörkölt forró levével kiegyenlítjük a hőmérsékletét. Behabarjuk vele a kész pörköltet, és egy kis ideig még hagyjuk az egészet bugyogni.
  11. Főtt tarhonyával és ecetes uborkával tálaljuk. Saláta idényben ecetes fejessalátával nagyon finom.
  12. Leöblíteni száraz vörösborral szoktuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 202
elküldve: 6
receptkönyvben: 61
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoli

Mióta szakács: 2012.02.17.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Atkins diéta
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: pörkölt
főzőverseny: Soproni Kékfrankos főzőverseny
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

vörösboros marhapörkölt, gombás marhapörkölt, marhalábszár pörkölt köcsögben

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

V2rider
V2rider / V2rider Wed, 2012-12-12 19:01

Üdv
szerintem ez inkább paprikás,mint pörkölt.
(csak azért kekeckedem,mert irigylem a cserépedényedet:-)

pataygyz
Zoli / pataygyz Wed, 2012-05-09 20:26

Köszönöm mindenkinek az elismerő szavakat.
Jó sütést-főzést kívánok nektek!
Zoli

729
marhalábszár 3 kg
füstölt szalonna 0.5 kg
gomba 0.5 kg
vöröshagyma 0.5 kg
fokhagyma 1 fej
vörösbor 5 dl
mangalica zsír 1 ek
tejföl 2 dl
finomliszt 3 evőkanál
babérlevél 4 db
borókabogyó 4 db
fűszerpaprika 3 ek
pritaminpaprika 6 dkg
koriandermag 1 kávéskanál
fekete bors 1 teáskanál
paradicsom 3 db
zöldpaprika 3 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint