Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vörösboros marhapörkölt, hagymás dödöllével

Vörösboros marhapörkölt, hagymás dödöllével
Vörösboros marhapörkölt, hagymás dödöllével
200 perc / előkészület: 20 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

"Ahány ház, annyi szokás..."
Ismerhetjük a mondást, de a pörköltekre ez hatványozottan igaz.
Szinte az összes háziasszonynak, férfiembernek megvan a saját, bevált receptje, szóval most én is megmutatom, hogyan készítem.
Semmi extra, semmi csavar, csak egy tisztességes pöri hagymás dödöllével.
Finom volt, hamar elfogyott.

hozzávalók / 6 adag

A marhapörkölthöz

A hagymás dödölléhez

Szólj hozzá!

elkészítés

A marhapörkölthöz

  1. Egy nagy lábasban felhevítjük a 2-3 evőkanál libazsírt, majd rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát. Sózzuk, hogy levet eresszen és könnyebben üvegesre párolódjon.
  2. Közben hasonló méretű kockákra vágjuk a megtisztított marhalábszárat (ki-ki ízlése szerint 2x2 cm-es vagy 3x3 cm-es kockákra), majd mehet a hagyma mellé. Addig pirítjuk, míg egységesen kifehéredik a hús, majd a tűzről félrehúzva beleszórjuk a (jó minőségű) 2-3 evőkanál füstölt pirospaprikát.
  3. Elkeverjük, visszatesszük a tűzre, és felöntjük 2-3 dl vízzel. Apró kockákra vágjuk a paradicsomokat és paprikákat, majd ezt is hozzáadjuk a pörköltünkhöz, sózzuk-borsozzuk, és megszórjuk 1-2 teáskanál fűszerköménnyel.
  4. Fedő alatt addig főzzük, amíg a hús (szinte) teljesen meg nem puhul. A jó szafthoz a vizet állandóan pótoljuk, és mindig pirítsuk zsírjára. Ez a pörkölt legfontosabb része! A következő 2-3-4 órában (függ a hús minőségétől és nagyságától is), míg rotyog a pörkölt, elkészítjük a dödöllét.
  5. Ha már szinte teljesen megfőtt a hús, hozzáadjuk az átnyomott fokhagymákat és a vörösbort, és puhára főzzük.
  6. Ha teljesen megpuhult a hús és a szaftunk is jó állagú, finom, akkor a hagymás dödöllével, ízlés szerint tejföllel és kovászos uborkával tálalva fogyaszthatjuk is! Jó étvágyat!

A hagymás dödölléhez

  1. A burgonyákat megtisztítjuk, kockákra vágjuk, egy nagy lábasba szórjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje a krumplikat.
  2. Alaposan megsózzuk, majd közepes lángon puhára főzzük.
  3. A megfőtt burgonyát (a lábasban hagyva) egy krumplitörő segítségével összetörjük, majd a sütőlapot alacsony lángon hagyva, részletekben hozzáadjuk a 25-30 deka lisztet, és simára keverjük.
  4. Közben egy nagy serpenyőben libazsírt hevítünk, és rádobjuk a felaprított vöröshagymákat.
  5. Ha picit kezd barnulni, két kanál segítségével galuskákat formázunk a krumplis keverékből, és a hagymás zsírja dobjuk őket.
  6. Gyakori forgatás-kavargatás mellett jól megpirítjuk, és készen is vagyunk.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 8 428
elküldve: 1
receptkönyvben: 117
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Réthly Dávid

Mióta szakács: 2017.03.21.
23 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

pörkölt marhából

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

719
vöröshagyma 2 db
libazsír 2 ek
marhalábszár 1.5 kg
víz 6 dl
paradicsom 2 db
paprika 2 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
füstölt pirospaprika 2 ek
őrölt fűszerkömény 1 tk
fokhagyma 2 gerezd
száraz vörösbor 2 dl
burgonya 1 kg
víz 5 dl
0 ízlés szerint
finomliszt 25 dkg
libazsír 2 ek
vöröshagyma 2 db