Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vörösboros pörkölt bográcsban

Vörösboros pörkölt bográcsban
Vörösboros pörkölt bográcsban
330 perc / előkészület: 90 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Volt egy nagyon jó vörösboros marhapörkölt receptem. Ezért úgy döntöttem, Dávid fiam születésnapi buliján ezt a pörköltet fogjuk megfőzni, méghozzá bográcsban. Mivel első bográcsozásomra készültem, előtte picit áttanulmányoztam a különböző bográcsos pörköltek receptjeit, és megalkottam a sajátomat. Az eredmény szerintem tökéletes :)
Ja igen: pénztárcakímélés miatt került bele sertéshús is, de legközelebb is csak így készíteném, ugyanis a sertéshús (mivel korábban puhul, mint a marha) csodálatos elegyet alkotott a szafttal :)
Mivel a pörkölt mellett még 2 tortát is csináltam, ezért a krumpligombócot a nagymamám készítette el (szintén előző nap, mert már korán reggel indultak). A mamám szerint a krumpligombócok másnapra már megbarnultak, szerintem semmi bajuk nem lett :) Tálalás előtt egy kevés olajjal meg kell locsolni, majd forró sütőben felmelegíteni kb. 180 fokon, de az sem baj, ha picit megpirulnak, finom ízt ad nekik.
Nálunk épp kenyér sült a sütőben, a mikró meg felmondta a szolgálatot, ezért egy nagy lábasban tettünk fel kevés vizet forrni, majd locsoltam bele egy kis olajat, és abba tettem a gombócokat, fedőt tettem rá, így jól átmelegedtek, de nem igazán ajánlom ezt a módszert, mert az alsók picit odaragadtak.
A nagymamám által készített krumpligombóc, és az általam készített kenyér receptje hamarosan!

20 adagra szól a recept.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. (Én előző este csináltam, majd celofánnal jól lefedtem az edényt, és másnap reggelig pihent a konyhapulton. Ezzel időt takaríthatunk meg.)
  2. A paprikát és a paradicsomot szintén apróra vágjuk (ezt is előző este csináltam, majd celofánnal lefedve betettem a hűtőbe).
  3. A húsokat megmossuk, lehártyázzuk, levágjuk róluk a zsírt, és kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk. (Ez ekkora mennyiség esetén (is) férfimunka... és érdemes ezt is előző este megcsinálni, majd lefedni, és hűtőbe tenni.)
  4. A vörös-és a fokhagymát a gáztűzhelyen a zsíron megfonnyasztjuk (de ezt kinn a bográcsban is lehet, csak így gyorsabb volt, ugyanis reggel mikor megláttam a kölcsönbográcsot, azonnal el is küldtem a férjemet, hogy hozzon egy nagyobbat, mert ebbe a hagyma sem fér bele, nemhogy a többi hozzávaló, meg a szaft...)
  5. Ezalatt lehet tüzet rakni odakinn.
  6. Ezután kivisszük a bográcsba a hagymás-zsíros keveréket, majd amikor ismét felmelegedett, hozzákeverjük a husikat.
  7. Amikor a sertéshusik kifehéredtek, a marhahús pedig kivilágosodott, félrehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát, sózzuk és alaposan elkeverjük.
  8. Visszatesszük a tűzre, és kb. 5 perc múlva hozzáöntjük a sört.
  9. Kb. 5 perc múlva hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát és a fűszereket.
  10. Ezután már csak időnként kavargatni kell és főzni, amíg a husik meg nem puhulnak. Kb. 3-4 óra alatt van kész az egész.
  11. A főzés kezdetétől számított 3 óra múlva hozzáöntjük a vörösbort.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 42 687
elküldve: 23
receptkönyvben: 100
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

*geo*

Mióta szakács: 2012.03.07.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatechnológia: bográcsos
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
szezon: nyár
kategória: pörkölt
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

marhapörkölt, bográcsos marhapörkölt, vörösboros marhapörkölt

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bcsullog
Barcsika / bcsullog Tue, 2015-05-05 14:23

Szia!
Porkoltnek valo serteshusom van meg a melyhutoben egy kb. fel kilos marha borda. Szerinted osszefozhetem oket?
Esetleg van meg vadhus is, azt hiszem szarvas vagy oz. Ezekkel milyen lehet?
Elore is koszonom a valaszt, holnap lenne a fozes :)

1311
vöröshagyma 1.5 kg
paradicsom 0.5 kg
paprika 0.5 kg
disznózsír 400 g
marhalábszár 4 kg
sertéscomb 3 kg
fokhagyma 1 fej
fűszerpaprika 10 ek
sör 1 l
őrölt fűszerkömény 1 teáskanál
bors 2 tk
babérlevél 2 db
4 ek
vörösbor 2 dl