Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vörösboros-rumos kalácscipó

Vörösboros-rumos kalácscipó
Vörösboros-rumos kalácscipó
95 perc / előkészület: 45 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy régi konyhai álom beteljesülése ez a recept.
Még gyerekként akadt a kezembe egy a sok-sok főzős magazin közül, amiket édesanyám gyűjtött. Megtetszett a címlapon a vörösboros húsvéti cipó, amiről azóta sikerült kiderítenem, hogy a hagyományos osztrák Osterpinze nevű finomságon alapult. Elkészítettem, és olyan finom volt, hogy sosem felejtettem el az ízét. A magazin viszont az idők során elkallódott, én pedig online hiába kerestem hasonló receptet, hiszen a pontos nevére sem emlékeztem.
Húsz évvel később az esélytelenek nyugalmával megkérdeztem itt, a Nosalty-n a Mit hogyan? rovatban, nem rémlik-e valakinek ez a címlap. Én lepődtem meg a legjobban, amikor választ, majd hamarosan szkennelt receptet kaptam. 
Innentől azért még mindig nem volt sima az út, hiszen mostanra nem használok élesztőt, csak kovászt, valamint amit csak lehet, teljes kiőrlésű liszttel készítek, így át is kellett alakítanom a receptet. Az első kísérlet lapos, szomorú és csúnyácska lett, de épp olyan finom volt, ahogy emlékeztem. Másodszorra pedig sikerült kijavítani a hibákat, és a megszólalásig olyan cipót sütni, mint azon a régi-régi címlapon. 

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A recept egy cipóra szól, igény szerint természetesen duplázható vagy triplázható.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kovászon és a megkenésre szánt tojáson kívül mindent keverjünk össze, és hagyjuk állni egy órát.
  2. Adjuk a friss, aktív kovászt a keverékhez, és alaposan dagasszuk ki a tésztát, míg egynemű, sima, nagyon lágy, de alig ragadós tésztát kapunk. Ezután letakarva hagyjuk állni 10-15 percet.
  3. Lisztezett deszkán kicsit gyúrjuk át, és formázzunk belőle gombócot. Lisztezzük körbe, tegyük lefedhető kelesztőtálba, és hagyjuk duplájára kelni. (2-4 óra.)
  4. Ha megkelt, melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A tésztát hajtogassuk át, azaz alulról mindig felfelé húzva egy kis darab tésztát finoman nyújtsuk azt meg, amennyire lehet, majd lazán nyomjuk a gombóc tetejére. Ismételjük, míg körbe nem érünk. Ekkor fordítsuk az illesztéseket lefelé. Fél óra múlva ismételjük meg a műveletet, majd letakarva hagyjuk pihenni a tésztát tíz percig.
  5. Helyezzük a cipót sütőpapírral bélelt tepsire, egyengessük el a formáját, hogy szép, kerek cipó legyen. Kenjük meg alaposan a kikevert tojással, aztán hagyjuk a levegőn megszáradni a mázat. Ha száraz, kenjük át még egyszer, megint hagyjuk megszáradni.
  6. Ha 2. réteg máz is megszáradt, vágjuk be a cipót Y alakban, nagyon mélyen, majdnem teljesen az aljáig. Ezt a legkönnyebben ollóval tudjuk elvégezni. Szúrjuk be egy hegyes, éles olló egyik szárát a cipó közepébe, majd zárjuk rá a másik szárat. Ismételjük meg a másik két vágással is.
  7. Ha megvan a vágás, spricceljük le a cipót alaposan vízzel. Toljuk a cipót a sütőbe, fedjük le egy nagy, hőálló üvegtállal, és hagyjuk sülni 15-20 percig. Ha már nem emelkedik, nyílik tovább, vegyük le a hőmérsékletet 180 fokra. Folytassuk a sütést, míg a tojásmáz lakkszerűen fényesre, sötétbarnára sül. (Kb. még 20-30 perc.)
  8. Végül rácson, tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk a cipót kihűlni szeletelés előtt.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 302
elküldve: 0
receptkönyvben: 8
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

Lousha

Mióta szakács: 2016.06.06.
63 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

Osterpinze, húsvéti kalács

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lousha
Lousha / Lousha Mon, 2016-08-01 06:57

Az eredeti recept nem az enyém, tehát a saját nevem alatt feltenni nem etikus. Megjelent újságban, így e mellett jogvédett is. Továbbá a Nosalty szabályzatával is ütközik olyan tartalmat feltenni, ami más weboldalon, magazinban stb. megjelent.

Privátban elküldeném, de amennyire tudom, itt nincs üzenetküldési lehetőség, hogy nem nyilvános formában e-mail címet tudjunk cserélni. Szóval kicsit zsákutca.

Lousha
Lousha / Lousha Sun, 2016-07-31 10:17

Nem is kicsit voltam vele boldog :)
Egyébként éppen most kel az újabb adag, mert hát itthon hagytam az embert egy napra, megéhezett, és véletlenül betermelte az egészet egy kis vajjal :) Szóval a szép külsőn kívül az ízére sincs panasz :)

319
kovász 100 g
teljes kiőrlésű liszt 100 g
rétesliszt 65 g
finomliszt 150 g
vaj 30 g
édesítőszer 30 g
3 g
tej 15 ml
vörösbor 50 ml
rum 15 ml
tojássárgája 3 db
citromhéj 0.5 citromból nyert
vaníliás cukor 15 g
tojás 1 db