Vöröslencse fasírt recept

Vöröslencse fasírt
Vöröslencse fasírt
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy arab étteremben kóstoltam először, előételként szolgálták fel, és annyira ízlett, hogy kikunyeráltam a receptjét a szakácstól.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ne spóroljunk a citromlével, kiválóan illik hozzá. Legjobban pedig valamilyen roppanós lepénykenyérrel csúszik!

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: hideg előétel
konyha: török
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

bulgur-vöröslencs fasírt, keleti lencsefasírt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lencsét jól átmossuk, és 1 l vízben félpuhára főzzük (kb 10 perc).
  2. A bulgurt egy mélyebb tálba helyezzük, és ha a lencse megfőtt, hozzákeverjük. Lefedjük teljesen légmentesen, és legalább fél órát pihentetjük.
  3. A vöröshagymát megpucoljuk, nagyon apróra vágjuk, és egy serpenyőben az olívaolajon megfuttatjuk. Hozzákeverjük a chiliszószt, a paradicsomsűrítményt és a borsot.
  4. Végül felöntjük egy csésze forró vízzel, és pár perc alatt teljesen készre főzzük.
  5. Hozzáadjuk a bulguros-lencsés masszához, elkeverjük, sózzuk, és visszatakarjuk.
  6. A zöldhagymát vékony karikákra vágjuk, a petrezselymet felaprózzuk, azt is a keverékhez adjuk, és pár percig gyúrjuk, hogy homogén masszát kapjunk.
  7. Fasírt formákat készítünk belőlük, és tálalásig hűtőbe tesszük.
  8. Fogyasztás előtt facsarhatunk rá citromlevet.

  • költség: 700 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 43 412
elküldve: 7
receptkönyvben: 664
elkészítve: 16/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
483 recept
hirdetés

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kissimontunde
kissimontunde sze, 2015-03-18 22:42

Kedves Dacota!
A bulgur helyettesíthető szerinted valami mással, pl. búzadarával, vagy vmilyen liszttel?
Köszi:
Tünde

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra sze, 2015-03-18 23:16

Szia Tünde!
Estetleg kuszkusszal...ha lisztet teszel bele, akkor meg kell sütni, és ugyanez igaz a darára is, mert nem fogja összetartani, meg az íze sem lesz jó. :(
Bocsi!
Üdvözlettel,
Nóra

gubuznai
gubuznai k, 2014-04-01 14:37

Kedves hozzáértôk! Nem ismerem a bulgurt, ellenben hajdina van itthon. Helyettesíthetô? Persze a hajdinát elõ kell fõzni. Elõre is köszönöm!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra k, 2014-04-01 18:25

Szia!
nem mernék rá megesküdni - a hajdina sokkal nagyobb szemű, és nem hiszem, hogy összetartja a masszát...

gubuznai
gubuznai sze, 2014-04-02 12:41

Értem, köszönöm. Akkor itt az ideje felfedezni a bulgurt. :)

almassuti
almassuti h, 2014-03-24 21:27

et el van írva nem 2 hanem 15 dkg vagy 20 dkg vöröslencse kell hzzá

mrkris
mrkris p, 2014-03-07 20:04

Sziasztok! Hasonlóképp jártam, mint Gourmetgirl: nekem is inkább egy enyhén nedves egytálétel lett belőle, ami nem áll össze fasírttá. De mivel - így is - nagyon finom, szeretném még tökéletesíteni a dolgot. Azt nem tudtam, hogy a lencsét leszűrve vagy főzővizével együtt kell-e felhasználni. Én a bulgur miatt végül a lével együtt kevertem őket össze - talán ez lehetett a gond? Köszi a segítséget, Krisz

simkrisz
simkrisz szo, 2013-03-16 14:50

Köszi a receptet, nagyon finom volt!Annyi megjegyzésem lenne, hogy azért ez egy "viszonylag" nagy adag,szerintem a fele bőven elég, akár egy négy tagú családnak is:-)/Persze elismerem, nem tudhatom,hogy ki mennyit szeretne enni belőle,de ettől függetlenül is, szerintem ez giga mennyiség, mi 3 napig ettük és a végén azért már "kicsit"untam...:-))/Ja,és még valami apróság!:a citromlé tényleg kiváló hozzá(vagy a citromos olívaolajjal a már kész fasírtok "nyakon-öntése"), de maga a recept nem tartalmazza a citromot,ha gondolod,egészítsd ki!:-)Köszi még egyszer!

babajaga
babajaga sze, 2013-01-30 03:30

ime az eredeti recept. A torok neve azt hiszem kofte.

1 cup red lentil
1/2 cup fine bulgur
1/2 cup olive oil
2 cups of water
1 medium onion, very finely chopped
1 tsp cumin
1 tbsp tomato + red pepper paste (if you cannot find red pepper paste you can use 1 tbsp tomato paste)
~1 tsp salt
juice of half or 1 lemon (depends on how you like it: sour or not so sour)
1/3 bunch parsley, finely chopped
1/2 bunch green onion, finely chopped
curly leaf lettuce

charlly
charlly k, 2012-10-16 21:28

"Fasírt formákat készítünk belőlük, és tálalásig hűtőbe tesszük"
hát ezt nem kekll kisütni ???

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra sze, 2012-10-17 10:53

Kedves Charlly,
Nem bizony. Ez egy hideg előétel, csak a lencsét kell puhára főzni, formázni, és hűtőbe téve várni, hogy az ízek összeérjenek. :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

gourmetgirl
gourmetgirl h, 2012-04-30 18:10

Megcsináltam, de sajnos nem sikerült. Melyik az az alapanyag, aminek össze kéne tartania a hozzávalókat? Nekem ugyanis szétesett, miután kivettem a hűtőből.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra p, 2010-12-10 00:54

Kedves Alison!
Még nyers állapotában. A lencsén lévő nedvességtől szívja meg magát!
Üdv:
Nóra

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva cs, 2010-07-29 21:14

Nagyon ügyes voltál, hogy megadták a receptet.Nem a pontos név a lényeg, hanem hogy jól néz ki, és finom.Nem is tudtam, hogy ilyet is lehet belőle készíteni?Levest, krémlevest azt igen.Köszi,kipróbálom,van itthon.Éva-Anyóca

elif
Tekten Elif / elif cs, 2010-07-29 17:41

És a török ismerősök még nem reklamáltak, hogy ez nem arab, hanem török? ;) Én is imádom, már posztoltam volna, ha épp nem lennék kifogyva a vöröslencséből. :) Üdv: Elif

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra cs, 2010-07-29 18:27

Hű, tényleg? Nem, épp kirándultak, és kimaradtak belőle, de az étteremnek nem volt semmilyen nemzetiségi profilja, arab címszó alatt futott...na javítok is :)
Ha van hozzá eredeti neved, akkor azt is átírom :)

elif
Tekten Elif / elif p, 2010-07-30 23:40

Nem is annyira fontos tényleg, arab-török konyha sok ponton amúgyis összemosódik a bevándorlások miatt. :)
Húde ütős nevet meg nem is tudok mondani, merthogy (kırımızı) mercimek köftesi-nek hívják törökül, ami meg ugye magyar fordításban egy-az-egyben vöröslencse köfte vagy fasírt. :) Üdv: Elif

Suslinc
Suslinc sze, 2010-09-22 10:55

Nekem is nagyon tetszik! :-) De még nem ettem ilyent, hasonlót sem. Mit gondoltok, valami kis mártogatós nem kellene hozzá? Elif, Te nagy szakértő vagy, el tudnál képzelni hozzá valamit, hogy ne legyen száraz?

elif
Tekten Elif / elif sze, 2010-09-22 11:18

Nekem nem szokott száraznak tűnni, valamennyire puha marad. Esetleg valamilyen savanykás dologgal, citromlével meglocsolva, vagy fokhagymás (mentás / kapros) joghurttal tudnám elképzelni, de paradicsomos alaú mártással is próbálkozhatsz.

Suslinc
Suslinc sze, 2010-09-22 11:41

Köszi! Én is valamilyen fűszeres joghurtra gondoltam. Meg hozzá a ramazan pidét.... :-)

408