Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Weelington csirkejava diós kéksajt gombóccal

Weelington csirkejava diós kéksajt gombóccal
Weelington csirkejava diós kéksajt gombóccal
105 perc / előkészület: 25 perc főzés: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Karácsonykor, mikor a kötelező halételeken túlesik családom, szívesen készítek nekik valami különleges és nem feleslegesen nehéz ételt.
Az eredeti wellington bélszín vesepecsenyéből drága és olyan laktató, hogy másnap is még emészti az ember, ez az étel könnyedségével, és szokatlan ízeivel komoly fénypontja a karácsonyunknak. A receptet mivel csak nyomokban hasonlít az eredeti Wellington bélszínre ezért helyesírási hibával W"eel"ington-nak kereszteltük el.

Ajánlom mindazoknak, akik nem rettennek meg valami szokatlan ízt, harmóniában életre kelteni és megtapasztalni.

hozzávalók / 5 adag

A csirkéhez

A diós-kéksajt gombóchoz

ajánlat

Illatos, könnyű, fehérborok, mint az Irsai Olivér, esetleg egy Chardonnay illik hozzá leginkább.
Kéksajtot mindenki olyan "vad" ízü és illatut válasszon amennyire tapasztalt a sajt fogyasztásában :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztát kiolvasztjuk és kinyújtjuk akkorára, hogy a csirkehúst belecsavarhassuk.
  2. A gombát tisztítjuk, apróra, szeletre vágjuk, a paprikát kis kockákra, a paradicsomot és a vöröshagymát 2 mm szeletekre vágjuk.
  3. Egy serpenyőbe lesütjük a gombát, a vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, majd belerakjuk a paprikát és a paradicsomot, ezzel is pirítjuk kb. 5 percig, amíg össze nem esik kicsit, majd jöhet a nagyon apróra vágott máj és a mozsárban apróra tört vargánya, sózzuk, és hozzásütjük.
  4. Lassú tűzön forraljuk a gombát, majd behabarjuk egy kevés tejföllel és rászitált liszt keverékével, ízesítjük a fokhagymával, borssal, bazsalikommal, majoránnával és 1 kk mustárral. Felforraljuk, ezzel kész is a töltelék.
  5. A csirkemellet úgy vágjuk szeletekre, hogy ketté tudjuk hajtani, a felsőcomb filét szintén így készítjük el. Ízesítjük sóval, borssal, a húsokat a tésztára terítjük, melyet előtte vékonyan megkentünk a töltelékkel. Erre rétegezzük a szalonnát, a gombás tölteléket és reszelt sajtot. Ekkor a csirkemellet, ami immár töltelékes, belecsavarjuk úgy a leveles tésztába, hogy sehol ne lógjon ki.
  6. Olajozott tepsibe helyezzük, és megsütjük (előmelegített sütőben) úgy, hogy először csak alufóliába kb. 120 fokon 35-40 percig sütjük, majd a fóliát levéve a tésztát tojássárgájával megkenve, további 15-25 percig, kb. 180–200 fokon sütjük, míg a tészta kívülről elkészül, megsül.
  7. Készítsünk hozzá valamilyen fehérmártást, pl. enyhe hollandi mártást, mert a sajtos zsemlegombócoknak erőteljes íze van, amit valamivel érdemes kiütni kicsit.
  8. A diós-kéksajt gombóchoz: A zsemléket 1,5 cm széles szeletekre vágjuk, majd a szeleteket kockákra aprítjuk. Tepsiben elterítjük, és 120-150 fokon 10 percig pirítjuk sütőben. Az olajon a nagyon apróra vágott hagymát és az aprított diót 3 percig pirítjuk, s akkor hozzáadjuk a zsemlekockákat.
  9. A 2 tojást, a lisztet összedolgozzuk a zsemlekockákkal és a morzsolt kéksajttal. A tésztát osszuk 8 részre, majd nedves, vízbemártogatott kézzel gombócokat formálunk, s azokat bő, sós vízben megfőzzük, vagy tepsibe téve, forró vízzel leöntve sütőben 10 percig főzzük, alufóliával lefedve, majd 5 percig leszedve azt.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 636
elküldve: 7
receptkönyvben: 135
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Gasztro hedonista

Mióta szakács: 2012.08.26.
8 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
szezon: bármikor
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Wellington csirke, karácsonyi töltött csirke diós-kéksajtos gombóccal

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-12-12 12:10

Ez egy jó hűha.
Szerintem, a sok jelzés más receptjére is, a mosoly jelem : :-o vagy :-O érthető, de ezek szerint nem.
Elnézést kérek.
A recept nagyon megtetszett.

1161
csirkemell filé 40 dkg
csirke felsőcomb 40 dkg
csiperkegomba 20 dkg
vargánya gomba 5 dkg
csirkemáj 20 dkg
zöldpaprika 1 közepes db
paradicsom 1 közepes db
vöröshagyma 1 kis fej
tejföl 2 ek
ementáli sajt 20 dkg
bacon 20 dkg
bazsalikom 1 levél
fokhagyma 1 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
mustár 1 kk
finomliszt 1 evőkanál
leveles tészta 1 csomag
napraforgó olaj 2 ek
zsemle 2 db
tojás 2 db
finomliszt 4 evőkanál
napraforgó olaj 3 ek
vöröshagyma 0.5 kis fej
bors 1 kk
kéksajt 10 dkg
dió 2 dkg
1 kk