Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zabkása

Zabkása
Zabkása
10 perc / főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyike volt azoknak az ételeknek, amiket megtanultam értékelni.
Nem mondom, hogy első kóstolásra finomnak találtam volna, de - tudva, mennyire egészséges - egyre inkább hozzászoktam az állagához és ízéhez.
Reggelire azért is különösen javasolt, mert lassan, fokozatosan látja el a szervezetet a szükséges energiával. Ebédig biztosan kitart.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Tejjel is elkészíthetjük, bár én a gabonakásákat mindig "csak" vízben főzöm és ha szükséges, akkor a végén adok hozzá egy kis tejet.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet forrni tesszük egy lábosban egy csipet sóval.
  2. Amikor felforrt, belekeverjük a zabpelyhet, és folyamatosan kevergetve 5 percig főzzük. Ezalatt jól besűrűsödik.
  3. A tűzről levéve belekeverjük az apróra vágott aszalt gyümölcsöt és hűlni hagyjuk.
  4. Ha már langyosra hűlt, belekeverjük a mézet is. Ha nagyon megkeményedne, kevés tejjel lazíthatunk rajta.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 233 946
elküldve: 17
receptkönyvben: 943
elkészítve: 39/44
Facebookon megjelent: 5

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: reggeli, vacsora
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
kategória: édes krém
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

MolnarE
MolnarE Thu, 2015-04-09 11:21

En zabkasa fuggo vagyok :D Hidegvizben kezdem el fozni kis soval - 1 resz zabphehely 2 resz viz -, mikor besurusodik meg fozes kozben tejjel higitom megfelelo surusegure. 5 perc fozes utan izesitem fahejjal es cukorral/mezzel es sok mazsolaval! Mennyei!

divica
divica Thu, 2015-04-09 09:37

Nekem is gyakori reggelim, tejben főzöm, utána fagyasztott gyümölcsöt teszek bele télen, ami tüstént le is hűti, nagyon hamar elkészül. Nyáron meg friss gyümölccsel szoktam készíteni. Sokszor teszek bele mézet és fahélyat is.

Keti27
Keti27 / Keti27 Thu, 2015-04-09 07:19

Én Borcsihoz hasonlóan egy müzlis tálba teszek zabpelyhet, annyi tejjel öntöm le, hogy ellepje, és aszalt gyümölcsös müzlivel ízesítem. (én hideg tejjel eszem, pár perc után így is tök jól bedagad)
olcsó, finom, pár perc alatt megvan és bekanalazható még a rohanós reggeleken is. :) na meg valóban laktatóbb, mint a sima müzlik

andiv208
andiv208 Tue, 2014-04-08 17:40

Én régebben tejből csináltam a kását. Egyszer viszont foghúzás után (ugyebár nem lehet tejterméket fogyasztani) megkívántam reggelire. Úgyhogy kipróbáltam vízzel, diétás szilvalekvárral és így is isteni finom :)

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Thu, 2012-07-19 15:41

Kedves Toma!
Viz es tej keverekevel keszitettem fele-fele aranyban, meghintettem egy kis kakaoporral es mezzel edesitettem. Gyorsan elkeszul, fincsi es a kisfiam is imadta. Kiserletezni fogok a szaritott gyumolcsos es egyeb verziokkal is, olyan egyszeru :) Orulok, hogy kiprobaltam!
Szep napot!
Chococat

miraszlava
miraszlava Tue, 2012-06-05 18:03

Én banánnal szoktam enni minden reggel, nagyon finom és tápláló! :)

belin
belin Thu, 2011-06-02 20:05

Kétszer próbáltam. Egyszer vízben főztem meg és reszelt almával ízesítettem. Ezt a 9 hónaposomnak készítettem. Evett is belőle, úgy tűnt ízlett neki. A második adagot magamnak, tejjel főztem, és kakaóporral édesítettem. Valami édeset kívántam. Hát szuper!

bimbrandy
bimbrandy Tue, 2011-02-22 19:04

Itt Angliaban ahol elek, a zabpehely az atlag reggeli resze, es barmelyik boltban lehet kapni kis adagokban csomagolt, kulonfele izesitesu zabkasakat. A legnepszerubb fajta olyan, hogy kis papirtasakokba van kiadagolva, a tasak tartalmat bele kell onteni egy bogrebe, az ures tasakot ezutan felonteni tejjel, bele a bogrebe, mikro, feluton egyszer megkeverni, es mar kesz is van. En szoktam bele meg extra gyumolcsot es fahejat tenni, vagy lekvart, ugy is nagyon finom.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-02-22 16:10

én eddig csak tejjel csináltam de majd kipróbálom a vizes változatát is meg a mikrósat is. köszi a receptet.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-11-08 14:12

én még nem probáltam ki, mert nem tudtam,hogyan kell elkésziteni,de mostmár kiprobálom.köszi a receptet.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-06-28 16:25

Nekem nagyon ízlett, igaz én tejben főztem, mint a tejbegrízt, reszeltem rá almát és diót, még egy tányérral repetáztam. Evés közben még gondoltam, jó házi lekvárral v. szörppel is lehet változatossá tenni, v. más gyümölcsökkel is, most van a szezonja. Aki megcsinálja nem bánja meg, öt perc és olcsó is. Jó étvágyat Mindenkinek!!!

zederta
ze(n)derta / zederta Wed, 2010-06-30 07:28

egészséges, gyors, változatos... a jó reggeli legfőbb jellemzői ;-)
köszönöm, hogy megosztottad velünk a tapsztalataidat, Ildixy!
üdv,
toma

bor-csi
Borcsi / bor-csi Thu, 2010-02-25 17:42

Sziasztok!

Egy ideje nekem is rendszeres vendég a zabkása a reggeliző asztalon! Két oka van, magas rosttartalma miatt nagyban segíti az emésztést, valamint azzal a módszerrel ahogy én készítem még a legrohanósabb reggelbe is belefér, bele a kis ételtartó dobozkába, és viszem is magammal.
4-5 kanál zabpehely ráöntünk annyi tejet, hogy 1-2 ujjnyira ellepje, be a mikróba 2 perc alatt kész, kakaóporral vagy baracklekvárral szoktam enni:)
Mindenkinek tudom ajánlani!
Most kedvet kaptam és holnap mézzel és aszalt szilvával is kipróbálom :)

welli
welli Thu, 2012-07-05 09:55

Fentebb írta egy hozzászóló az angliai kiszerelést és gyors elkészítést. ÉN is így ettem a zabpelyhet, amíg el nem fogyott (én az USA-ból hoztam haza a Wholefoods nevű organic marketből) :( A kis tasak tartalmára minimál mennyiségű forró vizet kell önteni, megkeverni, várni 2-3 percet és már ehető is.
Ugyanezt szeretném magam is elkészíteni. Mit javasoltok, hogyan lehet leggyorsabban elkészülni vele? (általában ez az 5 percem van reggel indulás előtt az elkészítésre, további 5 a megevésre) Működhet az vajon, hogy a natúr zabpelyhet ugyanígy leöntöm a forró vízzel, megkeverem, majd hagyom állni pár percet, utána teszek hozzá gyümölcsöt/mézet/fahéjat, stb és már eszem is?
Köszönöm előre is a válaszokat, javaslatokat.

Pinky
Pinky Sun, 2010-01-24 14:15

Szia!

Kipróbáltam a zabkásádat, és nekem is ízlett! Igaz, hogy az elején tényleg kicsit fura az íze, de meg lehet szokni:)
Köszi a receptet!
Pinky.

zederta
ze(n)derta / zederta Sun, 2010-01-24 21:47

szia Pinky!
és nem is tart sokáig az aklimatizálódás. csak jó adag aszalt gyümölcsöt kell belekeverni az elején, aztán szépen fokozatosan lehet csökkenteni az adagot, hogy a zabkása íz átvegye az uralkodó íz szerepét.
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2008-08-16 21:17

Én is hasonlóan csinálom, csak aszalt gyümölcs helyett almát reszelek bele, kevés fahéjjal izesitem és darált diót is teszek bele, kevés mézzel édesitem. Nagyon finom.

442
zabpehely 300 g
víz 1 l
1 csipet
aszalt gyümölcsök 200 g
méz 2 ek