Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zabkorpás teljes kiőrlésű kenyér

Zabkorpás teljes kiőrlésű kenyér
Zabkorpás teljes kiőrlésű kenyér
50 perc / előkészület: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nincs jobb egy finom, meleg, házi készítésű kenyérnél! :) ...a kelesztés miatt több időt vesz igénybe, de hidd el, megéri! :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ahhoz, hogy még tartósabb legyen, előre megfőzhetünk 1 kis fej krumplit, és összenyomva belekeverhetjük a tésztába. A kenyér tetejét akár 1 tojássárgájával is megkenhetjük még a sütés előtt, ettől szép aranybarnára sül.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először összekeverjük a száraz hozzávalókat, kimérjük a lisztet, a zabkorpát, hozzáadjuk az élesztőt és a sót.
  2. Majd hozzákeverjük a tejet és a vizet. Ezt jól összedolgozzuk, kb. 5 percen keresztül gyúrjuk.
  3. Beletesszük egy tálba, lefóliázzuk a tetejét, majd jól bebugyoláljuk konyharuhába, és meleg helyen kb. 1,5-2 órán keresztül kelesztjük.
  4. Ha az idő letelt, a tésztánk megkelt, még egyszer alaposan átgyúrjuk.
  5. Sütőpapírral kibélelt, kivajazott négyszögletű sütőformába szétterítjük a tésztát, kb. fél centis vágásokat ejtünk a tetején egy kés segítségével. Előmelegített sütőben 150 fokon, kb. 35-40 percig készre sütjük.
  6. Ha úgy látjuk, kész (tűpróbával ellenőrizhetjük), miután kivettük, vizes kézzel végig simítjuk a tetejét, és ettől finom ropogós lesz. :)
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 15 614
elküldve: 7
receptkönyvben: 145
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Tóth- Szabó Alexandra

Mióta szakács: 2014.12.19.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
mikor: reggeli, uzsonna
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

házi kenyér, teljes kiőrlésű kenyér, zabkorpás kenyér

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tjulia
tjulia / tjulia Fri, 2015-06-05 09:00

Tönkölykorpából és tönkölylisztből készítettem el, és nagyon finom lett! Sőt, a vége kb egy hetig megmaradt, és simán ehető volt lekváros kenyérként :-)

geripeti
geripeti Mon, 2015-03-02 21:37

Kedves Alexandra! A kenyér teljes kiörlésű tönkölylisztből, vagy sima teljes kiörlésű lisztből készült? Vagy ez esetben mindegy? Köszönöm előre is, Petra

371
teljes kiőrlésű liszt 350 g
zabkorpa 100 g
instant élesztő 1 tasak (7 gr)
1 teáskanál
növényi tej 1 dl
víz 1.5 dl