Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zabos kalács

Zabos kalács
Zabos kalács
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden évben sütök kalácsot, idén pedig úgy döntöttem, kicserélem a liszt egy részét rosttal telibb lisztekre. Izgultam, hogy sikerül-e, de szerencsére első próbálkozásra is nagyon szép, finom és omlós lett!

hozzávalók / 8 adag

tészta

tetejére

ajánlat

El lehet készíteni édesebben is, sósabban is, attól függően, ki hogy szereti! :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kb. 1 dl langyos tejben elkeverünk egy teáskanál mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
  2. Egy tálban összekeverjük a liszteket és a sót, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a 2 tojássárgáját és az olvasztott vajat. Kicsit összedolgozzuk, és apránként hozzáadagoljuk a langyos tejet, annyit, amennyitől lágy, de még jól gyúrható tésztát kapunk.
  3. Gombócba gyúrjuk, és 1 órán át lefedve, meleg helyen kelesztjük.
  4. Mikor szépen duplájára kelt, lisztezett felületen átgyúrjuk, 3 részre osztjuk, és hengerekké sodorjuk őket, majd pedig egyszerűen összefonjuk, mint egy copfot. A két végét pedig kicsit alátűrjük, hogy szép legyen.
  5. Lisztezett tepsibe helyezzük, és újra kelesztjük kb. 30-45 percig.
  6. Sütés előtt lekenjük a tetejét a megmaradt tojásfehérjével, megszórjuk kis zabpehellyel, és 170 fokon kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x25 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 28
össznézettség: 10 703
elküldve: 1
receptkönyvben: 102
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptlesők

Mióta szakács: 2016.01.12.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kalács, húsvéti kalács, fonott kalács, vajas kalács

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

352
finomliszt 300 g
teljes kiőrlésű liszt 100 g
zabpehelyliszt 100 g
tojássárgája 2 db
tej 3 dl
friss élesztő 21 g
méz 1 teáskanál
vaj 80 g
0 ízlés szerint
tojásfehérje 2 db
zabpehely 5 g