Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zabos-magos reggeli zsemle

Zabos-magos reggeli zsemle
Zabos-magos reggeli zsemle
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Elkészítése a bagel-hez hasonló, bár a lisztek miatt kicsit más lesz a végeredmény. :) A chia-mag más néven az aztékzsálya, chia (ejtsd: csia) mag egészségvédő hatása miatt világszerte egyre népszerűbb, kiváló beltartalmi értékeinek köszönhetően: gazdag omega-3 esszenciális zsírsavakban, antioxidánsokban, rostokban és sok létfontosságú aminosavban. A benne lévő hatóanyagok kedvezően befolyásolhatják az olyan állapotokat, mint magas vérnyomás, magas koleszterinszint, szívbetegségek, 2-es cukorbetegség, száraz bőr, ekcéma, sebek esetén. Az agy munkáját segíti, enyhítheti a depressziót, javíthatja a koncentrációt. Csökkentheti a fáradékonyságot. A tésztába azért tettem, mert mint a lenmag is, kicsit helyettesíti a tojást, a tészta jobb állagú lesz.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

  • 1 ek tej (a kenéshez)
  • 1 ek lenmag (vagy szezámmag, chia-mag, zabpehely)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 200 C-ra előmelegítjük a sütőt. A tepsit szilikonos sütőlappal béleljük ki vagy kiolajozzuk.
  2. A liszteket, a zabpelyhet és az 1 tk magot a sóval elkeverjük.
  3. A meleg vízhez adjuk a cukrot, majd az élesztőt belemorzsoljuk, és felfuttatjuk.
  4. Hozzáöntjük a lisztes keverékhez, és géppel vagy kézzel jól kidagasztjuk a tésztát. Meleg helyen 40-60 percet pihentetjük.
  5. A tésztát hengerré sodorjuk, és 8 felé vágjuk, majd a tésztadarabokból kis gombócokat gyúrunk, és egy fakanál végével lyukat fúrunk a közepükbe.
  6. A szilikonos lappal borított tepsire tesszük őket, és letakarva 20 percig pihentetjük.
  7. Egy nagyobb fazékban vizet forralunk.
  8. 2-3 zsemlét a lobogó forró vízbe csúsztatunk, 20 másodperc (!) múlva megfordítjuk, ezt a felét is hagyjuk 20 másodpercet főni, majd kiemeljük, lecsepegtetjük, és visszarakjuk a tepsire.
  9. Megkenjük a tejjel, megszórjuk a magokkal, és 190 C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Már  langyosan tehetjük a reggelizőasztalra.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x40 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 757
elküldve: 2
receptkönyvben: 108
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: 1

szakács

Nicki

Mióta szakács: 2012.04.10.
49 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: bagel, kifli, pita, buci, perec, briós, hamburger-buci, burek, édes leveles, croissant

egyéb elnevezések

magos zsemle, zabpelyhes zsemle, tönköly zsemle, chia magos zsemle, lenmagos zsemle

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sz.nikolka
sz.nikolka Fri, 2016-06-17 06:57

Kisebb változtatásokkal elkészítettem ezt a péksütit. Szerintem a 1,5 dkg só iszonyat sok. Én csak másfél teáskanállal tettem bele (az 1,5 dkg az kb 3-4 tk). Illetve a cukorból is a felét tettem bele, de nekem még így is édes lett egy picit. Egyébként finom ez a zsemlécske, még másnap is jó volt a tésztája. Ja meg még tettem bele két ek olajat is és csak 3 dl vizet. Nekem így tökéletes volt a recept.

469
finomliszt 15 dkg
zabpehelyliszt 10 dkg
tönkölybúza liszt 10 dkg
durumliszt 5 dkg
zabpehely 5 dkg
1.5 dkg
nádcukor 3.5 dkg
víz 3.5 dl
chiamag 1 tk
friss élesztő 3 dkg
tej 1 ek
lenmag 1 ek