Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zabos vajas kifli

Zabos vajas kifli
Zabos vajas kifli
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Foszlós vaníliás kalács receptemet alakítottam át sós változatra. Eredetileg csak fehér kenyérlisztből terveztem, de már jobban kedveljük a rostos, sötétebb liszteket; amik egészségesebbek is. Ezt a tésztát egyharmad teljes kiőrlésű liszttel, zabkorpával és zabpehellyel dúsítottam. 12 kis puha, ruganyos, habkönnyű kiflim lett ebből az adagból; langyosan már ettük is!

hozzávalók / 6 adag

  • 2 bögre fehér kenyérliszt
  • 1 bögre teljes kiőrlésű liszt
  • 1,5 tk instant élesztő (vagy 2-2,5 dkg friss)
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 1 ek zabpehely
  • 1 ek zabkorpa
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl kefir
  • 1 dl tej
  • 1 dl langyos víz (ha kell, adjunk még hozzá kb. 0,5 dl-t)

ajánlat

Ha reggel 8-9-kor dagasztjuk a tésztát, akkor ebédhez frissen tálalhatjuk a langyos kifliket. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. langyos hozzávalókból sima, fényes, közepesen lágy tésztát dagasztunk, majd 1 órát langyos helyen kelesztjük, mialatt duplájára nő.
  2. Ezután kettévágjuk, és lisztes vagy olajos deszkán egymás után 5 mm vastag, kör alakú lapot nyújtunk, mindkettőt 6 cikkre vágjuk, majd a cikkeket egyenként a hosszanti oldaluktól feltekerjük.
  3. A 12 kiflit (3 cm-re egymástól) sütőpapírral fedett sütőlapra tesszük pihenni, 30 percet. Közben előmelegítjük a sütőt 230 fokra (kis vizes edénnyel az aljában).
  4. Sütés előtt a kifliket lepermetezzük vízzel, megszórjuk tetszés szerinti magokkal, esetleg kis sóval, majd a forró sütőben sütjük 10 percet, azután levesszük a hőt 200 fokra, és aranybarnára sütjük.
  5. Sütés után rögtön lepermetezzük vízzel, és lekenjük olajjal (én házi chili olajjal kentem le őket).
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 350
elküldve: 13
receptkönyvben: 443
elkészítve: 12/12
Facebookon megjelent: 1

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: hamburger-buci, buci, zsemle, bagel, croissant, perec, pita, burek, briós, édes leveles

egyéb elnevezések

házi kifli, vajas kifli, kifli teljes kiőrlésű liszttel

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dolimon
dolimon Sat, 2013-10-12 12:39

Szia Torma! Imádjuk a receptedet, gyakran készül is nálunk, de most azt találtam ki, hogy kelesztés után szépítgetem a cipót picit, és egészben teszem be a sütőbe, hogy kenyér legyen. Szerinted?

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-10-13 00:01

Persze, nyugodtan lehet varialni!Lehet egyszeru gombolyu cipot formalni, vagy kinyujtani felcenti vastag teglalap alakra es megkenni barmilyen sos toltelekkel (pl paprikas sult hagyma az nagyon mutatos!), fokis, kapros turoval, vagy megkenni pizzaszosszal es megszorni szalamival, kolbasszal....aztan hosszaban feltekerni....vegtelen a variacio. Ne felejtsd, ha kenyeret sutsz, akkor hosszabb lesz a kelesztesi es sutesi ido!!! Kellemes kenyerezest, jo hetvegevel, udv, Torma :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2013-06-15 08:34

Gyönyörűek a kiflik. Szerintem is finom a zabos péksüti. Szép hétvégét! (Most lesz Jenő és Rozi első munkanapja. Frissecskék még, 1 hetesek, de azért próbára teszem őket. Küldj légy szíves egy kis erősítést nekik!). :)))P: Vass

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-06-15 09:20

Szia Vass, köszi :) Tõlem mindig megy az erõsítés, fõleg vadkovász-ügyben!
Egy új dolgot olvastam (vadkovászos sütés), hogy akkor kész a tészta a sütésre, ha gyengéden megnyomod egy ujjal és NEM ugrik vissza. Ha visszaugrik a tészta, akkor kell még várni!!!
Remélem ez segít, mert ezen sokat agonizáltunk....
Talán bagettet, vagy péksütit süssél a fiatal kovásszal; egy kenyeret nehezebb megemelni nekik...viszont, ha jó buborékos-habosak, akkor van erejük! Sok sikert, T:)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2013-06-15 14:35

Nagyon köszönöm, ez tényleg hasznos információ, pont fordítva gondoltam volna. Viszont a kocka el van vetve, mert már növekszenek a formában, amiben sütni fogom. Érdekes módon Jenő (a fehér) erősebb, őt tönkölybúzalisztből készítettem. Nem leszek türelmetlen, majd összeszedik magukat. Viszont az email címeddel valami van, mert nem tudtam rá elküldeni a képet, amit szerettem volna. Majd megjelenik. Most már kivárjuk. Sok szeretettel: Vass

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-06-17 02:06

Jól működik az email címem; ott van a szakács oldalamon jó ideje!

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-06-15 01:41

Köszönöm Piroska :) kellemes hétvégét; itt a nyári szünidő, biztos sokat "unokázol"! Puszi, Torma :)