Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zabpehelyfelfújt mézesen

Zabpehelyfelfújt mézesen
Zabpehelyfelfújt mézesen
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Valami egészséges, majdnem "édességet" szerettem volna készíteni, amiből a 17 hónapos kisfiamnak is lelkifurdalás nélkül adhatok, de még az én fogyókúrámba is belefér. Igen kellemes, diszkréten édeskés ízű, leginkább a császármorzsáéra emlékeztető állagú lett ez a felfújt. (Amúgy életem első felfújtja.) Nekem ez így pont elég volt, csak a díszlet kedvéért öntöttem nyakon Anyukám isteni, házi meggylekvárjával. Ezt a verziót inkább az édesebb szájúaknak ajánlanám. :-)

hozzávalók / 6 adag

A felfújthoz

A forma kikenéséhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Felforraljuk a tejet, s ezzel egyidőben megolvasztjuk egy magasabb falú, kis edényben a vajat.
  2. A vajon kevergetve felforrósítjuk a zabpelyhet, majd ráöntjük a forrásban lévő tejet. Amint újra forr, szorosan lefödjük (én az edényke tetejét tettem rá, meg azt még egy konyharuhába bugyoláltam), s a tűzről levéve szépen hűlni hagyjuk.
  3. A tojások sárgáját először magukban, majd a mézzel jó habosra, fehérre keverjük.
  4. Hozzáadjuk a tejfölt, valamint a megpuhult, langyosra hűlt zabpelyhet.
  5. A tojások fehérjéből nagyon kemény habot verünk, s óvatosan beleforgatjuk a sárgájás-zabpelyhes egyvelegbe.
  6. Egy őzgerincformát (kuglófformát / 8 személyes pudingformát / szufléformákat) kivajazunk, meghintünk zabliszttel, a masszát belesimítjuk. (Itt jegyezném meg, hogy az én kuglófformámban épp csurig ért az egész, így féltem, hogy ki fog folyni, de nem tette - a magassága nem, csak az állaga változott.)
  7. Előmelegített sütőben kb. 40 percig (a kis formákat 25-30 percig) sütjük.
  8. Azon forrón tányérra borítjuk, ha kell, fölszeleteljük. Ízlés szerint lekvárral, szörppel, gyümölcsöntettel ízesíthetjük.

  • sütési hőfok: 165°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 26 298
elküldve: 5
receptkönyvben: 645
elkészítve: 22/33
Facebookon megjelent: -

szakács

Zit

Mióta szakács: 2009.06.15.
51 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – B vércsoport
szezon: bármikor
kategória: felfújtak
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézes zabpehelyfelfújt

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fantzi
Fantzi Sat, 2013-04-27 13:48

alig akart megsülni, aztán pedig alig tudtam kiműteni a kuglóf formából :( a szépségén ugyan csorba esett, de az íze ettől nagyon finom (legközelebb azt hiszem finomliszttel fogom kikenni a formát)

minabe12
minabe12 Wed, 2013-02-20 17:11

Nagyon jó ez a recept, rendszeresen csinálom vacsira. A rizskókhoz tudnám hasonlítani, de ez sokkal jobb!

sedo78
sedo78 Sat, 2012-02-18 21:15

Én ezt azért sütöttem meg, mert volt itthon maradék zabpehely és nem akartam kidobni. Csak pakolgattam jobbra-balra... gondoltam, keresek hozzá vmi receptet!
Nos, asszem, mehetek újra zabpelyhet venni! :-))) Érdekes süti, nekem a csokitó jutott az eszembe róla, de valami szuper finom! Alig győztük lapátolni! Köszönöm! :-)

Katalin65
Katalin / Katalin65 Thu, 2011-08-04 17:51

Szia!
Most sütöttem meg. Nagyon finom és jó állagú lett! Többször fogom ezt sütni, mert hamar kész van, egészséges, laktató és mikor az "ennék valami finomat, édeset, lekvárosat" érzetek rám törnek, akkor ez tuti biztos nyerő kaja :-) Sok köszönet érte! Üdv! Kati

Judith75
Judith75 Mon, 2011-06-27 14:46

Nagyon örülök ennek a receptnek.Már egy ideje készítek liszt helyett zabpehelyből sütiket(palacsinta,császármorzsa).Ezt is el fogom készíteni.Köszönöm!

mosolytav
mosolytó / mosolytav Mon, 2011-06-13 13:30

Köszönöm szépen a receptet, nagyon finom lett! Annyiban egészítettem még ki, hogy raktam bele egy kiskanál fahéjat - az illatán érzik, az ízén nem -, egy kis kókuszt és két marék mazsolát. :) Az egész családnak ízlik, a fele még melegen elfogyott. :)

Beki
Beki Sun, 2011-05-15 09:09

Van egy problémám ezzel a süteménnyel: nem tudom abbahagyni!!! :D

Mindjárt sütöm a második adagot. :)

Amúgy jó hatással van az emésztésre, hamar telít és fogyókúrába is belefér. Csupa jó előny! És a méz miatt is egészséges!

Amúgy is nagy zabpehely fogyasztó vagyok, egész raktárkészletem van itthon aprószemű zabpehelyből.

Amúgy házi szilvalekvárral és fahéjjal nagyon isteni. Finom reggeli.

Egy kis kedvcsináló azoknak, akik kételkednének ebben a süteményben:

Nagyon ajánlom a zabpelyhes dolgokat (zabpelyhes sütemény, zabkása, müzli zabpehellyel, zabos kenyér) azoknak, akiknek lassú az emésztésük, mert minden kellemetlenség nélkül rendeződnek a dolgok odabent a zabpehely rendszeres, napi fogyasztásával.
Még a pattanásokra is jó hatással van, mert hamarabb kiürülnek a méreganyagok a belekből.

Szilvalekvárral, aszalt szilvával kombinálva pedig csodákat tesz. :)

eve1122
Szabó Éva / eve1122 Sat, 2010-10-30 23:32

Sya! Meg tudnád nekem mondani,hogy a formák, amiket használtál milyen űrtartalmúak? Köszi :),

Zit
Zit / Zit Sun, 2010-10-31 10:50

Szia! Sajnos fogalmam sincs. :-((( Én egy középen lukas, magas peremű kuglóf formát használtam. A pereméig megtelt a cuccal, de ez nem emelkedik fel nagyon, szal nem kell pánikolni.

eve1122
Szabó Éva / eve1122 Wed, 2010-11-03 11:58

Áhhá :D A képen kis halmoknak tűnt a kuglóf :) Akkor mekkora az átmérője és a magassága?
Így már biztos jó lesz :) zabpehelykuglóf :D
Köszi :)

-Jaya-
-Jaya- Thu, 2010-10-14 14:21

Sziasztok!
Nagyon finom lett a süti, teljesen olyan, mint a hagyományos rizsfelfújt, csak egészségesebb. : )
Én még felturbóztam a tetejét egy kis fahéjas cukorral kevert reszelt almával. Hát nem lett rossz... : )

rekaanya
rekaanya Wed, 2010-09-22 10:06

Már másodszor készítem el, és nagy siker nálunk is. A legutóbbi alkalommal kicsi mazsolát és néhány szem apróra vágott aszalt szilva került bele. Közel 20 kilón vagyok már túl :) és nagyon klassz, hogy van, amit néha én is megehetek büntetlenül és még egészséges is. Köszönöm NEKED, várom a továbbiakat:))

Zit
Zit / Zit Thu, 2010-09-23 18:52

Nagyon szépen köszönöm a bíztatást, igyexem mielőbb feltölteni az azóta felgyülemlett sok-sok receptemet. (Csak már jutnék el odáig!) Remélem, azokkal is sikerül majd örömet okozni!

Michiyo
Michiyo Mon, 2010-06-28 18:57

Ez nagyon yo kis recept! :) Ma megcsináltuk a Lilla féle turbós változatát, szupergyorsan lett kész ez a nagyon egészséges és finom étel. :)

Zit
Zit / Zit Tue, 2010-06-29 09:48

Nagyon örülök neki! :-)) Nálunk is nagy kedvenc. :-))

LillaB777
LillaB / LillaB777 Thu, 2010-05-27 19:30

Szia Zit, Azóta még egyszerűbbre vettem a figurát! Lábasban odateszem főni a tejet, a zabpelyhet, a mézet és a vajat. Felforr, elzárom, hadd dagadjon, puhuljon és hűljön kicsit. Aztán a tejfölt és a sárgáját belekeverem. A fehérjét habbá verem, beleforgatom s kész, megy a sütőbe. Ugye nem baj hogy ennyire leegyszerűsítettem? De működik így is. Finom, mindenki dícséri, odáig van érte. Azt imádom mikor még langyos, s nem elkvárt hanem mézet csorgatok a tetejére. Nyami!

Zit
Zit / Zit Thu, 2010-05-27 20:33

Áááá, Lilla, marha jól nyomod!! :-D Ezentúl én is így fogom csinálni, nagyon köszönöm a segítségedet! 2 Gyerkőc mellett nem vagyok időmilliomos, ergo, minél egyszerűbb, annál jobb. Szuper vagy! És én is méz párti vagyok. :-)

LillaB777
LillaB / LillaB777 Tue, 2010-04-20 19:01

Szia! nos, én csak az alapanyagokat írtam ki magamnak...fejből csináltam a receptet és először csak fele adagot, biztos ami mégsem alapon, ha nem sikerülne jól. Tehát kimértem edénybe a zabpelyhet, beleöntöttem a tejet, felforraltam őket, fedő alat, lezártam, ronggyal letakartam ahogy írtad (erre emlékeztem pontosan egyedül:-) ), addig a vajat mézzel megolvasztottam, másik edényben. vártam míg kihül és megpuhul a zab, beleöntöttem a vajas-mézet, beletörtem a tojássárgát, tejfölt, elkevertem; fehérjéből habot vertem s azt szépen belekevertem, s ment a tepsibe, sütőbe ami már forró volt, mert tudom h a felfújthoz az kell. Most kicsit hosszúnak tűnik így, de gyors volt az egész mindenképpen. S nagyon finom lett, kellemesen édes, nem is tettem rá lekvárt sem. Így is kitűnő volt. Köszi mégegyszer!

Zit
Zit / Zit Tue, 2010-04-20 20:12

Én is köszönöm ezt a leírást, legközelebb én is így próbálom majd elkészíteni! :-)

LillaB777
LillaB / LillaB777 Tue, 2010-04-20 09:58

Szia! Én kicsit egysezrűsítve készítettem el, de így is feljött, s szépen megsült. NAGGYYON finom volt! Köszi a receptet.

Zit
Zit / Zit Tue, 2010-04-20 13:34

Nagyon-nagyon szívesen! :-) Megkérdezhetem, mit egyszerűsítettél rajta? Hátha egyszer nekem is kell majd, idő hiányában.

reeqq
reeqq Fri, 2010-04-16 18:59

szia
biztos, csak én vagyok értetlen, de az elején miután a zabpelyhet összekevertem a vajjal és ráöntöttem a tejet, visszateszem a gázra, hogy újra forrjon?
amúgy nagyon guszta :)

Zit
Zit / Zit Fri, 2010-04-16 19:56

Szia! Dehogy vagy értetlen. :-) Szóval: először is megolvasztod a vajat, hogy sercegjen, DE, ezzel párhuzamosan, EGY MÁSIK EDÉNYBEN felteszed forrni a tejet is. A vajra rádobod a zabpelyhet, kavargatod rajta pár percig, majd, amint kész a tejed, azt is ráöntöd a zabpelyhes kulimájszra. Közben nem veszed le a tűzről/főzőlapról! A zabpelyhes edény alatt (amiben már utóbb a tej is benne lesz) folyamatosan ég a láng. Szóval, miután már a tejjel együtt kavargatod őket, pár pillanat, és az öntés következtében valamicskét lehűlt tej újra forrni fog (zabpelyhestül), na EKKOR ZÁROD EL a gázt (vagy amid van). Én olyankor félreteszem az edényt és rajta a fedelével még egy konyharuhába is jól bebugyolálom, úgy hagyom állni. Remélem, így már érthetőbb. :-)

408
zabpehely 20 dkg
vaj 5 dkg
tej 5 dl
tojás 4 db
méz 15 dkg
tejföl 4 ek
vaj 1 ek
zabpehelyliszt 1 evőkanál