Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zabpelyhes zsömlék

Zabpelyhes zsömlék
Zabpelyhes zsömlék
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vissza kell édesgetnem az életembe a rozslisztet, amit néhány éve méltatlanul száműztem. Akkoriban ugyanis annyi rozskenyeres szendvicset erőltettem magamra pusztán az egészséges táplálkozás jegyében, hogy a könyökömön jött ki. Elegem is lett belőle egy időre. Aztán rájöttem, hogy nem kell mindent olyan komolyan venni. Azóta váltogatom a liszteket, de a rozsra eddig nem tudtam rászánni magam. Aztán kipróbáltam ezt a zabpelyhes-rozsos zsömlét, és azonnal a bűvkörébe vont. Ezek 8 cm átmérőjű kicsi zsemlék lesznek, már ha 16-ot készítünk. Darabonként 5,5 dkg-osak, tömegük tehát mint egy bolti zsemléé, csak a méretük kisebb. Mégis magasan felette állnak a boltinak. Ezek ízletesek, puhák, laktatóak, sőt, még egészségesek is. :)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 4 dl vizet 1 mk sóval felforralunk. Belekeverjük a zabpelyhet, és hűlni hagyjuk.
  2. 1 dl langyos vízben elkeverjük az élesztőt és a mézet.
  3. A liszteket összeöntjük, hozzáadjuk a 2 mk sót, a langyosra hűlt zabpelyhet, az élesztős vizet, és tésztát dagasztunk. Ha szükséges, közben kis vizet még öntünk hozzá.
  4. Letakarva 1 órán át kelesztjük.
  5. Ekkor lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, hengerré formáljuk, és 16 egyforma darabra vágjuk. Kis gömböket formázunk, és sütőlemezre tesszük. Letakarva kelesztjük még fél órát.
  6. Forró sütőben szép pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35x35 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 216
elküldve: 4
receptkönyvben: 298
elkészítve: 9/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: perec, édes leveles, hamburger-buci, pita, bagel, burek, croissant, kifli, briós, buci

egyéb elnevezések

zabpelyhes-rozsos zsemle, rozslisztes zsemle, zabpelyhes zsemle

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bogczi
bogczi / bogczi Fri, 2016-11-18 13:00

Hűha, hát ízre nagyon finom, bár nyomik is rondák lettek, illetve nagyon aprók.. :D De az íze kárpótol, a rozstól kellemesen földes, a zabtól meg nekem picit édeskésnek hat és ez a két íz együtt isteni. :) Sajtkrémmel és friss paprikával szerintem verhetetlen :))

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2016-11-19 07:45

Örülök, hogy ízlik. Írtam a bevezetőben, hogy ezek nem olyan nagy zsömlék, mint a bolti felpuffasztott rémségek, viszont sokkal tartalmasabbak. Szóval ne zavarjon, hogy nyomik lettek. :) Hú, most kedvet is kaptam hozzájuk, megyek mindjárt dagasztani egy adaggal! Üdv: Fahéj

zsulie
zsulie Mon, 2016-03-07 10:28

Kedves Fahéj!

Nagyon finom ez a zsemle, most már heti 1x-2x sütöm. Nagy kedvenc lett. Készül belőle már baguette is.

Annyi a kérdésem ezzel a recepttel kapcsolatban, hogy neked hogyan sikerült ilyen igazi zsemle formájúra. Az enyéim, bármennyire formázom őket, kelés és sülés közben ellapulnak. Anyósom sós fánkocskáknak hitte őket és a kinézetük miatt nem akarta megkóstolni, az ízük miatt pedig abbahagyni : ).
A színűk sem túl étvágygerjesztő, inkább lisztes, bézs, a formázáshoz muszáj lisztet használom, mert a tészta elég lágy és ragadós. 200 fokon 30 percig sülnek légkeveréssel, az aljuk ugyan nagyon szép piros, a tetejük nem igazán.

Mindenesetre nagyon köszönöm a receptet, mert igazán finom, egészséges és laktató : )
Köszönettel: Zsülie

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2016-03-07 20:28

Kedves Zsülie!
Először is örülök, hogy megszeretted ezt a fajta zsömlét. Ötleteim a problémákra: Próbáld meg kicsit kevesebb vízzel összeállítani a tésztát. Ha keményebb a tészta, nem terül annyira. Lisztfüggő is a dolog, van hogy kevesebb vizet vesz fel a liszt, érdemes más-más malmok lisztjeit is kipróbálni. Formázásnál én azt csinálom, hogy a tésztát kissé ellapogatom kör alakúra, és a széleit behajtom középre. Ezt megcsinálom többször, aztán az egészet megfordítom, hogy az alja, ami szép sima, legyen felül. Jó dundira formázom, jó magasra, ha lehet, mert úgyis terül valamennyit. Ha nem olyan híg a tészta, akkor kevesebb liszt elég a formázáshoz. Sütés előtt vízzel meg lehet kenni a tetejét, az segíthet a színében. Sütés után azonnal is megkenheted hideg vízzel, az fényessé teszi a felületét. Ha pirosabb zsemléket szeretnél, kend meg őket sütés előtt egy kis felvizezett tejföllel.
Üdvözlettel: Fahéj

mermaid25
mermaid25 Sat, 2015-05-09 20:21

Imádom a zabpelyhet, és már régóta szerettem volna belőle zsemlét sütni. Megtaláltam hozzá a szuper receptet. Apró, puha, nagyon finom zsemlécskéim lettek :) Nekem már a "Szakács" elég ígéret volt arra, hogy sikert aratok a művemmel. Hálás köszönet a többiért és ezért a receptért is!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2015-05-10 20:14

Köszönöm, hogy így gondolod. Örülök, hogy jól sikerültek a zsemlécskék.
További jó sütés-főzést kívánok! Üdv: Fahéj

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2012-06-05 11:51

Az én zsemléim is "bénák" lettek, hiába gömbölygettem őket szépre, kelés közben ellapultak. Lehet, ha kicsi több lisztet tettem volna hozzá, masszívabb lett volna a tészta és megmarad kelés közben is a kerekded forma. Ezt leszámítva nagyon finom korongokat kaptam! Frissen az igazi. Másnapra nekem kicsit megszikkadt, de ezen meg segített pár perc a minigrillben.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-06-05 12:35

Igen, ha kicsit lágyabb lett a tészta a kelleténél, akkor ellapulnak. Ha viszont keményebb, akkor meg nem lesz olyan könnyű. Én se mindig találom el. Kenyér helyett is sütöttem már korongot. :)))
Örülök, hogy legalább az íze tetszett.
Üdv: Fahéj

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Mon, 2012-05-07 20:51

Szia Éva! De szép zsemléket tudsz gömbölygetni! Nekem ez nem megy, de komolyan, mindig bénák lesznek. Majd áruld el a technikáját! Puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-05-07 21:06

Kedves Gabi!
Rendben!:) Én ugyanúgy gömbölygetem, mint a túrógombócot vagy a kókuszgolyót (utóbbit persze sose szoktam készíteni, csak gondolom, hogy úgy gömbölygetném azt is) :))) Puszi: Éva

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Mon, 2012-05-07 21:18

Köszi! :-D Kókuszgolyót ezidáig csak egyszer gömbölygettem, és az olyan szép lett, h. fel is tettem a receptjeim közé. :-))) A zsemléket is úgy szoktam, de mégsem lettek lélegzetelállítóan szépek. Ezek szerint mégis béna vagyok. :-D Na, majd gyakorlom. Jó éjszakát, puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-05-08 13:59

Micsodaaa??? Hogyan lennél már béna? Ezt felejtsd is el. Akinek bármi gömbölyű sikerült egyszer, annak ez is fog. Szóval gömbölygess csak szorgalmasan, és meghálálják majd a zsömléid. :)))
Szép napot! Éva

vadaszedit
vadaszedit Tue, 2012-05-01 20:43

Elkészítettem ezeket a zsemléket. Nem volt itthon rozslisztem, így helyette teljes kiőrlésű búzalisztet tettem, de így is nagyon finom lett. Köszönöm a recepted.

563
zabpehely 12 dkg
kenyérliszt BL80 35 dkg
rozsliszt 10 dkg
3 kk
élesztő 3 dkg
méz 2 ek
víz 5.5 dl