Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zabvajas pirítós főtt eperrel

Zabvajas pirítós főtt eperrel
Zabvajas pirítós főtt eperrel
25 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Zabtejet készítettem magamnak a kávémba, és a szűréskor megmaradt sűrű zabvajat fel szerettem volna használni valamilyen módon.

hozzávalók / 1 adag

Zabvajhoz

Főtt eperhez

  • 10 dkg eper (lehet fagyasztott is)
  • 1 dl víz (fagyasztott esetén)
  • 5 dkg barna cukor (ízlés szerint)
  • 1 kávéskanál fahéj (opcionális)

Pirítóshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

Zabvajhoz

  1. A zabot tegyük egy tálba, és öntsük fel vízzel úgy, hogy a zab egésze víz alá kerüljön. Hagyjuk ázni 15 percig. (Megj.: én nagyszemű zabbal dolgoztam.)
  2. Szűrjük le a zabot.
  3. Helyezzük turmixgépbe a lecsöpögött zabot, és öntsünk rá vizet. Addig turmixoljuk, amíg teljesen híg nem lesz. Ha szeretnénk, akkor ízesíthetjük vaníliaaromával vagy esetleg fahéjjal. Én botmixerrel csináltam, úgy is tökéletes eredményt kapunk.
  4. Szűrjük ismét át a zabot. Ekkor a folyékonyabb rész a zabtej, amely kávéhoz isteni, ami a szűrőn fennmarad, az a zabvaj. Minél kevesebb vízzel dolgozunk, annál nagyobb arányban kapunk zabvajat.
  5. A kész zabvajat tegyük lezárható dobozba, és tegyük a hűtőbe néhány órára. Persze enélkül is lehet használni, de könnyebb a kenyérre kenni, ha kicsit dermed a hűtőben. :)

Főtt eperhez

  1. 10 dkg-nyi epret tegyünk lábasba, és ízlés szerint cukrozzuk meg, adjunk hozzá fahéjat vagy vaníliaaromát. Ha fagyasztott eper van csak otthon, akkor érdemes egy kevés vizet adni hozzá, amiből később eperszörp is lehet. :)
  2. Az epret tegyük fel főni, és amikor már forrásban van, szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. A lecsöpögött levet szörpként, ha cukor nélkül csináltunk, akkor gyümölcsléként fogyaszthatjuk.

Pirítóshoz

  1. Két kenyeret tegyünk a kenyérpirítóba, és pirítsuk meg ízlés szerint.

Összeállítás

  1. A pirítósra kenjünk rá a zabvajat, tegyünk rá a leszűrt eperből.
  2. Mivel a zabvaj semleges ízű, egy kevés barna cukrot szórhatunk még rá, ha nagyon íztelennek érezzük.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 422
elküldve: 0
receptkönyvben: 18
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

krisztatoth

Mióta szakács: 2019.07.21.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli
szakács elkészítette: párszor készített receptek
adag: 1 főre
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tapas
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
költség egy főre: nem olcsó receptek
fogás: desszert

egyéb elnevezések

epres pirítós

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

oreganyo
oreganyo Mon, 2019-07-29 04:37

Kedves Kriszta! látom igyekszel egészségesen enni, pepecselsz a zabpehellyel, ügyes. Azt viszont nem értem, hogy a friss epret mi a csodának főzöd meg cukrosvizben? További jó főzőcskézést!
Öreganyó

oreganyo
oreganyo Mon, 2019-07-29 11:01

Bocsánat!
nem figyeltem, a friss eperre nem öntesz vizet.
Öreganyó

586
zabpehely 25 g
víz 1 dl
vaníliaaroma 10 csepp
eper 10 dkg
víz 1 dl
barna cukor 5 dkg
fahéj 1 kávéskanál
kenyér 2 szelet