Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zakuszka Zsizsu konyhájából

Zakuszka Zsizsu konyhájából
Zakuszka Zsizsu konyhájából
300 perc / előkészület: 60 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az első alkalom, amikor zakuszkát készítettem, de nagyon finomra sikeredett. Először Magyarországon ettem az egyik rokonomnál, aki Erdélyből hozott egy üveggel. Már akkor nagyon ízlett. És most, hogy kiköltöztem Székelyföldre, még többször tudtam ebből a finomságból enni. Idén úgy döntöttünk a párommal, hogy mi is elkészítjük a sajátunkat (az édesanyja segítségével).

Nem bántuk meg, mert nagyon finom lett. :)

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Kenyérre, sós péksüteményekre, kiflire, vastagon kenve isteni! Sós, főtt babot is lehet keverni a már megfőtt zakuszkához, nagyon finom lesz tőle!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A padlizsánokat, ha lehet szabad tűzön, egyben megsütjük. (Legjobb parázson, vagy valamilyen fém lapon.) Ha megpuhult, a héja feketére sült, akkor levesszük, és egy zacskóba tesszük, amit összekötünk, hogy kicsit párologjon. Közben megtisztítjuk a zöldségeket.
  2. Alaposan megmossuk a paprikákat, csumájától, magjától megszabadulunk. Megmossuk a paradicsomot is, és apró darabokra vágjuk. A lilahagymát megpucoljuk, megmossuk. Ugyanígy a sárgarépát is.
  3. Ha a padlizsán állt kb. 1 órát, akkor óvatosan lehúzzuk a héját úgy, hogy a tetején lévő szárral megfogjuk. Majd kicsit lemossuk. Rátesszük egy vágódeszkára, ami enyhén lejt, hagyjuk lecsepegni, és kihűlni. Ha kihűlt apróra felvágjuk, de ne mixeljük, mert a magok keserűek lesznek.
  4. A hagymákat kézi mixerrel vagy darálógéppel pépesre daráljuk. Majd kb. fél liter olajban üvegesre pároljuk. A tv paprikát is ledaráljuk pépes állagúra, majd hozzáadjuk a hagymához. Folyamatos kevergetés mellet megsütjük a paprikát is. Majd jön a szintén ledarált paradicsompaprika.
  5. Közben a paradicsomot feltesszük főni. Ha megfőtt, akkor kipasszírozzuk, és a levét visszatesszük a tűzre, hogy a víz elpárologjon valamennyire róla (attól függ, hogy mennyire akarjuk a zakuszkánkat folyósra).
  6. Közben ne feledkezzünk meg az éppen dinsztelődő paprika-hagyma egyvelegről! Kavarjunk bele többször is, nehogy odaégjen! És apránként hozzá kell tölteni a maradék fél liter olajat.
  7. A sárgarépát sós vízben nagyon puhára megfőzzük, majd leszűrjük, és villával összetörjük, vagy lehet kézi mixelővel is.
  8. Ha a paradicsompüré megfőtt, és úgy ítéljük meg, hogy éppen megfelelő az állaga az ízlésünknek, akkor hozzáönthetjük a zakuszkához. Így együtt tovább főzzük, majd jöhet bele a sárgarépa is és a padlizsán, majd a két csapott evőkanál kristálycukor. Sózzuk, borsozzuk az ízlésünk szerint!
  9. Kb. 3-4 órán át kell összesen főzni. De kell közben kóstolgatjuk, és amikor megfőtt minden, akkor lekapcsolhatjuk. Még forrón kavarunk hozzá valamilyen tartósítószert, én nátrium-benzonátot kavartam hozzá, 2 kávéskanálnyit. Majd még forrón üvegekbe rakjuk, és meleg dunsztban addig tartjuk, amíg ki nem hűl (ez kb. 3 nap).
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 15 954
elküldve: 3
receptkönyvben: 106
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsizsu

Mióta szakács: 2014.06.28.
4 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: fűszerek házilag, kompót, befőtt

egyéb elnevezések

padlizsánkrém, zakuszka, paradicsomos zöldségkrém, paradicsomos padlizsánkrém

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2018-06-09 02:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.06.08. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

932
padlizsán 3 kg
tv paprika 3 kg
paradicsompaprika 3 kg
paradicsom 3 kg
lila hagyma 2 kg
sárgarépa 1 kg
napraforgó olaj 10 dl
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
cukor 2 ek
nátrium-benzoát 2 kk