Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zalai babosrépa füstölt hússal

Zalai babosrépa füstölt hússal
Zalai babosrépa füstölt hússal
110 perc / előkészület: 20 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A babosrépa tradicionális zalai parasztétel. Városunkban évente rendeznek répafőző versenyt, nagy sikerrel.
Az ősszel betakarított kerekrépát a káposztához hasonlóan legyalulták és savanyították. Hűtőszekrény és fagyasztó hiányában a télen levágott disznó húsát feldolgozták, zsírban lesütötték és bödönökbe rakták. Más részeket füstöléssel tartósítottak. Minden háznál volt szárazbab, zsír, hagyma, üvegekben eltett befőzött paradicsom. Tehát minden adott volt ahhoz, hogy a parasztemberek asztalára kerülhessen ez a rendkívül ízletes, laktató, tipikusan téli egytálétel. Friss kenyérrel verhetetlen, de második fogásként  kelt tészta is készülhet mellé.
Aki még soha nem evett ilyet, ne féljen megkóstolni! Nem muszáj ekkora adagban elkészíteni. Én nem tudok eleget főzni belőle, ha valamire igaz a "káposzta felmelegítve" mondás, hát erre biztosan. Másnap, sőt 2-3 nap múlva még finomabb, ahogy az ízek összeérnek benne.
Kívánok mindenkinek jó répafőzést! :))
 

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Legfinomabbak a hagyományos módon pácolt és füstölt húsok. Igaz, hogy jóval többe kerülnek, mint a füstöléssel még köszönőviszonyban sem lévő gumiszerű utánzataik. De mindenképpen nyerünk, ha legalább tudjuk, mit eszünk.
Könnyítésként annyit, ha nem akarunk külön babot főzni, nyugodtan tegyünk bele leszűrt vörösbab konzervet. Én is azt raktam bele (látszik is a képen)... :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst és a babot előző este áztassuk be külön-külön.
  2. Főzés előtt a húst daraboljuk fel nem túl apróra, majd hideg vízben tegyük fel főni. Ha a keletkezett habot leszedtük, tegyük hozzá a felaprított hagymákat, borsot, köményt, babérlevelet. A sózással még várjunk egy kicsit, mert főhet ki a húsból is.
  3. A babot egy külön edényben főzzük meg.
  4.  savanyú répat mossuk át, ha kell többször is, és kóstoljuk meg, mert ha nagyon savanyú marad, az ételünk élvezhetetlen lesz.
  5. Ha a hús már félpuha, tegyük a fazékba a répát is, és főzzük készre. Ha mindkettő megpuhult, tegyük bele a pirospaprikás rántást, jól forraljuk össze, majd öntsük hozzá a paradicsomot és a megfőtt babot is. Pár percig forraljuk még, ha szükséges sózzuk  meg.
  6. Aki szereti, főzhet bele szárított vagy friss csípős paprikát.

  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 21 847
elküldve: 3
receptkönyvben: 159
elkészítve: 6/8
Facebookon megjelent: -

szakács

klivi

Mióta szakács: 2011.01.09.
158 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
kategória: levesek
szezon: tél
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre
alkalom: újév

egyéb elnevezések

babos vajrépaleves, savanyú répaleves babbal és füstölt oldalassal

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mida8181
Mida / Mida8181 Sun, 2012-05-27 14:18

Kedves Klivi,
Szerencsém volt, a veszprémi piacon még volt savanyú répa. Csak 60 dkg-ot vettem, mert a fiúknak tudtam, hogy nem fog bejönni. Magamnak elkészítettem, nekem nagyon ízlett. 2 adag a fagyasztóban várja sorsát. Köszi a receptet.
Üdv:Magdi

klivi
klivi / klivi Sun, 2012-05-27 16:48

Örülök, hogy ízlett ez a nem túl közismert étel. A fiúkat meg kellene győzni egy kóstolás erejéig! :)

klepcsa
hugom / klepcsa Thu, 2011-03-17 17:14

Itt a Tescoban is van Vecsési stand,de nem láttam savanyú kerekrépát pedig vennék én is.Magot eddig nem lehetett kapni erre fele/Debrecen/ de most találtam a Prkatiker ruház polcán csak hamar elkapkodták.
Köszönöm a Praktiker Marketingesének,hogy gondolt erre a magra is.

klivi
klivi / klivi Thu, 2011-03-17 19:01

Szia Klepcsa,
Sajnálom, hogy nem tudtál venni savanyú répát. Úgy látszik ez igencsak helyi specialitás. :))
Üdv.
Livi

klivi
klivi / klivi Wed, 2011-03-02 08:37

Kedves Éva!
Itt felénk nemcsak házilag eltett savanyú répát lehet kapni a piacon, láttam már a "vecsési" savanyúságosnál is, sőt nálunk a Tescoban is van a vecsésieknek standja, ott is lehet kapni. Ha van a közeletekben vecsési bolt, esetleg ott próbálkozhatsz. De igyekezz, mert a répa szezonja már nem sokáig tart! :))))
Nagyon kedves vagy és örülök, hogy tetszenek a receptjeim.
Puszi
Livi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2011-03-01 22:29

Kedves klivi!
Egyre több és szebb és jobb receptet teszel ide fel nekünk, és csak kapkodom a fejem, hogy jó most melyiket készítsem, vagy honnan az alapanyagot? Ez nagyon tetszik, tényleg isteni a fotó. A hozzávalók, szerencsére megvannak tényleg általában minden háztartásban, főleg vidéken, ahol disznóvágás is van:-))) Az étel tényleg téli, jóllakató étel.Nagyon tetszik.Elmentve.:-))Egy a gondom, hogy honnan veszek én itt a jászságban ilyen répát? Lehet, itt is van, csak még nem fedeztem fel?:-))
Majd kiderül.Szeretném majd elkészíteni, ha lesz ilyen répám, és még nem tört be a tavasz!:-))
Szép napokat! Éva-Anyóca

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2011-02-03 17:10

Eszméletlen guszta! Ráadásul ez a savanyított répa dolog nagyon izgalmas.
A fotó gyönyörű. Szuper receptek, szép fotók, ez blogért kiált! :-)))
Eszter

408
sertéshús 1 kg
savanyított kerekrépa 150 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
babérlevél 0 ízlés szerint
fejtett bab 20 dkg
napraforgó olaj 4 ek
finomliszt 3 evőkanál
passzírozott paradicsom 50 dkg
fűszerpaprika 2 teáskanál
hegyes erős paprika 1 közepes db