Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zalai dödölle

Zalai dödölle
Zalai dödölle
37 perc / előkészület: 10 perc főzés: 25 perc sütés: 2 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Több receptet is láttam, mind a hagyományos módon való elkészítést írja le, miszerint tűz felett kell dagasztani. Ez egy sokkal egyszerűbb recept, nem ég oda az aljára a massza és isteni finom. Édesanyámtól tanultam.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Vadpörkölt mellé köretként is remek választás.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 6-7 szem közepes burgonyát meghámozunk, kockára vágjuk, majd magas falú lábasba helyezzük, sózzuk ízlés szerint. Figyeljünk rá, hogy épp csak ellepje a víz a krumplinkat.
  2. A vízben lévő krumpli tetejére halmozzunk lisztet, körülbelül úgy, hogy a liszt csucsikás (púpozott) része a lábas pereméig érjen. Lassú tűzön puhára főzzük a liszt alatt lévő burgonyát. (A liszt mennyisége a hozzávalókban körülbelüli mennyiség.)
  3. Míg fő a burgonyánk, pucoljuk meg a hagymát, kockázzuk fel és pirítsuk üvegesre kevés olajon.
  4. Miután megfőtt a krumpli, vegyük le a gázról, kapcsoljuk le a gáztűzhelyet, és krumplinyomóval dolgozzuk össze a masszát. Elég erőteljes folyamat, fém krumplinyomó javasolt hozzá. Ne maradjon benne krumpli és lisztcsomó sem. Enyhén ragacsos masszát kell hogy kapjunk. Ha nem elég sűrű, tegyünk hozzá még lisztet.
  5. Kész a hagyma és a massza is. Ezután két evőkanál segítségével, a kanalakat a hagyma levébe, olajába mártva szaggassuk ki a dödölléket. Így nem ragad a serpenyőbe és könnyebb formálni.
  6. Ha kiszaggattuk a dödölléket, serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg mindegyik felét. Lehet őket tepsibe is pakolni és sütőben pirítani.
  7. Ha kész a pirítás, tányérra pakoljuk, tetejére a pirított hagymát ízlés szerint, mellé vagy a tetejére pedig mehet a tejföl.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 29 048
elküldve: 1
receptkönyvben: 144
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: 1

szakács

k.vivi

Mióta szakács: 2015.09.13.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

dödölle, dödi, beré, bere

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

335
burgonya 7 közepes db
vöröshagyma 1 közepes db
finomliszt 15 dkg
0 ízlés szerint
tejföl 185 g